Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Sokan felkapják a fejüket, meghallván, hogy az első tönkölybúzafehérje-üzem – melynek termékeiből például hús nélküli pörkölt, fasírt, gulyás készül – egy borsodi faluban létesült. Egyedüliként nem csak hazánkban, de Európában is.
A Hernádnémetiben élő Gecs Géza családi vállalkozásban dolgozik a nejével. A házuk mögötti üzemükből immár kilenc éve szállítják a főváros, illetve az ország kisebb-nagyobb boltjaiba a termékeiket: a bio- és reformkészítményeket. Alig tudnak eleget gyártani. Az új technológia ötletgazdája Gecs Géza élelmiszer-ipari szakmérnök, aki kétévi kitartó munkával kísérletezte ki a nagy újítást, miként nyerhető ki tiszta fehérje a tönkölylisztből. S lám, ez az asztalon fekvő, befóliázott, fehérkés darab alapozta meg családi cége sikerét.
– Sokkal nehezebb volt, mint gondoltam: a tönkölynél minden másképpen megy – emlékezik a kezdetekre vendéglátónk. – A búzalisztből és a szójából vegyszerrel vonják ki a fehérjét, míg én csupán a puszta kezemet használom ehhez. Az a szerencse, hogy a tönkölylisztben sok a vízben oldódó fehérje – de ennél többet nem mondok, mert üzleti titok.
– Nem gondolt arra, hogy ellophatnák újítását?
– De igen, ám ehhez az kellene, hogy lefilmezzék a gyártás folyamatát, amin látszanának a magam konstruálta berendezések is. Egy nagy cég megpróbálta, de nem sikerült. A technológiát a konyhánkban kísérleteztem ki, szakirodalom nélkül, mert az nincs hozzá. Az általam gyártott tönkölybúza-fehérje végül kiválóan vizsgázott az élelmiszer-ipari szakhivatalok kötelező laborvizsgálatain is.
– De az bizonyára nem titok, miért olyan értékes ez a termék?
– Mert a szervezet számára nélkülözhetetlen a fehérje. Mi azonban nemcsak tönkölybúza-fehérjét gyártunk, hanem bővítjük a kínálatot kölessel, barna rizzsel, kolbásszal, hurkával is. Mivel a köles lúgosító hatású gabona, bizonyos műtétek után az orvosok kifejezetten javasolják a fogyasztását. Eleinknél csak vasárnaponként került húsétel az asztalra, a köleskását viszont rendszeresen ették. Mára bizonyított tény, hogy az emberi szervezet elsavasodott, ami betegségek okozója lehet. A köles legalább olyan fontos a reformétrend hívei, a vegetáriánusok és általában az egészséges étkezést pártolók számára, mint a tönkölylisztfehérje. Termékeink biominőségben is kaphatók, ezeket a Biokontroll Hungária felügyeli.
– Maguk termelik az alapanyagot is?
– Mivel nekünk földünk nincs, alföldi beszállítóktól vesszük a tönkölylisztet és kölest. A bio¬tönkölyt például a Szendrőn gazdálkodó Melczer Krisztinától. Sajnos mifelénk mindkettő nemszeretem gabona. Hiába szívós, csak keveset terem, pedig az 5-10 hektáron gazdálkodóknak érdemes lenne termeszteni. De hát ki süt ma errefelé tönkölylisztből kenyeret? A nejem, ha van rá ideje. A malmosok se kedvelik, mert őrlés előtt le kell hántolni a toklászát.
– Az önök családja hogyan étkezik?
– Vegyesen – mondja Zsóka, a nej, aki amellett, hogy programozó matematikus, remek szakácsnő is. – Tizenhét és húszéves lányainknak a húsételek mellett heti kétszer tönkölyfehérjéből főzök. Sláger a gulyásleves, és bármily meglepő, abból még ízletesebb is. A kisebbik lányunk nagy híve a reformkosztnak, míg a nagyobbiknak a kedvence a sima makaróni tészta, fehérjéből készült mártással. Én lassan már a húst se kívánom. Szomorú, hogy a magyarok zöme silány, adalékanyagokkal tömött élelmiszereket fogyaszt. Igaz, a mi termékeink viszonylag drágák, már csak azért is, mert sokat utaznak a boltokig. Egyébként „háztól” nem adunk el, nincs is mit, mert mindent elvisznek tőlünk a kereskedők.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu