Termesszék velem: vadcitrom

Beérett az immár több mint tíz éve a szabadba kiültetett citrom nagykörűi kertemben! Igaz, hogy nem teljesen igazi, de citrom és a miénk! Szépen sárgul, s a méregzöld lombok közül büszkén kandikál ki a vadcitrom (Poncirus trifoliata).

Kertünk-udvarunkGrosz Tamás2010. 10. 02. szombat2010. 10. 02.
Termesszék velem: vadcitrom

Nevével ellentétben, nem igazi citrusféle, csak közeli rokona. A rutafélék családjához tartozik, s Kína északi részéről, illetve Koreából származtatják.

A lombhullató, 2-3 méterre növő cserje igazi különlegesség a kertben. Ötszirmú fehér virága április közepén – még mielőtt a levél kifejlődött volna – kezdi bontani illatos, szép szirmait. Sötétzöld levele összetett, három levélből áll össze. Dörzsöléskor igazi citrusfélékhez hasonló citromillatot áraszt.

Hosszantartó virágzás után novemberre érik be a 4-5 cm-es, gömb alakú, narancssárga színű gyümölcs, melynek a fehér héján kívül minden része ehető. Levelei megfőzve kellemes ízűek, bár használatra inkább korai zsenge leveleit javaslom.

C-vitaminban nagyon gazdag, érdekes aromájú ital készíthető belőle. Halételek, teák ízesítésére kitűnő, valamint remek lekvár, illetve zselé főzhető belőle. A frissen szedett gyümölcs nem sok levet ad, de ha néhány hétre eltesszük, akkor valamivel több lé is kinyerhető belőle.

a kertembe kalandos úton került. Balázs barátom, aki eredetileg szerezte, nem győzte kivárni, hogy teremjen, s mivel helyszűkében volt, nekem adta az akkor már négy éves növényt. Jó néhány év elteltével virágzott először, de gyümölcsöt nem adott. Az idén aztán nekidurálta magát, és szám szerint 14 kis gömböcskét hozott a cserjén.

Magját még kiszáradás előtt elültetve, szinte mind kikel és jól nevelhető. Kezdetben rendkívül lassú növekedésű. Több kemény telet is átvészelt különösebb baj nélkül, pedig egyáltalán nincs védett helyen. Irodalma szerint nemesítésre kitűnő alany. Érdemes sövénynek ültetni, mert szívós ágai és 5 cm-es tüskéi megállásra késztetnek minden betolakodót. Ültetni két éves korában lehet, szabad földbe, napfényes, jó vízelvezetésű talajba. 8 éves korára fordul termőre. Metszeni jól lehet. Sajnos, rövid életű, 20-25 éves korábban lassan tönkremegy.

Ezek is érdekelhetnek