Lakóhelyem

Miután tíz-egynehány éve Somogyi Pista alig 44 évesen már letudott az életéből 25 munkában eltöltött esztendőt, mialatt ötezer föld alatti műszakot is teljesített és jogosulttá vált a bányásznyugdíjra, örvendezve trombitálta maga köré a családot, majd hencegve kijelentette asszonynak, gyereknek: „Ha én még egyszer lemegyek abba a bányába, isten bizony szembeköpöm magamat!” Most mégis sajnálja, sőt siratja, mert visszagondolva, sokat adott a bakonyoszlopi bauxit kezdőnek, családosnak meg az egész falunak…
Ha igényes kertet szeretnénk, amire jó érzés ránézni, akkor azt is alaposan át kell gondolni, hogy milyen díszítőelemeket használunk. A kertépítés során ugyanis nemcsak az általunk választott növények helyének kijelölésére és ültetésére kerül sor. 
A hitelfelvétel mindig nagy odafigyelést igényel, mert komoly, a jövőnket és jövedelmünket érintő kérdésről van szó. És mint mindent az életben, ezt is lehet jól és nagyon rosszul csinálni. Nem csak a hitelfelvétel teljes folyamatát kell megértenünk, és sok időt rászánva kiválasztanunk a nekünk leginkább megfelelő terméket, hanem az aktuális változásokra is oda kell figyelnünk, ha az előbbi csoportot szeretnénk erősíteni.
Csatári Bence színes egyéniség, sokoldalú kutató. Neki köszönhetjük a Kádár-kor könnyűzenéjének alapos, precíz feltárását. Előadásait izgalmas, vicces epizódokkal színezi, munkái messzemenően pontosak, részletesek és alaposak. Több önálló, sikeres kötete, illetve több mint száz tanulmánya jelent meg.
Immár méltó helyén látogatható Budapesten az Ötvenhatosok terén a 250 ezer darabos gyűjteménnyel büszkélkedő Néprajzi Múzeum, amely 33 ezer négyzetméteres belső terével eleve rendhagyónak tekinthető. És akkor még nem beszéltünk a többi „leg”-ről, így a hétezer négyzetméteres nagyságú tetőkertről vagy a kiállítások kincseiről. A nemrég elkészült épületben jártunk.
Vidám, játékos, időtlen és szórakoztató, tragikusan életszerű – idén Olaszországból, Chiléből, Ukrajnából és Magyarországról érkeztek az alkotók az Ari Kupsus Galéria nemzetközi művésztáborába. Az iszkaszentgyörgyi Amadé–Bajzáth–Pappenheim-kastély nyári fényárban úszó, tágas tereit művészek foglalták el, akik rendkívül változatos élményekkel, érzésekkel gazdagodtak.
Nemrégiben, a Szabad Föld 78 éves történetében tallózó Ezt írtuk rovatunkban olvashatták az alábbi hírt, 1982-ből: „Rátkai Sándor papucsos mester harminchat pár szegedi papucsából rendeztek kiállítást a szegedi Juhász Gyula Művelődési Központban. Ma már egyedül Rátkai Sándor készíti a híres szegedi papucsot.” És most, 40 évvel később meg ez a hír: a Szegedi Papucsért Alapítvány kezdeményezésére a napokban negyedszerre rendezik meg a szegedi papucs napját, hogy felhívják a figyelmet erre a különleges lábbelire.
A századik magyar galoppderbi nem volt akármilyen esemény, igazi paripák vágtattak az elismerésért. Dráma és öröm a fogadóknál, a kalapverseny díjaiért pedig egy mesterien válogatott hölgykoszorú versenyzett.
Kivételesen gazdag néprajztudományi pályát futott be, a tanyavilág históriájáról, a gazdálkodó emberek életmódjáról szépirodalmi igényességgel írott könyvei alapműnek számítanak. Kisgyerekként kezdte felfedezni a vásárhelyi puszták csodáit, szeme előtt zajlott le a hagyományos paraszti társadalom tönkretétele is.
Izgalmas egyéniség, amibe belekezd, színessé, művészivé válik a keze alatt. A hagyományos, népi szövőkincsek, szőttesek gyűjtése mellett akár önkéntes falfestést is vállal kórházakban, amikor mesefigurák kedves arcával varázsolja szebbé, könnyebbé a beteg gyermekek felépülési időszakát. Három gyermek édesanyjaként kiemelkedően fontosnak tartja, hogy gyermekei olyan környezetben nőjenek fel, ahol a művészi tevékenység a mindennapok része, és a kicsik nem a virtuális világ fogságában töltik mindennapjaikat.

Friss cikkek

A királynő útja
Használható hagyomány
Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
Liliomkirálynő a homokon
2022.08.12.
Csinos, kényelmes, öko
Bányasirató Oszlopon
Eső helyett választóvizet hoz az év
Rejtélyes halálesetek – Imre hercegtől Zrínyi Miklósig
Minőségi térkő a kert díszítéséhez
2022.08.05.
Masszírozott vályogfalak
Aranyló balfedezet, avagy Zakariás József emlékezete
2022.07.29.
Mire érdemes 2022-ben figyelni hitelfelvétel közben?
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.