Ablakon kidobott pénz a nyereség?

Még 2009-ben, egy októberi hajnalon, a Pécs városa által létrehozott Tettye Forrásház Zrt. biztonsági őrző-védő emberei segítségével kiebrudalta az addigi üzemeltetőt – az 50,05%-ban a város és 48,05%-ban a francia Suez cég kezében lévő Pécsi Vízmű Zrt.-t – a székházból, és átvette az irányítást Pécs folyóügyei felett.

LakóhelyemKemény Krisztina2011. 09. 30. péntek2011. 09. 30.

Kép: Pécs, 2009. október 12. Résztvevők állnak a Pécsi Vízmű Zrt 2. számú telephelyén tartott munkásgyűlésen, ahol a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója megtiltotta a vízmű dolgozóinak a vízellátás biztosításához közvetlenül nem köthető munkavégzést. Egy másik gyűlésen a Tettye Forrásház Zrt. vezetője a feladatok fegyelmezett ellátására szólította fel a dolgozókat. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc, Fotó: Kálmándy Ferenc

Ablakon kidobott pénz a nyereség?
Pécs, 2009. október 12. Résztvevők állnak a Pécsi Vízmű Zrt 2. számú telephelyén tartott munkásgyűlésen, ahol a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója megtiltotta a vízmű dolgozóinak a vízellátás biztosításához közvetlenül nem köthető munkavégzést. Egy másik gyűlésen a Tettye Forrásház Zrt. vezetője a feladatok fegyelmezett ellátására szólította fel a dolgozókat. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Fotó: Kálmándy Ferenc

Két év telt el azóta, de jogilag még mindig nem tudjuk, szabad-e ilyent tenni. Igen – döntött másfél éve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság, ám a régi üzemeltető ezt nem fogadta el: a Legfelsőbb Bíróság most hétfőn új eljárást rendelt el.

Eljárásokból amúgy sincs hiány, az érintettek közel negyvenet indítottak egymás ellen. Van köztük ingatlan-, szoftver- és géphasználatra vonatkozó, valamint gazdasági per is. De Nyirati István, a volt üzemeltető vezérigazgatója szerint akad olyan is, amiben az új cég őrzési díjat követel tőlük az elfoglalt telephelyen maradt gépekre… Kevésbé vicces a botrány előtti évre datálódó ügy, melyben első fokon, nem jogerősen, a Somogy Megyei Bíróság a Vízmű Zrt.-t egy ki nem fizetett húszmilliós számla miatt felszámolásra ítélte. A cég fellebbezett.

Ezalatt a franciák sem üldögéltek ölbe tett kézzel, felkérték a Compass Lexecon brazil cég független szakértőit, hogy állapítsák meg, mennyi lehetett 2009 őszén a Suez részvényeinek értéke és hogy mennyi nyereségtől estek el. A szakértők számoltak és nemrég kimondták az összeget: 7,6 milliárd forint plusz kamat.

Vagyis: a két évvel ezelőtti spórolási akció – mert a fő indok akkor az volt, hogy a város az üzemeltető-váltással anyagilag jobban jár – Pécsnek ennyibe kerül. Vagyis kerülne, ha fizetne. Csakhogy egyelőre esze ágában sincs. No meg a kasszája is üres: negyvennyolcmilliárd forint a város évi költségvetése és az adósságállománya is közel annyi. Állnak hát a Bécsi Nemzetközi Választott Bíróság elébe, ahova ígérete szerint a Suez az ügyet viszi.

S hogy mit érez a városlakó abból, ami itt folyik? A vizet biztosan, amit immár két éve a Tettye Forrásház Zrt. szolgáltat, és aminek az ára tavaly mégis tíz százalék körül emelkedett. Igaz, produkált is a cég a vízmű átvétele óta hatszázmillió forint nyereséget, jövőre pedig félmilliárdot tervez. Úgy tűnik, lesz mire költeni...