Kultúra

Maurice Fleuret francia zeneszerző, szakíró és zenei szervező egyszer kitalálta, hogy a zenének még nincsen ünnepe, vagyis jó volna, ha lenne. A franciák ennek következtében már 1982-ben ünnepelték, ma pedig a világon minden év június 21-én zenével köszöntik a zenét.
Egerben legendák övezik a titkos föld alatti járatokat. Olyan a kőzet, akár a sajt, keresztül-kasul átfúrták. Mintegy 150 km-nyi pincerendszer húzódik a város alatt, némely szakasz építészeti csoda. A pincék főleg bortárolásra szolgáltak, míg a várnép védekezésül ásta az aknafigyelő folyosókat, ahová mi is alászálltunk.
Áprilisban ünnepelte a nyolcvanötödik születésnapját. Nem sokkal előtte megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját, nemrég pedig a Magyar Művészeti Akadémiától vehetett át hasonló elismerést a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásáért. Bodrogi Gyulával, a Nemzet Színészével beszélgettünk.
Május közepén jött a hír, hogy egy magyar bűnszervezet tagjai több mint egymilliárd forint értékben loptak el antik térképeket francia könyvtárakból. Merthogy a térkép értékes, akkor is, ha a területet, amit ábrázol, már régen oda-vissza felfedezték.
Zsenik vagy gyerekek? – a kérdés ez is lehetne, ám a kettő nem zárja ki egymást. Magzati állapotban még nem tudni, kiből milyen ember válik, de a Föld lakói közül akad néhány, akire már gyerekként felfigyel a világ.
Leonardo da Vinci az uomo universale, azaz a sokoldalú ember reneszánsz eszményképének megtestesítője volt, többek között festőművész, szobrász, matematikus, mérnök-építész és természettudós. Kimeríthetetlen kíváncsisága hajtotta újabb és újabb felfedezések felé. Halálának 500. évfordulója alkalmából részletes életrajz helyett néhány érdekességgel szolgálunk a polihisztorról.
Debrecenből indult legendás zenekar volt a Color. Féltelek című számuk beivódott a magyar közönség lelkébe, aztán amikor a csúcson jártak, a Bokor fivérek mindegyike Amerikába disszidált. Bokor Attila a tengerentúlon filmművészetet tanult, gyakran vendégeskedett tanáránál, későbbi barátjánál, Milos Formannál, aztán huszonhat éve hazaköltözött. Most a magyar rock és egyben a Color együttes történetét szeretné filmvászonra vinni.
A költőnek nincs egyenes ági leszármazottja, hiszen fiatalon elhunyt fiának nem volt utódja. Csakhogy apja, Petrovics István és anyja, Hrúz Mária testvéreinek ágán mintegy kétszáz rokona él még. E sorok írója húszéves kutatómunka alapján könyvet írt róluk Rokonom, Petőfi címmel. A kiskunfélegyháziak találkozót szerveztek a leszármazottaknak.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.