Állat-barátaink második otthona

Fontos kérdés, hol lakjanak a házi kedvencek, amíg a gazdi elutazik. Kutyapanzióból több is akad, és amióta ez a tevékenység nem engedélyköteles, egyre több van belőlük, szerte az országban – és nem mindegyik működik úgy, ahogyan a gazdik elképzelik.

LakóhelyemHaraszti Gyula2019. 10. 24. csütörtök2019. 10. 24.
Állat-barátaink második otthona

„Két közepes méretű kutyám van, egyikre kiképzést is kértem tőlük a tartózkodás alatt, egy kolléganő mindenre megtanította őt, nagyon hasznosnak bizonyult. Sok játék és felszerelés is van, ami különösen nagyobb kutyusoknak jó” – közli Erika az egyik kutyapanzióról.

„Ha lett volna időm másik helyet keresni, ott sem hagyom őket, az internetes oldal és ami ott fogadott ég és föld” – fogalmazza meg véleményét ugyanerről a helyről egy másik gazdi. Kati szerint a kutyái úgy értek haza a panzióból, hogy mindenkire ugattak, rettegtek és még tüsszögtek, fulladoztak is.

A szögesen eltérő vélemények azt mutatják, nem mindegy, milyen igényekkel és hová helyezzük el a kutyánkat, ha erre van szükség.

Csaholás a szomszédban

– Pár éve már valóban nem engedélyköteles a kutyapanziók létesítése és működtetése Magyarországon, de ettől függetlenül az állatvédelmi törvény és több szakmai rendelet is tartalmaz erre a tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírásokat, amelyek betartását a hatóságok ellenőrzik – tudjuk meg Pallós Lászlótól, a Nébih Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóságának osztályvezetőjétől.

Amióta nem kell az engedélyeztetés, 41-ről 68-ra nőtt a bejelentett állatpanziók száma. Az ellenőrzés tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy súlyos problémák ritkán fordulnak elő, jellemzően az előre tervezettnél több állat egyidejű elhelyezése okozhat gondokat. Intézkedni pedig főként olyan esetekben kellett, amikor a lakókörnyezet nyugalmát zavarták a kutyák, például folyamatos volt a hangos csaholás.

Kutya jó dolguk van itt! Fotó: Bebes Mátyás

Ágyban, párnák közt

Mojzi azonnal megtalálja orrával a kézfejemet, ahogy belépek a Doggy Deluxe kutyapanzió kapuján. Az izgő-mozgó angol agár jámbor tekintettel néz rám, kiköveteli a simogatást, aztán ugrik tovább a társaihoz a kertbe. Mojzi mindenkihez kedves, még segíti is a kutyapanzió többi lakóját, játszik velük, terelgeti őket, ha nem találják a helyüket. Nem véletlen, hogy ilyen hálás.

A mostani gazdája egy borzalmas helyen talált rá, még kölyökkorában. Egy szaporítóhoz látogattak el, mert értesültek róla, hogy ott egy felnőtt kutyát súlyosan bántalmaznak. A nagyobbik, csontsovány agár tele volt sérülésekkel. Egy évig tartott a rehabilitációja, mindentől rettegett. Egy kegyetlen „játékra” használták, az úgynevezett „rabbitolásra”.

A rabbitolók az agarakat orvvadászatra viszik, hogy nyulakat vagy kisebb állatokat fogjanak be velük, de több feltüzelt kutyával megtámadhatnak kisebb őzeket is. Mojzit egy ablaktalan sötét sufniban pillantották meg, csak az orra látszott ki a faajtó résén. Végül, jó pénzért odaadták Major Gyöngyinek, a Doggy Deluxe vezetőjének.

Az ilyen, mentett kutyák pedig minden békés pillanatot boldogan élnek meg a kölyökkori traumák után. Gyöngyinek van ebben tapasztalata bőven, több mint száz kutyát mentett meg, mára pedig Angliába is szállít alapítványoknak rossz körülmények közül kiszabadított állatokat.

