Különleges saláták

Egyre több üzletben árulják a radicchio salátát, ami kinézetre olyan, mint a piros káposzta, valójában cikória. Divatos a rukkola vagy borsmustár is, amely a Földközi-tenger országaiban őshonos fűszernövény. A pongyola pitypang vagy gyermekláncfű zsenge leveleit is lehet salátaként fogyasztani.

Kertünk-udvarunkBozsik József2010. 03. 06. szombat2010. 03. 06.

Kép: Rucola ruccola Rukkola rukola borsmustár füszernövény 2010.02.24. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Különleges saláták
Rucola ruccola Rukkola rukola borsmustár füszernövény 2010.02.24. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

A radicchio (ejtsd: radikkió) leveleit többnyire csak ízesítőként használják salátákhoz, hiszen az ára meglehetősen borsos, tekintve, hogy a legtöbb Olaszországból érkezik. A fagyok beálltával még ízletesebbé válik, ezért érdemes a felszedésével várni, hacsak nem túl erős az a fagy. Ha megvesszük, tegyük a hűtőszekrény hidegebb rekeszébe, ahol pár napig is eláll. Ha kicsit fonnyadtnak néz ki, rövid időre állítsuk vízbe. Keserűségét egy olyan anyagnak köszönheti, mely étvágygerjesztő, serkenti az emésztést és rendben tartja a májat.

A rukkola vagy borsmustár az antik korban nemcsak mint gyógy- és fűszernövényt tartották számon, hanem mint titkos ajzószert is. A magyar nyelvben még nem annyira honosodott meg, melyet mi sem mutat jobban, mint hogy a helyesírása még nem egységes (rucola, rukkola, rukola, ruccola). Magjait már itthon is forgalmazzák. A gyors növekedésű, vitamindús levélzöldség színe élénkzöld, íze frissen borsos, enyhén csípős, leginkább a mustárra, a tormára, a földimogyoróra emlékeztet. A-, C- és K-vitamin-tartalma figyelemre méltó, ezenkívül kalciumot és vasat is tartalmaz. Ismert még baktériumölő és emésztést elősegítő hatása is. Ha friss, vágott leveleket vásárolunk, arra ügyeljünk, hogy azok szép zöld színűek legyenek. A hűtőszekrényben csupán 1-2 napig őrzi meg frissességét, ezután gyorsan megsárgul. Tavasztól őszig folyamatosan vethető, de célszerű egy-két élő cserépnövényt beszerezni, otthoni használatra elegendő, mindig friss, s nem igényel különösebb gondozást. Ne lepődjünk meg, ha első pillantásra úgy tűnik, mintha pongyola pitypangot látnánk, ugyanis a rukkola levele nagyon hasonlít rá.

A pongyola pitypang vagy gyermekláncfűben található keserű anyagok serkentik az emésztést, kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító, valamint gyulladáscsökkentő hatása van. Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás. Ugyanakkor nagyon fontos a mértékletes fogyasztása, mert hatóanyag túlzott dózis esetén hasmenéssel járó mérgezést okozhat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek