Felújítás, kérdőjelekkel

A Gödöllői Török Ignác Gimnázium az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került. A tanévben is folytatódik az épület – nyáron megkezdett – felújítása, és ez diák, tanár, szülő számára egyaránt nehézségeket jelentett az elmúlt napokban. Utánajártunk, milyen várakozásai vannak az iskola vezetésének.

LakóhelyemT. Németh László2022. 09. 20. kedd2022. 09. 20.

Fotó: Budahazi Aniko

Felújítás, kérdőjelekkel Fotó: Budahazi Aniko

Igazán nagy felújítás mostanáig nem volt az 1988-ban elkészült iskolaépületen. Folyamatosan romlott az állapota, a legnagyobb problémát a palatető és a beázás jelentette. – Idén egy pályázatnak köszönhetően sikerült belekezdenünk egy komplex energetikai korszerűsítésbe: ennek része a tető és a nyílászárók cseréje, a külső hőszigetelés, a fűtés és a világítás modernizálása. Ezt a pályázatot akkor nyerte a Dunakeszi Tankerületi Központ, amikor még nem tudtuk, hogy milyen energiaválság várható Európában – fogalmaz Fábián Bertalan, a Gödöllői Török Ignác Gimnázium igazgatója.

Bár a pedagógusok, a szülők és a sajtó egy része – az iskolaigazgató szerint is természetes módon – aggodalommal tekint a felújítási munkákra, az intézmény egy sor hatósági ellenőrzésen van túl, és ezek mind szabályosságot állapítottak meg. Kijelölték azokat a területeket, ahol csak az építési vállalkozó munkásai tartózkodhatnak: többek között lezártak néhány tantermet és az aulát is.

– Habár a vállalkozó már nyáron is nagy erőkkel azért dolgozott, hogy szeptemberben elkezdhessük a tanítást, nehézséget jelent, hogy naponta egyszerre több tanteremben is dolgoznak. Szerencsésebb esetben ezt délután teszik, amikor nincsenek itt a gyerekek, máskor viszont kénytelenek délelőtt is dolgozni – és így négy-öt osztály kiszorul a folyosóra, ahol nem lehet rendesen órát tartani. Ezért kezdeményeztük, hogy szeptember végéig, amikor az építőmunkások végeznek a belső munkálatok nagy részével, online órákat tarthassunk a diákjainknak – mondja az igazgató, aki reméli, hogy az ütemterv szerinti 2022. év végi határidőre valóban teljesen befejeződik a felújítás jelentős része.

Magas színvonal Gödöllőn

A Gödöllői Török Ignác Gimnázium az ország egyik legnívósabb iskolája, az egyik rangsor szerint a 13. helyen áll. Az iskola – szándéka szerint – minden diák számára biztosítani akarja a lehetőséget, hogy két nyelvből eljussanak legalább a középfokú nyelvvizsga szintjére. Fábián Bertalan örömmel gondol azokra az egykori diákjaikra, akik országszerte ismertté váltak. Náluk tanult például Mészáros Eszter olimpikon, Baráth Emőke és Herczenik Anna operaénekesek vagy éppen Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is. Braun Áron, a Virtuózok nemzetközi komolyzenei verseny legutóbbi győztese most kilencedikes, és már nagy dicsőséget szerzett az iskolának is – mondja büszkén az igazgató.

Kétségtelen, hogy ha a 730 diák és a tanárok rövid időre nem használnák az iskola épületét, a vállalkozó jobban haladhatna a munkával. Az iskola vezetése az online oktatással kapcsolatos kérését időben megfogalmazta a minisztérium felé, de lapzártánkig nem kaptak választ. A kérést megalapozta a tanév rendjével kapcsolatos rendelet is, amelynek egyik pontja szerint rendkívüli esetben az igazgató kérvényezheti az online oktatás elrendelését. Az első hét két napjára osztálykirándulásokat szerveztek, de a második héten már érezték, hogy nagyon nehézkes és fárasztó, sőt bizonyos esetekben balesetveszélyes az oktatás az épületben.

Az iskola igazgatója hangsúlyozza, hogy az online oktatást és az ügyeletet magas színvonalon tudnák biztosítani. A járványhelyzet idején szinte kivételes módon már az első online tanítási naptól kezdve mindenki tudta, hogy mi a dolga, és kitűnően használták a digitális rendszert. A gimnázium olyannyira jól teljesít ezen a területen, hogy a digitális témahét legutóbbi országos versenyében az iskolák között a Török Ignác nyerte el az első díjat.

– Azt szeretnénk, hogy ne lassuljon le az építési munka. Az is lényeges, hogy a jelenlegi helyzetben, pedagógusok és szülők egyaránt biztosítsuk, hogy a tanítás és a tanulás nyugodt légkörben folyhasson – hangsúlyozza Fábián Bertalan igazgató, és bizakodva hozzáteszi: – Bár most az építkezés került a középpontba, a legfontosabbak számunkra a gyerekek és a pedagógusaink által elért közös eredmények. Az építkezés remélhetőleg fél év alatt lezárul, és utána együtt örülhetünk a megújult épületünknek.

Ezek is érdekelhetnek