Lakóhelyem

Bezártak a szállodák, éttermek, leálltak a repülőjáratok, mégis, soha nem látott népszerűségnek örvend a turizmus egyik válfaja, az urbex, azaz a városi felfedezés. Míg az emberek nagy része a pálmafás tengerpartról álmodozik, egyre többen húznak bakancsot, és a városi, falusi hanyatlás nyomait keresve elhagyott kastélyokat, gyárakat, épületeket keresnek fel.
Nagyapjának nagyapja takács volt, Hollósi István szerint ezért is van a vérében a varrás iránti szenvedély. Már gyerekként babaruhákat varrt, majd évtizedek múlva a seregélyesi Hímző Szakkör vezetője lett. És csak úgy mellékesen, berendezte a helyi Tájházat.
Húsz éve tart a festmények iránti szenvedélye. Gyűjteményében főként vallási témájú alkotások, értékes szentképek találhatók, ami országos viszonylatban is egyedülálló. Mindegyik darabnak külön története van, tulajdonosa órákig tud mesélni róluk. A bajai Bagényi László nekünk is megmutatta a kincseit.
Nem is olyan természetes, hogy csak úgy jönnek a turisták, és ebből meg is lehet élni. A koronavírus-járvány ezzel szembesítette a vendéglátók többségét, települések és magánszemélyek küzdenek a túlélésért. Így van ezzel Hévíz is, ahol tavaly 1,2 millió vendégéjszaka volt a 4500 lelkes városban, most pedig kihaltak az utcák.
Egyszer aztán Baja környékére szólított a munkám, s miután többnapos riportútról volt szó, fotós barátunkkal meg akartuk lepni magunkat egy kis kunsági házi borral...
A koronavírus-világjárvány első szakaszában néhány lelkes vendéglátós gondolt egy merészet, és annak ellenére, hogy az étterembezárások miatt maguk is nehéz gazdasági helyzetbe kerültek, azon kezdtek el ügyködni, hogy egy jótékony akció keretében egészséges, tápláló étellel lássák el a megfeszített munkát végző egészségügyi dolgozókat.
Karantén ide vagy oda, Kovács Ákos most is alkotómunkával tölti a napokat, értelmes feladatokat keres. Ugyanakkor a szerző-előadóművész az elcsendesülésre, a befelé figyelésre több lehetőséget kapott az idei advent alkalmával, mint korábban. Egyszer a versei nyomán a szakrális szerelmi líra egyik utolsó képviselőjének nevezték.
Még a szicíliai és a dél-olaszországi családoknál is a Dezső Tiborék által növesztett fenyőfákat díszítik a bambinók és bambinák. A család Ferrarival jár munkába a nemespátrói hegyoldalba a piacra szánt fáik neveléséhez, kivágásához, de még a sárbuckákkal küzdő, hatvan lóerős traktor üzemanyagával is takarékoskodniuk kell, hogy megtérüljön az ára.
A járványügyi intézkedések miatt az Operaház intézményeiben is hosszú hetek óta elmaradnak az előadások, csupán az OperaLive-közvetítéssorozat ré­­vén, az interneten keresztül juthatunk élményekhez.
A járvány időt ad arra a családoknak, hogy többet legyenek együtt. Továbbá az imára, a Biblia olvasására, arra, hogy leereszkedjünk a mélybe, ahol a csend megcsendül, ahol Isten kristálytiszta hangja megszólal – véli dr. Székely János szombathelyi megyés püspök. Készítsünk a szívünkben jászolt a Gyermekké lett Istennek, aki érkezik.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.