Debrecenben a legjobb élni?

Egy nemrégiben készített országos felmérés szerint Debrecenben van a Kánaán, ott a legjobb élni.

LakóhelyemBalogh Mária2009. 05. 13. szerda2009. 05. 13.
Debrecenben a legjobb élni?

A vizsgálódásban 12 magyar városról kért véleményt egy hazai magazin, majd állított fel rangsort pontozásos rendszerrel. A lista 13 szempontot vett figyelembe, melyek sorába tartozik például: a kórházi férőhelyek száma, a légszennyezettség, a bűnügyi helyzet, az üres álláshelyek, az átlagkereset, az oktatás, a mozik, a gyógyfürdők és/vagy a wellness központok megléte, a közlekedési, valamint az albérleti díjak.

Az átlagbérezés tekintetében egyébként Pest megye abefutó, ahol 176 ezer forintnál is többet keresnek az emberek, de Vasmegye is népszerű a 175 ezer forintot meghaladó átlagkeresetilehetőséggel. Az álláshelyek alapján Zalaegerszeg került a dobogótetejére.

A felmérés eredménye arról tanúskodik, hogy a Debrecenben az oktatás és a közlekedés dinamikusan fejlődik, jók a munkalehetőségek, jól élnek a családok és a nyugdíjasok, de a külföldi vállalkozásoknak és beruházásoknak is kedvelt színtere hazánk második legnagyobb városa. A cívisvárosban az átlagkereset 166 ezer forint fölött van (ezt az adatot a városban élők közül sokan kétkedve fogadták).

A kérdések sorában szerepelt az is, hogy hol érzi magát a legjobban egy 25 éves fiatalember, egy kétgyermekes család, vagy egy nyugdíjas. A fiataloknál jelentős szempont volt a mozik száma, s kevésbé fontos az egészségügyi ellátás minősége. A nyugdíjasok válaszait kevésbé befolyásolta az átlagfizetés vagy a munkanélküliség mértéke, míg az aktív dolgozóknak, a pályakezdőknek és a családosoknak ez meghatározó szempont.

S hogy valóban Debrecenben a legjobb-e élni, valószínűleg csak az tudja igazán, akinek ott van az otthona és az élettere, s lakott már másfelé is.

Forrás: Haszon magazin

Ezek is érdekelhetnek