Jelenleg öt mentett kutyával és egy vásárolt ebbel él együtt, ebbe a közösségbe várja a panziós házi kedvenceket. A kutyapanzió tulajdonosa a mai napig nem felejti el Lindsey történetét. Az első mentett kutyája volt, nyolc kölykével együtt fogadták be.

Major Gyöngyi panziójában jól érzik magukat az ebek. Fotó: Bebes Mátyás

Nemsokára egy másik szukát is talált, amelyik az egyik boltnál lófrált egy kenyérrel a szájában. Aztán kiderült, hogy tizenegy kiskutyát szült egy elhagyatott sufni alá.

– Ez volt abban az évben a karácsonyi ajándékom – mondja elérzékenyülve. Amikor már szinte általános lett Gyöngyiék házában a kutyamentés, felmerült az ötlet, létesítsenek elit kutyapanziót. A helyen látszik is, hogy olyan emberek üzemeltetik, akiknek ez az életük.

A házban klasszikus stílusú szekrényeket alakítottak át alvóhellyé úgy, hogy eltávolították az ajtókat, és nagy párnákat helyeztek el bennük. Az egész kutyalak olyan, mint egy állatoknak létrehozott luxusotthon, az ebek mindenhol párnákon, kanapékon pihenhetnek, aludhatnak. Még a vitrinekben is porcelán kutyaszobrok díszelegnek, a falakon pedig fotók az egykori lakókról.

Párnákon pihenhetnek a négylábú vendégek. Fotó: Bebes Mátyás

Amelyik kutyáról viszont azt látják, hogy agresszívebb, nem fogadják, ahogyan a nagy testű ivaros kanokat sem. Ismeretlenül sem fogadnak már be kutyákat éjszakára, mert az a tapasztalatuk, hogy személyes kapcsolatra van szükség az állattal, mielőtt beköltözik.

A Doggy Deluxe-ban több segítővel dolgoznak, a nap öt órakor kezdődik, akkor kiengedik a kutyákat, következik a takarítás és az etetés. Mivel mindenki azt eszi, amit otthon kap, az utóbbi folyamat sokáig tart. Az etetés után befutnak a napközisek, és elkezdődhet a kertben a kedvenc foglalkozás: a játék.

Kennelben és trambulinon

A játék a kutyák fő foglalatossága a Dogmopolite szentendrei kutyapanziójában is. Egy külvárosi üzemterület mellett építették ki a létesítményt, a kutyákat itt három, magas rácsokkal elkerített területen helyezték el. Bár műanyag játszótéri eszközök között szaladgálnak, inkább izgatottnak tűnnek, mint felszabadultnak, amikor megérkezünk.

A panzió épületében van egy belső, hűthető és fűthető játszóhelyiség is az ebek számára, illetve nagyjából másfélszer háromméteres kennelek sorakoznak egymás mellett, az alvóhelyek. Az egyikben egy keverék kutya csahol.

Amikor megkérdezzük, miért van bezárva egyedül egy ilyen kis kennelbe, Gárdos Péter, a panzió tulajdonosa gyorsan leszögezi: a kennelek megfelelnek az előírásoknak, még nagyobbak is a megszabott méreteknél. A többiektől elkülönített kutya egy ivaros kan, mint problémásabb lakót kell ellátni.

Ilyenkor külön foglalkozik vele egy gondozó, egyedül viszi ki az egyébként nagy, mintegy 2400 négyzetméteres kertbe.

– Egy kennelbe zárt kutya látványa az emberi szemnek fájdalmas. Ha azonban rendszeresen kiengedik az állatot, és van megfelelő mennyiségű mozgásra lehetősége, akkor a kennelben általában pihen vagy alszik – mondja.

A befogadásra váró kutyákról fontos mindent tudni. Fotó: Bebes Mátyás

A szabályok egyébként kutyánként hat négyzetméternyi tartási területet írnak elő, aminek a panzió megfelel. Rendszeres itt is a játék a kinti, elkerített helyen, de a kertben is, ahol még trambulint is felállítottak az ebeknek. Nehezen tudjuk elhinni, hogy ebben is szeretnek ugrálni a kutyák, de Gárdos Péter állítja, hogy rendszeresen használják.

