Kultúra

Kevesen ismerik úgy hazánkat, valamint a Kárpát-medence és Európa tájait, mint a negyvennél több albumot fotográfusként, jó néhányat pedig íróként is jegyző Kaiser Ottó. Munkásságával kiérdemelte a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, a Magyar Művészetért és a Magyar Örökség díjakat. Budai várbéli otthonában beszélgettünk.
Hajdanán azt mondta neki a nagy hatalmú popcézár, ha megtalálja az ötlábú birkát, akkor kiadja a lemezét. Sokáig kellett rá várni, de meglett. A „birka” neve folk-rock, amellyel új műfajt teremtett. Koltay Gergely tavasszal Kossuth-díjat kapott. Vele beszélgettünk.
Felbecsülhetetlen kultúr- és egyháztörténeti kinccsel gazdagodott idén nyáron a Ráday Gyűjtemény Műemlékkönyvtára: a Dániában élő Zsofia Nagy Dolriis a tulajdonában lévő Hanaui Bibliát a református egyháznak ajándékozta. Ez már a második ilyen biblia a gyűjteményben.
Fantasztikus. Egy tábor milyen is lehetne? Ilyen az, ha a sci-fi-kedvelők, írók, szerkesztők és rajongók összegyűlnek egy tanyára, nem messze Szegedtől, és kilenc napon át nem tesznek mást, csak pihennek. Meg előadásokat hallgatnak tudományról, művészetről és irodalomról.
Átutazó turista volt, de már a vonat ablakából lenyűgözte Budapest, leginkább a Keleti pályaudvar és környéke. Ari Santeri Kupsus műgyűjtő húsz éve él nálunk: Budapesten és vidéken is.
Hősök. Sok van belőlük. Megvédenek, bátor kiállásúak, tele van velük a történelem – és az emlékezettár. Mert a hősök velünk és köztünk élnek, közülünk kerülnek ki. És lehet, egyszer mi is azok leszünk.
Idén 143. alkalommal gördült fel a függöny a bayreuthi Festspielhaus színpadán. A mostani Wagner-fesztivál rekordhőfokon indult a Zöld dombon, a megnyitó napján a Fesztiválszínház parkjába sereglő klímatüntetők nem az új Tannhäuser bemutatójára igyekeztek, az aktivistákat inkább a 34 fokos kánikula hozta lázba.
Maurice Fleuret francia zeneszerző, szakíró és zenei szervező egyszer kitalálta, hogy a zenének még nincsen ünnepe, vagyis jó volna, ha lenne. A franciák ennek következtében már 1982-ben ünnepelték, ma pedig a világon minden év június 21-én zenével köszöntik a zenét.
Egerben legendák övezik a titkos föld alatti járatokat. Olyan a kőzet, akár a sajt, keresztül-kasul átfúrták. Mintegy 150 km-nyi pincerendszer húzódik a város alatt, némely szakasz építészeti csoda. A pincék főleg bortárolásra szolgáltak, míg a várnép védekezésül ásta az aknafigyelő folyosókat, ahová mi is alászálltunk.
Áprilisban ünnepelte a nyolcvanötödik születésnapját. Nem sokkal előtte megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját, nemrég pedig a Magyar Művészeti Akadémiától vehetett át hasonló elismerést a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásáért. Bodrogi Gyulával, a Nemzet Színészével beszélgettünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.