Kutyaposta – Melyik eb való mentőkutyának?

Mostanában az egyik természetfilmes csatornán vetítenek egy sorozatot, amelyből megismerhetjük a mentőkutyává válás hosszú, olykor nehézkes, de minden esetben akár életeket mentő folyamatát.

LakóhelyemSzücs Gábor2020. 08. 27. csütörtök2020. 08. 27.
Kutyaposta – Melyik eb való mentőkutyának?

Valahogy úgy hozta a véletlen, hogy most éppen harmadik hete írok a kutyák okosságáról, arról, hogy melyikük a legjobban teljesítő, illetve arról, hogy ezek a tulajdonságok mennyire hatottak a kutyaagy kialakulására.

Két hete például idéztem az egyik legnevesebb etológus, Kubinyi Enikő szavait: „A legjobban teljesítő kutyák a segítő és a terápiás négylábúak között találhatók. Mivel ők a mindennapokban különféle helyekre kísérik gazdáikat, rutinosan birkóznak meg az új feladatokkal, nyugodtabbak idegenek jelenlétében is.”

Mostanában pedig az egyik természetfilmes csatornán vetítenek egy sorozatot, amelyből megismerhetjük a mentőkutyává válás hosszú, olykor nehézkes, de minden esetben akár életeket mentő folyamatát. A hírt felkapva említette meg a markamonitor.hu Smile-t, az ország egyetlen romkutató és személykereső tacskóját, akinek a Kutyapostás is nyomába eredt.

Smile a zagyvarékasi Életjel Mentőcsoport kutyája. Jelenleg három négylábú segíti a csapat munkáját, Smile-n kívül két labrador: a fekete Colt és a fehér Trinity. Ahogy az már tacskóéknál megszokott, miközben kollégáinak még csak a hasáig sem ér, a főnök természetesen a legkisebb, vagyis Smile…

Gazdája egyben az egység parancsnoka, Turi László nagyon büszke a kutyájára: „Smile a 2016-os ecuadori földrengést követő mentésben is részt vett romkutatóként, a Hableány hajóbaleseténél pedig nagyban segítette az áldozatok felkutatását. Ehhez minden vizsgája megvan: szárazföldön és vízen is kutathat, menthet.

Nagyjából tíz évvel ezelőtt akadt rá a kis tacsira: a szolnoki árvíz idején egy madárketrecből szabadította ki. Azóta elválaszthatatlan barátok, mindenhova együtt járnak. A hazai mentőcsoportok személykeresése 80 százalékban sikeres, éppen a mentőkutyáknak köszönhetően. Smile, elsősorban a mérete miatt – nagyjából hatkilós lehet – remekül befér a leomló épületek alatti üregekbe, hogy felderítse a romok alá került személyeket.

Sokunknak, így Turi Lászlónak is gyerekként egyik kedvenc filmje volt Homoki Nagy István Cimborák című sorozata, amelyben há­rom jó barát: Fickó, a vizsla, Pletyka, a tacskó és Nimród, a héja keveredik állandóan izgalmas és veszélyes kalandokba – azóta szeretem a tacskókat, mondja a parancsnok.

Smile bebizonyította, hogy a mentőkutya kiválasztása nincs fajtához kötve. Kiképzésük legalább három évet igényel, ugyanakkor a tanulás egész életen át tart. A mentőkutyákat jutalmazással motiválják, Smile-t nem eleséggel, hanem egy kis sípoló játékkal. Bolondul érte, a kedvéért bármit hajlandó megtenni. Éppen ezért, amikor Ecuadorba mentek, természetesen a sipi is velük utazott…

Ezek is érdekelhetnek