Magnóra vett beszélgetés

Érdemes tudni, hogy a magántitok jogosulatlan megismerésének bűncselekményét csak szándékosan lehet elkövetni (véletlenül nem).

LakóhelyemDr. Kolozsvári Eszter2020. 09. 20. vasárnap2020. 09. 20.
Magnóra vett beszélgetés

Egy férfi a lakásnak 50 százalékban tulajdonosa volt, de az ingatlanban nem lakott, nem használta. A lakásban élők baráti összejövetelt tartottak, ahova a férfi is hivatalos volt. Azonban a látogatása során ruházatában professzionális hangrögzítőt rejtett el, és a lakásban a tartózkodása alatt mindvégig rögzítette a környezetében elhangzottakat (különösen egy személyre fókuszálva).

Később ez a hangfelvétel egy büntetőügyben komoly bizonyítékként szolgált (nem a felvételt rögzítő férfi adta át, hanem ismeretlen személy).

A hangfelvétel készítéséről a jelenlévőknek nem volt tudomásuk, arra felhatalmazást nem adtak. A férfi magántitok jogosulatlan megismerése bűntettének vádjával került bíróság elé.

Az elsőfokú bíróság az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntette, mert álláspontja szerint a beszélgetőpartner magántitokhoz való személyiségi joga nem sérült.

Indoklásában kifejtette, hogy a férfi hiába tulajdonosa részben az ingatlannak, az a lakás számára más lakásának tekintendő, mert nem használója. Vagyis hiába magánlakásban történt a hangfelvétel rögzítése, az nem a lakáshasználó magánélete körébe tartozó cselekvések, beszélgetések kifürkészésére, az intim szféra megfigyelésére irányult, hanem egy konkrét személy és a férfi közötti beszélgetések rögzítésére.

A pótmagánvádlónak (sértett) önálló fellebbezési joga nem volt, így később felülvizsgálati indítványt terjesztett elő, amelyben sérelmezte, hogy a bíróság nem állapította meg a bűncselekményt, pedig minden tényállási elem megvalósult. A beszélgetőpartner a privát élettérben adott válaszokat a felvételt rögzítő férfi irányított kérdéseire, és a férfi egyébként is csalárd szándékkal ment a vendégségbe.

A Kúria azonban kimondta, hogy mivel a férfi csak egy adott beszélgetőpartnerrel történt beszélgetést rögzített, ez nem magántitok jogosulatlan megismerése. A férfi cselekménye nem irányult a lakásban a privát élettérben végzett tevékenység megfigyelésére, rögzítésére. A másik fél önként közölte a rögzített adatokat, így azokat a férfi nem kifürkészte. Az elsőfokú bíróság döntésével egyetértett.

Érdemes tudni, hogy a magántitok jogosulatlan megismerésének bűncselekményét csak szándékosan lehet elkövetni (véletlenül nem). A magántitok bizalmas, szűk körben, csak a beavatottak által ismert személyi, családi, vagyoni helyzetre, egészségi állapotra, szokásokra vonatkozó tény, adat, amelyek nyilvánosságra hozatala érdeksérelemmel járna.

Ezek is érdekelhetnek