Novák Péter apaként nem pörög (videóval)

Egyszerű kultúrmunkásnak nevezi magát. Novák Péter kitaláló ember, ismert televíziós, zenész és koreográfus. Amióta megszületett a fia, jobban figyel arra, hogy megtalálja a munka és a magánélet közti egyensúlyt. Interjúnkban erről is beszél.

KultúraBorzák Tibor2009. 06. 11. csütörtök2009. 06. 11.

Kép: Novák Péter - színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető, satöbbi 2009.02.14. fotó: Németh András Péter

Novák Péter apaként nem pörög (videóval)
Novák Péter - színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető, satöbbi 2009.02.14. fotó: Németh András Péter

– Állandóan pörögsz. Azért vannak lassúbb napjaid?
– Természetesen vannak. A munka és a pihenés az én életemben összefolyik. Nekem például a színházi elfoglaltság néha pihentető, máskor meg kifejezetten nyűg. Menny és pokol. De hát ez a szép az előadóművészetben! Magánemberként sem szokásom napokig kinyúlni a tengerparton. Ha megadatik a szabadság, azt is mozgalmasan szeretem eltölteni.

– Szerintem napozás közben is jár az agyad...
– Kirándulásokra könyvekkel, jegyzetfüzetekkel és laptopokkal felszerelkezve érkezem. Nem feltétlenül azért, mert dolgozni akarok. Az én fogalmaim szerint pihenni kreatívan is lehet. Ám amióta boldog családapa vagyok, megváltozott számomra a világ: a kisfiammal eltöltött intim pillanatok sokkal jobban tűzbe hoznak, mint a saját ötleteim.

– Milyen apa vagy?
– Abban a pillanatban, amikor két ember gyermeket vállal, tudnia kell, hogy a saját életük a második helyre kerül. Ezt a feleségemmel így gondoljuk. A mi fiunk szerelemgyermek, aki tudatos elhatározás következményeként született. Készültünk a szülői szerepkörre, s remélhetőleg meg is felelünk a vele kapcsolatos elvárásoknak.

– Nem lehet baj, ha megtalálod a munka és a család közötti arányokat.
– Jó, ha megfelelő az egyensúlyi állapot, de az sincs ellenemre, ha összemosódnak a határok. Nekem nincs időhöz és asztalhoz kötött munkahelyem, nem is fáradok el soha. A körülöttem megforduló emberektől kapom az energiát, ilyen értelemben egyáltalán nem bánom, hogy végtelenek a napjaim. Azt persze tudom, mikor kell kitenni a pontot. Egy színházi szerep héttől tízig tart, addig, amíg fönn vagyok a színpadon. Sem előtte, sem utána nem érzem azt, hogy nekem onnan valamit tovább kellene vinnem, mint ahogy a magánéletemet is a színházépületen kívül hagyom.

– Milyen egzisztenciát sikerült megteremtened?
– Nincsenek helikopteres vágyálmaim, ezért elégedett vagyok azzal, amit eddig elértem. Értelmiségi családból származom, meglehetősen nehéz körülmények között éltünk a Kádár-korszakban. De soha nem voltak számunkra fontosak az anyagiak, amikor éheztünk, azon is tudtunk szórakozni. Szüleim a szellemi értékek megbecsülésére tanítottak.

Novák Péterrel hosszabb interjút talál a Szabad Föld pénteken megjelenő, 24. számában!

Tekintse meg Novák Péter videóüzenetét!