Leszakad a középréteg

A szegénységbe született gyermekek 28 százaléka sosem tud kitörni a legszegényebb társadalmi rétegből Magyarországon, míg 19 százalékának arra is van esélye, hogy élete során a legjobb gazdasági helyzetű negyedbe kerüljön – derül ki az OECD kutatásából, amiről a Pénzcentrum tájékoztatott.

LakóhelyemBH2018. 11. 17. szombat2018. 11. 17.

Kép: Tiszabő 2016. 10. 05. roma cigány szegénység falu mélyszegénység

Leszakad a középréteg
Tiszabő 2016. 10. 05. roma cigány szegénység falu mélyszegénység

Sokkal jobban szerepeltünk a legfelső osztályba született gyermekeket illetően: aki Magyarországon a leggazdagabb rétegbe születik, az jó eséllyel ott is marad.

A születéskor a felső 25 százalékba születő gyermekek 47 százaléka élete során megtartja vagyoni státuszát, míg 13 százaléka lecsúszik a legszegényebb negyedbe. Tízből nyolc magyar számára a leggazdagabb rétegbe való bekerülés elérhetetlen.

A legfelső 25 százalék körében Magyarországon a legalacsonyabb a középosztályból származók aránya. Különös, de a leggazdagabb negyed 66 százaléka jön a legalsó és legfelső negyedből, a középosztály meggazdagodási esélye 34 százalék. 

Egy másik szemléletes adat, amely a társadalmi mobilitásról és a szegénységi helyzetről árulkodik, a középosztály lecsúszásának veszélye. Az összes szomszédunk közül a magyar középső középosztályt veszélyezteti a legnagyobb mértékben a szegénység. A felső középosztály tekintetében mi vagyunk a legjobbak, nálunk mindössze a felső középosztály 2,5 százalékát veszélyezteti a lecsúszás. 

Az összes régiós középosztály közül a magyarra jellemző a legnagyobb különbség, nagyon nagy az olló a felső és az alsó középosztály kitettsége között. Az OECD egy korábbi kutatása szerint Magyarországon átlagosan a hetedik generáció képes kiszakadni a szegénységből és elérni az átlagos jövedelmi szintet.

 

Ezek is érdekelhetnek