Jogi esetek – Bűnszövetség

A terheltek idősekre szakosodtak. Az öt férfi vízvezeték-szerelőnek adta ki magát, és párosával csöngettek be idős emberekhez.

LakóhelyemDr. Kolozsvári Eszter2021. 12. 07. kedd2021. 12. 07.
Jogi esetek – Bűnszövetség

Szerelőként viszonylag könnyen bejutottak a lakásokba. Az öltözetük: munkásnadrág, baseballsapka, bakancs, és névjegykártyát is felmutattak. Mappa is volt náluk, amibe látszólag jegyzeteltek, a telefonjukkal pedig úgy tettek, mintha fényképeznének. Az egyik rögtön bement a szobákba valamilyen ürüggyel. Addig a másik szóval tartotta az idős embert, akár valami hibát is „talált” a konyhában vagy a fürdőszobában, ha a társának idő kellett a vagyontárgyak felkutatásához.

Általában készpénzt, ékszereket vittek el, előfordult az is, hogy a javításért is pénzt kértek. A terhelteket bűnszövetségben elkövetett lopás és csalás miatt ítélték el első és másodfokon is. Felülvizsgálati kérelem folytán az ügy a Kúriát is megjárta, amely az ítéleteket hatályukban fenntartotta.

Az egyik elkövető eljárási szabálysértés miatt fordult a Kúriához, többek között azt kifogásolta, hogy a bíróság nem határozta meg pontosan, melyik terhelt milyen részt vállalt a bűncselekményben. Sérelmezte, hogy a bíróság nem részletezte, melyik terhelt tartotta szóval az időseket, s melyik kutatott és vette el a vagyontárgyaikat. Ezen hiba okán nem látta megállapíthatónak a bűnszövetséget.

A Kúria kifejtette, hogy a büntető törvénykönyv szerint, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el, és aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el. Társtettesek azok, akik a szándékos bűncselekményt egymás tevékenységéről tudva, közösen valósítják meg. A bűnszövetség esetén a tagok több bűncselekmény elkövetésében állapodnak meg. A tagok lehetnek tettesek, részesek.

Kétséget kizáróan megállapítható volt, a terheltek megállapodtak abban, hogy idősektől elviszik a vagyontárgyaikat, így amikor a becsengetést követően idős ember nyitott ajtót, magukat azonnal vízvezeték-szerelőnek adták ki. A terheltek felkészültek a bűncselekmények elkövetésére, egymás között kiosztották a szerepeket arra vonatkozóan, hogy ki fogja megtéveszteni az időst, ki fogja eltulajdonítani a vagyonát, ki lesz a gépkocsivezető.

A terheltek közötti kapcsolatrendszer révén, munkamegosztással megszervezett, tervszerűen végrehajtott ugyanolyan bűncselekmények elkövetése egyértelműen bi­zonyítja a terheltek között létrejött, bűnözésre vonatkozó megállapodást.

Ezek is érdekelhetnek