Diákok, figyelem! A szünidei munka adóköteles!

Sok diák vállal nyáron munkát, de fontos tudni, hogy közteherviselés szempontjából a diákok is felnőttnek számítanak. Vagyis bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint minden munkavállaló esetében.

LakóhelyemF. Tóth Benedek2019. 07. 02. kedd2019. 07. 02.

Kép: Diákmunka szórólapozás újságosztás dolgozó fiatalok Pont ott Felvételi Ponthatárbuli a Corvin sétányon fiatalok leendö föiskolások egyetemisták szórakozás tömeg 2010.07.22. fotó: Németh András Péter, Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Diákok, figyelem! A szünidei munka adóköteles!
Diákmunka szórólapozás újságosztás dolgozó fiatalok Pont ott Felvételi Ponthatárbuli a Corvin sétányon fiatalok leendö föiskolások egyetemisták szórakozás tömeg 2010.07.22. fotó: Németh András Péter
Fotó: Photographer: Andras Peter Nemeth

Idénymunkás, alkalmi munkás, háztartási alkalmazott, megbízási jogviszony, munkaviszony, diákszövetkezet tagja: számos formai lehetőség arra, hogy egy diák dolgozhasson. Magyarországon a diákok szülői engedéllyel, törvényes képviselő hozzájárulásával már 16 éves koruktól dolgozhatnak, a szünidőben pedig azok a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát, akik általános iskolába, szak- vagy középiskolába járnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy minden diák munkavállalásához adóazonosító jelre van szükség. Ezt a NAV-nál a 19T34-es nyomtatványon lehet igényelni. Erre azért van szükség, mert a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles. A személyi jövedelemadó mértéke 15 százalék, amit a munkaadó adóelőlegként a bruttó jövedelemből von le; a foglalkoztatás egyéni járulékköteles is, ha a diák munkaviszonyban vagy biztosítást eredményező megbízási jogviszonyban dolgozik. A foglalkoztatónak 2020. január 31-ig igazolást kell kiállítania az adóévi összes jövedelemről, a levont közterhekről, a diáknak az adóévet követő május 20-ig személyi jövedelemadó-bevallást kell benyújtania.

Szórólaposztó diákok. Fotó: Németh András Péter

Amire azonban a diákoknak is érdemes figyelniük: munkaviszony esetében ragaszkodjanak az írásban megkötött szerződéshez, amelyben szerepel az alapbér, a munkakör, a munkaviszony időtartama, jellege és a munkavégzés helye. Akit napi 8 órában foglalkoztatnak, annak a havi bére el kell érje a minimálbért vagy a garantált bérminimumot (havi bruttó 149 000 forint vagy 195 000 ezer forint).

Fontos tudni, hogy a diák munkavállalónak jövedelemszerzése után akkor is szja-bevallást kell készítenie, ha még nem múlt el 18 éves.

Zsebébe nyúl az állam is. A Pénzügyminisztérium az idén 3,6 milliárd forintos keretet biztosít a július 1. és augusztus 30. közötti diákmunkaprogramra, amelyben számításuk szerint mintegy 30 ezer diák vesz részt a tavalyi 29 ezerrel szemben – mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1-en. Hozzátette, hogy a programban támogatják a diákok foglalkoztatását az önkormányzatoknál, illetve a versenyszférában, jelentkezni a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain lehet. A helyettes államtitkár kifejtette azt is, hogy a programban az állam az önkormányzatoknál 6 órás diákfoglalkoztatást a minimálbér, illetve a garantált bérminimum és járulékai mértékéig támogatja. Az üzleti céllal foglalkoztató versenyszférában arányosítanak, a munkáltatónak is hozzá kell járulnia a diákfoglalkoztatáshoz. Példaként említette, hogy 8 órás munkaidő esetén az állam 6 órás foglalkoztatást áll a minimálbér és a garantált bérminimum és járulékai mértékéig, a munkáltatónak a 2 órát kell hozzátennie. (Puskás Kati)

 

Ezek is érdekelhetnek