Kutyaposta – Elismerés a terápiás kutyának

Elsőként nyerte el egy négylábú házi kedvenc a People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) brit állatvédelmi és jótékonysági szervezet érdemrendjét.

LakóhelyemSzücs Gábor2021. 03. 14. vasárnap2021. 03. 14.

Kép: Kecskemét, 2013. augusztus 16. Kutyaterápia az onkoradiológián Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

Kutyaposta – Elismerés a terápiás kutyának
Kecskemét, 2013. augusztus 16. Kutyaterápia az onkoradiológián Kecskeméten. Fotó: Ujvári Sándor

Ez az Order of Merit, amely az állatoknak adható megfelelője a Brit Birodalom Rendjének (Order of the British Empire); ez utóbbit az uralkodóház adományozza. Az Order of Merit kitüntetést eddig 32 kutya, illetve ló kapta meg: rendőr- vagy mentőkutyák, rendőrlovak, s most először ítélték oda egy társállatnak. Az indoklás szerint a Max nevű 15 éves springer spániel, aki egy online terápiás kutya, eddig emberek ezrein segített.

Mostani gazdáját, Kerry Irvinget 2006-ban egy majdnem tragikus baleset érte, amikor autójába hátulról belerohant egy teherautó. A gerince sérült meg, óriási fájdalmai miatt gyakorlatilag a házába zárkózott, s már-már az öngyilkosságot fontolgatta. A következő két évben visszafordíthatatlannak tűnő depresszióba süllyedt.

Egy nap a 22 éves felesége, Angela rábeszélte, hogy sétáljon el a helyi boltba, s ekkor találkozott az egyéves Maxszal. A pillantásból kölcsönös vonzalom támadt, ettől kezdve Kerrynek végre akadt napi feladata: látogatni Maxot.

A kutyus korábbi tulajdonosai örültek Kerry jelentkezésének, majd amikor beköltöztek a városba, mindenki úgy gondolta, hogy a legjobb, ha Max gazdát cserél és marad a bájos Tewitt Tarn-tó mellett, a domboldalon, a cumbriai Keswick városkában.

Kerry akkoriban éppen lakatosként dolgozott, és a vállalkozásának Facebook-oldalára feltett néhány Maxról készült képet. Hamarosan rájött, hogy az embereket jobban érdeklik a spániel fotói, mint a lebontott zárakról készült felvételek. Így kezdődött.

Hamarosan Kerry külön oldalt indított Max számára, és áradni kezdtek megható üzenetek olyan emberektől, akiket Max képei felvidítottak. A fotókból később videók lettek, az internetes oldal látogatóiból pedig tízezernyi rajongó. Max országos sztár lett, nem beszélve arról, hogy 2017-ben és 2019-ben két újabb springer spániel: Paddy és Harry csatlakozott a csapathoz.

Max a 13. születésnapjára több mint ezer köszöntőkártyát kapott, s ne felejtkezzünk el a három kutyatesó által összegyűjtött 300 ezer font (több mint százhúszmillió forintnyi) adományról, amit a PDSA-nak ajánlottak. Az Order of Merithez gratulált a királyi család is, Kerry, Angela és Max ott voltak a Buckingham Palota egyik gardenpartiján, ahol Max elbűvölte Cambridge hercegét és hercegnőjét (Vilmost és Katalint).

Max mindenkit elvarázsol, aki találkozik vele, ezért Keswick városi tanácsa terápiás kutyaként nyilvántartásba vette, és jóváhagyta egy Max-szobor felállítását is.