Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Metsszük meg a málnást és újítsuk fel az elöregedett, 8-10 éves ültetvényünket. A málna hajtásrendszere kétévenként megújul.
Az első évben képződött hajtások abban az esztendőben nem teremnek, ősszel vesszővé alakulnak, és úgy telelnek át. Tavasszal, fakadás után rövid oldalhajtásokat fejlesztenek, ezeken fejlődik a gyümölcs. Terméshozás után elszáradnak, és a kártevők búvóhelyeiként maradnak meg. Ezért legjobb már szüret után tőből kimetszeni őket. Ha ezt elmulasztottuk, tavasszal ez legyen az első dolgunk. Ezt követően ritkítsuk meg a vesszőket – melyek majd az idén teremnek –, mégpedig úgy, hogy tíz tő maradjon folyóméterenként.
Nyolc-tíz év után az ültetvény elöregszik, egyre kevesebb és apróbb gyümölcsöt terem, ezért fel kell számolni. Az új málnást ne a régi helyén létesítsük: a terület kiválasztásánál jó tudni, hogy a gyengén savanyú, homokos, szerves anyagban gazdag vályogtalaj a legideálisabb számára. Vízigényes, a tartós szárazság visszaveti a fejlődésében. A hűvösebb, hegyvidéki tájakon érzi jól magát, az Alföldön gyakran szenved a hőségtől. Itt célszerű fák vagy épület árnyékába ültetni, hogy délután árnyék essen a bokrokra.
A málnavessző támaszt kíván, ami lehet karó vagy huzal. Érdemes a huzal melletti sövényszerű művelés mellett dönteni, mert ez egyszerűbben, könnyebben fönntartható, csak a támaszrendszer kiépítése igényel egyszeri nagyobb munkát. A sövényműveléshez másfél méteres sortávolságot válasszunk, ezen belül jelöljük ki a töveket; folyóméterenként hármat. A mélyen megforgatott, szerves trágyával bőven feltöltött, elmunkált földön ássunk 30×30 centiméter alapterületű és ugyanilyen mély gödröket, és ebbe ültessük a szaporítóanyagot, folyóméterenként 5-6 tövet. Ha életerős és egészséges anyatöveink vannak, és a fajtával elégedettek vagyunk, ezekből mi is nyerhetünk szaporítóanyagot.
A faiskolákban sok értékes fajta között válogathatunk. Ilyen a Gradina, ami igen nagy bogyót hoz, ízletes és bőtermő, vagy a Willamette, ami termőképességben fölülmúlja még a közismert Malling Exploitot is. A Fertődi kármin hazai nemesítésű, és már június elején szedhető. A Fertődi zamatos igen bő termésével, a Fertődi aranyfürtű pedig ízletességével és sárga bogyójával tűnik ki. A Zsófia szintén sárga bogyójú, ráadásul ősszel is terem. Első termése csak igen későn érik, és minősége is elmarad az ősziétől.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu