Aranyos aratós

Hagyományőrző aratónapra szól a meghívó, Szekszárdra: „engedjék meg, hogy bemutassuk, hogyan zajlott az aratás a századelőn”. Nézzük hát a programot, amely a Szent István Ház udvarán kezdődik, július 3-án, a másnapra, szombatra munkába kerülő kaszák kikalapálásával és a búzából font kötél elkészítésével. Innentől aztán csak lesünk, mint a moziban.

Krónika2009. 06. 11. csütörtök2009. 06. 11.
Aranyos aratós

Mert szombaton, fél 8 kor aratópálinka-osztással indul a „műsor” a Szent István Ház udvarán. Kilenckor érkezés a búzaföldre, a fák alatt reggeli: asztalterítőre kerül a szalonna, vöröshagyma, kolbász, kevert túró, sonka. Majd megkezdődik az aratás, amit megszemlél a hintóval érkező „fölbirtokos a párjával”, és megvendégeli az embereket hideg borral. Ebédidőben aztán mindenki visszatér a Szent István Házba, ahol az udvaron kakaspörköltet főznek csipetkével, és sütik a rétest a fáradt aratóknak. Ez után következik a délutáni pihenés.

Így zajlott hát az aratás a századelőn. Ahogy azt Móricka elképzeli…

N. G.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek