Családi főzéstől az egyéni vállalkozásig

Nem emlékszik rá pontosan, mikor és hogyan döntött a gyógynövényszakirány mellett, de az biztos, hogy kalandos út vezetett odáig, amíg Nagy Zsófiából a Fűszeres Lány lett.

LakóhelyemBalogh Boglárka2021. 05. 20. csütörtök2021. 05. 20.
Családi főzéstől az egyéni vállalkozásig

Eredetileg kertépítő mérnök szeretett volna lenni, ám az apró hibával kitöltött jelentkezési lapnak köszönhetően kertészmérnöki szakon kezdte meg felsőfokú tanulmányait. Zsófi egyáltalán nem bánta meg a figyelmetlenséget, sőt mire szakirányt kellett választania, már biztos volt abban, hogy a gyógynövények felé viszi az útja.

– 2014-ben nyertem a fiatalgazda-pályázaton – emlékszik vissza a kezdetekre –, de csak 2015-ben kezdtem el magát a telepítést. Először megérdeklődtem a nagyobb hazai gyógy- és fűszernövényekkel foglalkozó vállalkozásoknál, mire van itthon kereslet, így esett a választásom a francia tárkonyra. Olyannyira nem volt hazai tárkonytermesztő, hogy csak 300 négyzetméterre sikerült palántákat szereznem.

Ám alig fogott hozzá álmai megvalósításához, meghalt az édesapja, aki a cége mellett adósságot is hagyott a családra, két évbe telt, mire kifizették. Ez idő alatt Zsófinak csupán arra jutott energiája, hogy a francia tárkonyt Isaszegen felszaporítsa két hektárra, s termesztésének csínját-bínját ki­­tapasztalja.

– Három évvel ezelőtt ismét nagyot fordult velem a világ. Lezártam a házasságom, és kiszálltam a családi vállalkozásból is. Hirtelen ott álltam kéthektárnyi értékesítésre váró tárkonnyal, de hiába volt rá kereslet, nem tudtam versenyezni az importárakkal, és még nem volt meg az a kapcsolati tőkém, ami elvezetett volna olyan felvásárlókhoz, akikhez azóta sikerült utat találnom. De ez sem szegte a kedvem.

Isaszegre költöztem, és kiskerti körülmények között belekezdtem a majoránna, kakukkfű, oregánó, rozmaring, bazsalikom és paradicsom termesztésébe. Az első négy fűszerkeverékem fő alapanyagai ezek lettek. Majd vettem befőttesüvegeket, kitaláltam az arculatot, és elkezdtem kijárni a termelői piacokra a fűszereimmel meg a fűszerkeverékeimmel. Egy év után ismét költöznöm kellett, s úgy döntöttem, a régi, ütött-kopott ráckevei családi nyaraló lesz az új bázisom, a Telek. Elkezdtem felújítani a házikót és művelés alá vonni a kertet.

Nagy Zsófia: A fűszerkeverékeimet nemzetek konyháihoz kötöm.

Zsófi, mióta az eszét tudja, szeret főzni. Már a nagymamájának is segített gyerekkorában nokedlit szaggatni, húst panírozni, ebből jött aztán a fűszerek iránti rajongás.

– Nagyon szeretem a tradicionális magyar konyhát, ugyanakkor szívesen kipróbálok új dolgokat is. A fűszerkeverékeimet nemzetek konyháihoz kötöm. Mielőtt piacra dobnék egy új ízkombinációt, belemélyedek az adott ország gasztronómiájába, így a végeredmény autentikus lesz, miközben hozzáadom a saját egyedi ízvilágomat is.

A Telken egész évben zajlik a munka. A január-február a pihenés mellett általában tervezéssel telik, ilyenkor több idő jut a termékek tökéletesítésére, a web­­áruház fejlesztésére, az éves program kigondolására. Márciusban már el kellett vetni a fűszereket, melyekből Zsófi palántákat nevelt májusra. Bazsalikom, zeller, majoránna, zsálya, háromfajta paradicsom, hatféle csilipaprika került a földbe.

– Áprilisban már szabadföldbe is tudtam vetni, az idei év kiszemeltjei a rukkola, mustár, koriander, kapor, ánizs, édeskömény, rebarbara, borsikafű, kömény. Május közepétől a palántákat kitelepítem az ágyásokba, s ilyenkor tudom a többi évelő fűszert is – kakukkfű, oregánó, francia tárkony – tőosztással szaporítani.

Júniusban a kertben viszonylag láthatatlan munka folyik: paradicsomkötözés, gyomlálás, öntözés, növényvédelmi teendők. Júliusban kezdődik a fűszerek betakarítása, ami október végéig tart. A bazsalikomból minden héten pesztó készül, a többi fűszert pedig egyszer-egyszer júliusban, majd szeptember végén Zsófi learatja, s csokrokba kötve leszárítja.

– Augusztusban általában beérik a paradicsom, aminek egy részét leaszalom a vörös pesztónak, míg a másik részéből fűszeres paradicsomszószt készítek. Szeptember-októberben ismét lehet tőosztással növényeket szaporítani. Novembertől már nem sok teendő akad a kertben, viszont egyre több a munka a karácsonyi megrendelésekkel.

Zsófi legerősebb motivációja mindig is az volt, hogy hitt abban, amit csinált. Ha valamit szeret az ember lánya, és szorgalmasan teszi a dolgát valamiért, aminek megvan a helye a piacon, akkor az működni fog.

Minden szépsége ellenére nem egyszerű ez az életforma. Zsófi sokáig mindent maga csinált, nem maradt ideje semmire és senkire, ráadásul az is nehézséget okozott, hogy önerőből kellett a vállalkozását fejlesztenie, miközben a bevételei általában időszakosak vagy nagyon hullámzók voltak. Kezdetben csak piacokra járt, majd rájött, hogy több lábon kell állnia. Felkereste a viszonteladókat, a termelői, delikátesz- és ajándékboltokat. Tavaly megcsinálta a webáruházát, ami újabb, biztosabb pontot adott. Az idén valami egészen újba is belekezd.

– Ez igazi szerelemprojekt. Júliustól októberig heti-kétheti rendszerességgel work­sho­pokat szervezek a Telken, amiből addigra mini fűszeres arborétum lesz a csodás Ráckevei-Duna-holtág mellett. Különböző fűszertartósítási eljárásokat mutatok majd az érdeklődőknek. Pesztót fogunk készíteni, fűszereket szárítunk, miközben jókat eszünk, beszélgetünk.