Időtálló örökség

Tarján Jánosné és férje közel százéves fertőszéplaki háza lett a legszebben felújított porta a Fertő-parton.

LakóhelyemBardi Marianna2009. 01. 29. csütörtök2009. 01. 29.
Időtálló örökség

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület, valamint a Civilek a Fertő-tájért Egyesület pályázatot írt ki a Legszebb ház a Fertő-vidéken címmel. E nemes versengés során a legszebb felújított és új építésű házat keresték. Az utóbbi kategóriában nem tudtak nyertest hirdetni: bár találkoztak igényes házakkal, de mindegyikben találtak hibát. Tarján Jánosné fertőszéplaki háza viszont elnyerte a 2008 Legszebb felújított épülete kitüntető címet.
– Az első világháború befejezése után a fronton megsebesült katonák lehetőséget kaptak arra, hogy kedvezményes áron házhelyet vásároljanak. Édesapám 1920-ban kezdte az építkezést – meséli Tarján Jánosné. – Helyben készült téglákat használt, és maga készítette az ajtókat, ablakokat. Szinte mindent a két kezével csinált a házon.
A zsűri ezt értékelte is. A kategóriában ugyanis nem csupán az építészetet, hanem az alázatot, a fáradságos munkát is elismerték az építészek.
– A szülői házból feleségemmel Budapestre költöztünk, de amikor nyugdíjba mentünk, a szívünk visszavágyott Fertőszéplakra, így hazaköltöztünk – veszi át a szót a férj. – A lelkünk majd megszakadt, olyannyira lelakott volt a ház. Azonnal nekiláttunk a felújításnak. Az fel sem vetődött bennünk, hogy az épületet lebontsuk és újat emeljünk a helyére. Ekkora értéket nem hagyhattunk kárba veszni!
Tarján János az évek alatt megtanulta a kőműves-, az ács- és az asztalosmesterséget. Önerőből próbálták csinosítgatni a házat. Szépen rendbe tették a közel százéves kemencét, az ablakokat, az ajtókat, a tetőszerkezetet. Különösen ügyelve arra, hogy minden megmaradjon az eredeti formájában. Íme, meglett a jutalma.

Ezek is érdekelhetnek