Neveljen aligátorkörtét

Amióta nálunk is lehet kapni avokádót, hatalmas magját többen is elültetik, hátha fel tudják nevelni. Ez nem mindenkinek sikerül, hiszen a körte alakú terméseket általában féléretten szedik le, hogy kibírják a hosszú utat. Ha mégis kicsírázik, akkor úgy kell gondozni, ahogy a többi trópusi növényt.

Kertünk-udvarunkPethes József2010. 01. 25. hétfő2010. 01. 25.

Kép: Gyümölcsök zöldség avokádo Fotó: Habik Csaba

Neveljen aligátorkörtét
Gyümölcsök zöldség avokádo Fotó: Habik Csaba

A magot elültetés előtt érdemes csíráztatni, majd a szélesebb végével lefelé a földbe helyezni, egy virágcserépbe úgy, hogy a csírát már a levegő érje. Talajban nem válogatós, de célszerű laza, tápanyagban dús földbe ültetni, majd üveggel lefedni, utána pedig rendszeresen öntözni kell. A magok legkönnyebben akkor csíráznak, ha egész nap meleg, 25 fok feletti környezetben vannak, aztán az első levelek kifejlődése után elegendő a szobahőmérséklet is. Ezért érdemes télen ültetni, amikor a virágcserepet a radiátorra tehetjük.

Ha a kezdeti fejlődés akadálymentes, akkor az avokádó viszonylag gyorsan növekszik, kétéves korára elérheti az egy méteres magasságot. Eredeti élőhelyén tíz-húsz méteres fává növekszik. Nyáron ki lehet tenni a teraszra, az erkélyre, ahogy a többi trópusi dísznövényt is.

A mi éghajlatunkon a babérfélék családjába tartozó örökzöld növénytől termést nem remélhetünk, azt továbbra is meg kell vennünk. Érdemes beszerezni, hiszen az egyik legtáplálóbb gyümölcsről van szó, melyet zöldségként, ízesítve fogyasztunk.

Amikor volt szerencsém Afrikában járni, ezt kaptam reggelire. Vékonyra felvágták, enyhén sózták, citromlével, hagymával ízesítették és kenyeret adtak hozzá.

Az olajban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag aligátorkörtét zöldségvajnak, tengerészek vajának is nevezik. Az aztékok egyszerűen herének hívták, és szerelmi serkentőként használták.

Az avokádó magas olajtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, az ízületi gyulladás egyik legjobb gyógyszere. Az érzékeny bőrrel is csodát tesz, mert megvéd az ibolyán túli sugaraktól, ugyanakkor a természetes zöldség-zsiradék nagyon jó hatással van a kiszáradt bőrre. Ránctalanít, táplálja, puhítja a száraz, vízhiányos, öregedő bőrt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek