Megkérik az árát, de megéri

Noha jó év járt a meggyre is (már amelyik ültetvény megúszta a fagyot), mégis kevés van belőle a piacon, így meg is kérik az árát. Ezért érdemes megtermelni, akár több fajtát is.

Kertünk-udvarunkValló László2011. 07. 25. hétfő2011. 07. 25.

Kép: Tiszaalpár, 2011. július 18. Meggy. Fotó: Ujvári Sándor

Megkérik az árát, de megéri
Tiszaalpár, 2011. július 18. Meggy. Fotó: Ujvári Sándor

Tavalyelőtt az aszály, tavaly pedig a szélsőségesen sok csapadék tette próbára a meggyfákat, miközben folyamatosan ki voltak téve a monília támadásainak. A szakemberek szerint ez nagyban hozzájárult az ültetvények idén tapasztalt jelentős pusztulásához. De gyakori az olyan hiba is, ami pedig már a kertészeken múlik: a telepítések előtt nem forgatják meg eléggé mélyen (legalább 60 centire) a talajt, így sem a tápanyagok, sem a talajjavító készítmények nem jutnak le a szükséges mélységbe. Ez a fiatal fákon még nem látható, az ültetéskori könnyelműség később bosszulja meg magát.

A meggy kiváló alkalmazkodóképességű gyümölcsfaj, a cseresznyénél is hidegtűrőbb. A szélsőséges talajtípusok kivételével (mint például a szikes föld, a nehéz agyagtalaj és a futóhomok) mindenütt eredményesen termeszthető. Vízigénye közepes, öntözéssel egyes fajták mérete növelhető. A gombás fertőzésre azonban fogékony, így kajszi, dinnye, paradicsom és burgonya után nem szabad ültetni. A gyümölcs értékes összetevői miatt is keresett, ezek között a legjelentősebbek az antociánok, amelyek erős antioxidáns hatásukkal gátolják az öregedés folyamatát a sejtekben. Érdekes módon e tekintetben az egyébként világos húsú Piapacs 1 fajta emelkedik ki, antociántartalma a fekete ribiszkéjével vetekszik. Emellett a fajták többsége tartalmaz egy bizonyos katechin nevű vegyületet is, amiről az orvosi kutatások bebizonyították, hogy gyógyítóan hat egyes rákos megbetegedésekre.

A meggyek között az Érdi bőtermő változatlanul népszerű a termesztők körében. Jó tulajdonsága, hogy fölkopaszodásra nem hajlamos, ágai azonban lehasadhatnak, ami ellen metszéssel, illetve a főbb ágak egymáshoz rögzítésével lehet védekezni. Az üzemi méretű termesztésben nagy előnye, hogy ebből a fajtából lehet leszedni a legtöbbet naponta. Keresett az Újfehértói fürtös is, ami évente igényli a rendszeres ritkító és termőrészifjító metszést, különben a termése apró lesz. Kemény, vérpiros gyümölcse szintén jó teljesítménnyel szedhető, emellett jól szállítható. A fajta további nagy előnye, hogy jól tűri a szárazságot. Az üzemi termesztésben népszerű a Kántorjánosi is, amelynek termése sokban hasonlít az Újfehértói fürtöshöz, csak annál valamivel nagyobb gyümölcsöt nevel.

Fájának előnyös tulajdonsága, hogy csak idősebb korban hajlamos a fölkopaszodásra. A Pipacs 1 fajta népszerűsége elsősorban kiváló beltartalmi értékének köszönhetően növekszik, mert jellegzetes kesernyés-savanykás íze önmagában nem tenné vonzóvá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek