Kép-let

Becsöngettek Havannában is: az úttörőnyakkendős diákok várják az ünnepség kezdetét a Roberto Poland iskolában. Vajon ki tudná megmondani, hogy kitartanak-e még a régi tankönyvek a következő években is? Ezek a gyerekek is azt szajkózzák majd, hogy Kuba szuverén szocialista munkásállam, ahol az állampolgárok egyetlen elismert joga sem használható fel a szocializmus és a kommunizmus építése ellen, vagy már új tananyagra és új könyvekre lesz szükségük?

Krónika2009. 09. 11. péntek2009. 09. 11.

Kép: Students attend a ceremony on the first day of classes at Roberto Poland school in Havana September 1, 2009. REUTERS/Stringer (CUBA POLITICS EDUCATION), Fotó: © STR New / Reuters

Students attend a ceremony on the first day of classes at Roberto Poland school in Havana
Students attend a ceremony on the first day of classes at Roberto Poland school in Havana September 1, 2009. REUTERS/Stringer (CUBA POLITICS EDUCATION)
Fotó: © STR New / Reuters

A bezártságot hirdető konok ideológiának bizony nagy ára van, a gazdaság tényei ott is parancsolóan kemények. A pesoalapú, szocialista rendszer ingyenes oktatását, térítésmentes egészségügyét, a teljes foglalkoztatottságot, a munkanélküli-támogatást, a rokkant- és nyugdíjasellátást és az igen olcsón biztosított ételt, lakást, közszolgáltatásokat a szabadpiaci jellegű, dollárra támaszkodó gazdaság, vagyis a turizmus és az exportvezérelt iparágak tartják el.

De vajon meddig még? Omladozik a sziklaszilárdnak hitt vár: már van ugyan szigorúan ellenőrzött, magántulajdon, már a kubaiak is használhatják a mobiltelefont, egyre többen az internetet is. Az évtizedek óta elzárt Kubába becsöngetett a nagyvilág, a maga minden bajával és ellentmondásosságával; gyanítható, hogy az úttörők a Nagy Forradalom története helyett hamarosan a kapitalizmus gyakorlatával ismerkednek.

Ezek is érdekelhetnek