Kutyaposta – Gazdijogsi

Gazdijogsi néven indít összetett tanulási programot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

LakóhelyemSzücs Gábor2021. 04. 17. szombat2021. 04. 17.

Fotó: Gabor Ancsin

Kutyaposta – Gazdijogsi Fotó: Gabor Ancsin

Az állatvédelmi gondok megoldásához ugyanis a szemléletváltás és az oktatás is elengedhetetlen. Az ősszel induló gazdijogsi.hu online oktatási platform célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni.

Viadalra nevelt kutyák, áldatlan körülmények között tartott és szaporított ebek – nemegyszer ezek a hatósági ellenőrzések szomorú tapasztalatai.

Ennél is sokkal jelentősebb a sorsára hagyott vagy a tudatlanságból rosszul tartott állatok száma. Az állatvédelmi törvény mellett szemléletváltásra és oktatásra van szükség ahhoz, hogy a kidobott, nem megfelelően tartott állatok száma jelentősen csökkenjen, s magasabb szintre lépjen az állattartói kultúra.

Az oktatás, valamint a szemléletformálás fontosságát a nemrég nagy sikerrel zárult állatvédelmi társadalmi párbeszéd és az elmúlt hónapok szakmai egyeztetései is rendre alátámasztották. Az online kérdőívet több mint 260 ezren töltötték ki. Ebből is kiderült, hogy a magyarok állatszerető emberek, de az is, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban el kell kezdeni. Ennek érdekében a Gazdijogsi program nagy hangsúlyt fektet majd a képzésekre, a kutyatartóknak és állatbarátoknak szóló szakmai konferenciák és szabadtéri rendezvények szervezésére.

Magyarországon körülbelül másfél millió kutyát tartanak, ez a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is sok. A velük való együttélés folyamatos törődést és felelős gondolkodást követel. A Gazdijogsi program ezt a célt szolgálja.

Az önkéntesen vállalható, ingyenes, online képzés várhatóan szeptembertől, e-learning tanfolyammal indul. A tananyag többek között sorra veszi a kutyaválasztás szempontjait, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, és bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és problémáit, valamint a kutyatartás jogi szabályozását is.

A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne, távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak.

Mit lehet ehhez hozzátenni: remélem, minél többen akarnak minél többet megtudni négylábú barátunkról!

 

Ezek is érdekelhetnek