Rékasi Károly beleszeretett Bánfalvy Ágiba

Szakmai „szerelmük” gyümölcse lesz Beaumarchais Figaro házassága című vígjátéka, melyet a nemzetközi színiiskolát is vezető Bánfalvy Ági rendez és melynek címszerepére Rékasi Károlyt kérte fel. Beamarchais neve egyébként azt jelenti, „szép üzlet”, „jó üzlet”...

KultúraCsontos Tibor2009. 07. 30. csütörtök2009. 07. 30.
Rékasi Károly beleszeretett Bánfalvy Ágiba

- Ha jól tudom, nem ez lesz az első rendezése.
- Sokáig éltem az Egyesült Államokban, s Los Angelesben megrendezhettem Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című darabját.

- Most pedig Figaro vagy amit akartok. Szóval, miért éppen a Figarót akarta?
- A darab minden porcikáját ismerem, hiszen ez volt a diplomamunkám a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Babarczy László rendezésében. Cherubin szerepét játszottam benne. Izgalmas, szórakoztató mű, melyből romantikus, erotikával fűszerezett előadást szeretnék színre vinni. Régóta készültem egy klasszikus vígjáték rendezésére, márpedig a Figaro házassága éppen ilyen. Nem véletlen, hogy valahányszor magyar színpadon ment a darab, mindig megnéztem.

- A közelmúltban Párizsba is elutazott, hogy beüljön egy éppen kint futó Figaro-előadásra.
Csak nem vámmentes rendezői ötletekért ment?

- Kíváncsi voltam, napjainkban mit gondolnak a franciák a darabról, milyen rendezői értelmezések övezik az ottani előadásokat. Sikerült találkozni és beszélni Lucernaire Theatre-ben játszott Figaro rendezőjével, Francois Ha Van-an és a címszereplő Rafale Reves-szel. Tiszta, pontos előadást hoztak össze, igényesen szórakoztatnak, a modern és a klasszikus feldolgozásokban is megmaradt a darab eredeti szellemisége és mondanivalója. A színészi alakítások pedig egyszerűen lenyűgöztek. Hosszú időre feltöltődtem attól, hogy olyan színházat látok, amilyent szeretek.

- A nyolcvanas évek elején már volt alkalma megismerni a francia színházat. Sok meglepetés érte most?
- 1982-ben szerepeltem Jean-Luc Godard Passion című filmjében, s az az időszak értelemszerűen a filmekről szólt. Jártam persze színházakba is, de meghatározó élmények akkor a filmekhez kötöttek.

- A Figarónak megálmodott Rékasi Károlyhoz is meghatározó színészi élmények kötik?
- Dolgoztam már vele, például a Rendőrsztoriban, mindketten tudjuk, mit várhatunk a másiktól. A szoknyapecér Almaviva grófot Harmath Imre játssza majd, a grófné én leszek, Susanne, a komorna szerepe még kiadó, minden bizonnyal castingot hirdetünk rá. Nem mindegy, kiért veszekednek a férfiak...

- Színésznő, rendezőnő és újabban igazgatónő, ha úgy tetszik, üzletasszony is. A Bánfalvy Ági Nemzetközi Színészképző Szakközépiskola direktoraként a tanítványaiból is becsempészne néhányat a Figaróba?
- Túl vagyunk a színészképző első tanévén, ami egyébként azért nemzetközi, mert Olaszországból, Kanadából is vannak hallgatóink. Csak érdekességként mondom, hogy az iskola tanárai és hallgatói által megszavazott legjobb növendékünk jutalma hollywoodi tanulmányi utazás lesz. Természetesen tanítványainkra is számítok a Figaro házasságában, melynek bemutatóját 2010 elején tervezzük a Thália Színházban.

Kattintson a fotóra és megnyílik képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek