A tánc nyelvén beszélnek

Húszéves a Nemzeti Táncszínház, a hazai táncművészet otthona.

LakóhelyemDulai Sándor2021. 12. 21. kedd2021. 12. 21.
A tánc nyelvén beszélnek

A 2001. december 1-jétől a Budai Várban, 2019 februárjától pedig a budai Millenáris Parkban működő színház műsora lefedi a hivatásos magyar táncművészet teljes választékát, a folklórtól a klasszikus balettig, a kortárs tánctól az utcai breakig, nagy együttesektől kisebb tánccsoportokig.

Az elmúlt két évtizedben több mint 7000 előadás zajlott le a nagyhírű táncteátrum falai közt, ezeket több mint másfél millióan látták. A millenáris parki nagyteremben egyszerre 370 néző kaphat helyet, a színpad 16×24 méteres.

Az évforduló nagy esemény táncosoknak, zenészeknek és nézőknek, s nem csak egy napig tart. A jubileum alkalmából a következő hónapokban szinte mindenki szerephez jut, aki a húsz év alatt részese volt a Nemzeti Táncszínház életének.

Decembertől a jövő év áprilisáig minden hónapban lesz egy ünnepi gálaműsor, ezeken az estéken több társulat lép egymás után színpadra. A Táncra fel, az Össztánc, a Mindenünk a tánc, a Szabad egy táncra és a Let’s Dance című gálaműsorok ebben a formájukban csak egy este láthatók.

A napokban bemutatták a színház jubileumi művészeti albumát, és elkészült A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilm, amelyet a tévénézők az M5 kulturális csatornán láthattak. A filmet tíz együttessel forgatták a Nemzeti Táncszínházban, ahol rendszeresen vetítik az évfordulós évad idején. S a látogatók egy-egy neves táncművész kíséretében bejárhatják az épületet a próbatermektől a hangstúdióig, betekinthetnek a kulisszatitkokba is.

Mi a legfőbb titok? Azt hiszem, hogy az a munka, amely egy-egy produkció mögött rejtőzik. Mennyiség és minőség, közös akarat, egymás segítése. A táncos és a zenész számára a taps jutalom, ezt tudja mindenki. De hogy mennyi veríték van a siker és a jókedv mögött, azt csak kevesen ismerik.