A tulajdonosnak három aktív panziója van, Budán, Szentendrén és Pesten, bár az utóbbi éppen egy nagyobb helyre költözik. A Dogmopolite az ország egyik legnagyobb szolgáltatója, nyári csúcsszezonban panziónként akár 60-70 kutyát is fogadnak naponta.

A befogadásra váró kutyákról ezért is fontos mindent tudni, erre külön adatlap szolgál. Amelyik kutya sokáig van itt, az Gárdos Péter szerint idővel ragaszkodik a munkatársakhoz, átveszi a napi rutint, sokat játszik, sőt tanul is. Van úgy, hogy a gazda kéri, szocializálják, szoktassák az idegenekhez.

Ilyenkor tréner segítségével és a gazda részvételével engedelmességi oktatást is tudnak a kutyának szervezni. A cég hetvenoldalas dokumentációt adott be az illetékes járási hivataloknak, abban a munkaköri leírástól a veszélyes hulladékos céggel kötött szerződésig szerepel szinte minden, ami az állatotthon létesítéséről szóló jogszabály alapján szükséges.

Ennek köszönhetően a panzióval kapcsolatosan csak ritkán fordulnak elő panaszok, pedig tízszer annyi kutyát látnak el kombináltan, mint a következő legnagyobb panzió. Ezt állítja Gárdos Péter. Ha ugyanis egy kutya új környezetbe kerül, sok minden megtörténhet. Lehet, hogy némi súlyveszteséggel, rosszabb kedéllyel tér haza.

Előfordul az úgynevezett kennelköhögés nevű betegség is, amely ellen nincs védelem, de ha az eb be van oltva, a betegség gyorsabban lefolyik. Történhetnek játék közben is sérülések, és néha arra van panasz, hogy télvíz idején picit koszosabbak a házi kedvencek. Általában azonban farkukat csóválva jönnek be a kutyák hozzájuk, és jókedvűen kapják vissza őket a gazdik.

Kockázatos, ha túl olcsó

A Dogmopolite-nál az európai szinthez képest alacsonyak az árak, naponta 3800 forintot kell fizetni a panzióért, ha két kutyát visznek be, a második után már csak 2700 forintot. Gárdos Péter szerint ez nagyjából fele az ausztriai áraknak. A Doggy Deluxe ennél kicsit drágább, napi 4500 forint a panzióztatás ára.

Mint egy állatoknak létrehozott luxusotthon... Fotó: Bebes Mátyás

A panziósok szerint az ennél olcsóbb helyek sokszor kockázatosak. Gyanús például, ha nem akarják megmutatni, hová helyezik el a kutyákat. Major Gyöngyi is küldött korábban kezelhetetlenebb kutyát olyan helyre, amelyről a gazdák visszajelzéséből később kiderült, nem kellett volna ajánlani. A kutyákat nagy létszámban, bezárva tartották, bántalmazták.

– Egy lakásban tartott kutyát szűk kennelben elhelyezni és bántalmazni egyfajta merénylet, akár idegrendszeri zavart is okozhat ez a számára, és testi sérüléseket szerezhet – panaszolja Gyöngyi. Gárdos Péter szerint pedig legveszélyesebbek a zugpanziók, ahol már nehezen ellenőrizhető, hogy betartják-e a szabályokat, és hogy van-e egyáltalán felelős, ha valami baj történik.

2016 óta ez a tevékenység nem engedélyköteles, csak be kell jelenteni, így sok családi házban döntenek úgy, hogy belevágnak, de ezekben legfeljebb öt-tíz kutyát lehetne tartani. Gárdos még nem találkozott olyan problémával, hogy valamelyik panzióban súlyosan bántalmaztak volna kutyákat.

Náluk például a gondozók esetében alapvető követelmény a kutyás múlt. A testi fenyítés szigorúan tilos, csak akkor alkalmazható, ha a munkatárs életére törne a kutya. Ha más kiderülne, azonnal megválnának a kollégától.

Ezek is érdekelhetnek