Kultúra

Az Arany Érdemkereszt polgári tagozatával nemrég kitüntetett Toót-Holló Tamás egyszerre igazgatja főszerkesztőként a Magyar Nemzet dolgait, kutatja a magyar nép mesekincsét, s alkot a néprajzzal, a zenével sokféleképpen eljegyzett filozofikus kalandregényeket. Sokoldalúságáról a jelen beszélgetés is tanúskodik.
Nyolcvankét éves korában meghalt az Oscar-díjas cseh rendező, aki idehaza a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Sörgyári capriccio című filmekkel lett igazán ismert a nagyközönség előtt.
Húsz esztendeje még csak egy bokrok között megbúvó halom volt, ám a csaknem egy évtizede tartó régészeti feltárásnak köszönhetően mára kiderült: a hely a Duna–Tisza-közi térség legjelentősebb kereskedelmi, gazdasági és kulturális központjának számított. Munkatársaink a bugaci ásatáson jártak.
Az vagy, amit megeszel. Lenni jó. Enni szintén jó. Olvasni, tanulni és főzni szintén jó. A gyűjtés szenvedély. Tehát, ha tehetjük, halmozzunk fel szakácskönyveket.
A szereplők nem csupán a vakolattal és a vízvezetékkel viaskodnak, hanem a fájdalmas tragédia emlékeivel és a saját múltbéli sérelmeikkel is.
Máza Kornél mostanság legtöbbször az erkélyen ül, unatkozik, a naplementét bámulja, várja a napkeltét, és azon töpreng, vajon mindent megtett-e azért, hogy teljes életet éljen.
Úgy ötven évvel ezelőtt egy fiatal rajztanár, bizonyos Cseh Tamás és egy véletlennek köszönhe­tően megismert barátja, az olasz–magyar szakos, frissdiplomás Bereményi Géza megírta első dalát a vízivárosi Iskola utca akkor 35/a jelű házának bérelt, újságpapír-tapétás garzonjában.
Szinte napra pontosan húsz évvel ezelőtt aludt el örökre Bodor Tibor – én pedig a róla elnevezett kulturális egyesület hetedik vaksötét koncertjén figyelek, csak a hangokra.
Kő Ferenc rejtélyes és nem mindennapi festményeit különleges effektek segítségével, szinte interaktív módon ismerhetik meg a látogatók, a szemük láttára fedik fel titkaikat.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.