Lakóhelyem

Mozgalmas évet zárt a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere: Kossuth-díjat kapott a magyar rockzenében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, megszületett a harmadik unokája, és – szerencsére enyhe tünetekkel – túlesett a Covid-fertőzésen. Nagy Feróval, a „nemzet csótányából” háromunokás nagypapává szelídült, sokoldalú előadóművésszel bőven volt miről beszélgetnünk.
Gyakorló ügyvédek számára jól ismert helyzet, amikor az ügyfél betoppan az irodába és közli, hogy talált egy lakóingatlant, megállapodott az eladóval és foglalót is fizetett, majd elővesz egy kockás papírra írt átvételi elismervényt, melyen szerepel a foglaló összege valamint jó esetben a vételár… és ennyi.
Nincs annál szebb élmény, mint amikor az erdőszélen felbukkan egy albínó szarvas, vagy rájárnak a teraszon rejtegetett dióra a mókusok. Az alföldi tanyavilágban még fellelhető nyugalom és szabadságérzés mágnesként vonzza a külföldieket. Cegléd környékén főleg hollandok vásárolnak ingatlant, számuk megközelíti a háromszázat. Viszonylag zárkózottan élnek, de hiszen ezért jöttek ide.
A kulisszák mögé enged betekintést Trokán Nóra első fotóalbumának mintegy 200 fekete-fehér művészi felvételén keresztül. Megmutatja, milyen átváltozás, ráhangolódás, egyszersmind kis csoda is történik a színészekkel este hattól hét óra hét percig, az előadás kezdetéig.
Miként az elmúlt esztendőben, az idén is átnyújtjuk olvasóinknak az óév során összegyűjtött –  enyhébb és derűsebb – bűntetteket megörökítő válogatásunkat.
A 9-től 99 éveseknek szóló, félig mese, félig musical 34. esztendeje fémjelzi a Vígszínház repertoárját: idén novemberben tartották A padlás ezredik előadását. Egymilliónál jóval többen láthatták mostanáig csak a Szent István körúti teátrumban. Vajon mi a titka Sztevanovity Dusán meséjének, dalszövegeinek és Presser Gábor zenéjének, hogy találkozásukból 1988 januárjában, Marton László rendezésében megszülethetett a csoda, amely azóta sem kopott meg?
Mindketten vidékről származnak, erős gyökerekkel kötődnek szülőfalujukhoz. Személyes élményeiken keresztül élték meg a saját rendszerváltoztatásukat, máig sok erőt merítenek belőle. Kozma Imre katolikus pap, irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és Kubik Anna Kossuth-díjas színművész figyel az idők jeleire, még inkább a végső idő megélésére. Mindig nagy élmény velük beszélgetni.
Nagy ünnep, ha az ember harangszentelésen vehet részt. Gombos Miklósnak és a fiának, Ferencnek rengeteg jut belőle, mégis mindegyikre emlékeznek. Mert nincs is szebb a harangöntőknek, mint a kezük között született harang első kondulása.
Saját útját küzdelmek árán megtaláló alkotó, pályáját végigkísérik a véletlenek. Selyemfestményein az erdélyi táj szépségei, a természet apró csodái tűnnek fel. Zsombori Erzsébet számára a festés naplóírás és terápia is egyben.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.