Országjárás, zenekari módra

Idén 75 éves a MÁV Szimfonikus Zenekar, akárcsak a Szabad Föld. A zenekar hamar az ország egyik legismertebb művészegyüttesévé vált, nemzedékek köszönhetik tagjainak első komolyzenei élményüket. Alkotmányunk ünnepének estéjén őket hallgattam, végre újra élőben.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2020. 09. 04. péntek2020. 09. 04.
Országjárás, zenekari módra

Szállítson a vasút kultúrát is – ezzel a céllal alapította a zenekart Varga László, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. akkori elnök-vezérigazgatója 1945-ben, a II. világháború végnapjaiban. Meggyőződése volt ugyanis, hogy a békekötés után nemcsak építőanyagra és élelmiszerre lesz szükség, hanem a világégés okozta lelki sebek orvoslására is. Úgy vélte, egy országjáró zenekar sokat tehet ezért. Ötlete nyomán speciális vasúti kocsikban hálófülkéket alakítottak ki zenészek számára, egy másik vagonban pedig a hangszereket helyezték el.

Legelőször május elsején szólalt meg a vasutas fúvós zenekarokra épülő formáció a MÁV Zenekaraként. Az ezt követő hónapokban Szőke Tibor, az első vezető karmester valódi szimfonikus társulatot formált a javarészt amatőr zenészekből, egyre több magasan képzett muzsikust kötve a társulathoz. A Gördülő opera elnevezésű, országjáró akciójuk 1947-ben Sárospatakon debütált az Aidával. A Dalszínház legnevesebb énekeseit felléptető programsorozat egészen a hetvenes évek végéig járta a vidéket. A zenekar ugyancsak 1947-től szervezi bérletes előadásait a Zeneakadémián.

A MÁV Szimfonikusokat napjainkban világszerte mint Magyarország egyik legismertebb művészegyüttesét jegyzik. A zenekart több mint hét évtizedes működése során számtalan nemzetközi rangú karmester vezényelte, és számos világsztárral dolgozott együtt: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Kiri Te Kanawa, Kobajasi Kenicsiro, Cziffra György, Ránki Dezső, Miklósa Erika, Rost Andrea, Vásáry Tamás, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely – még hosszan lehetne folytatni a sort. ­

Európa szinte minden országában koncertezett már a zenekar, emellett Brazíliában, Peruban, Chilében, Argentínában, Kolumbiá­ban, Libanonban, Japánban, Kínában, Hongkongban, Dél-Koreában és Ománban aratott sikereket az elmúlt évek során. A Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjas zenekar kétszer érdemelte ki a Széchenyi-emlékérmet. A 2020–2021-es évadban kilenc bérletsorozatot mutat be a MÁV Szimfonikus Zenekar a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémián, az Olasz Kultúrintézetben, a Festetics-palotában, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Nyiss ablakot a zenének!

Ezzel a címmel indította útnak akcióját a zenekar a koronavírus-járvány idején, március 30-án. A kezdeményezés keretében két, professzionális hangeszközökkel felszerelt autó járta Budapest utcáit, majd hamarosan átlépték a főváros határait; a járműveket a zenekar művészei vezették.

Az autók az ország mintegy száz településén jártak, meglátogattak több mint húsz idősotthont, zenéltek kórházak, iskolák előtt, szerenádot adtak végzősök tanárainak – így igyekeztek segíteni és néhány boldog percet szerezni azoknak, akik a vírushelyzet miatt otthonaikba kényszerültek. A nemzetközi sajtó is felfigyelt az akcióra: hírt adott róla a La Guardien, valamint a Reuters hírügynökség videoriportot forgatott az Olajág Idősek Otthonában tett látogatásról.

Ezeken túl a zenekar átlagosan 100-120 hangversenyt ad évente itthon és külföldön, valamint rendszeres közreműködője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a miskolci Opera Fesztiválnak, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa által jegyzett zenei maratonoknak, valamint a Filharmónia koncertjeinek Budapesten és a vidéki városokban. Mindemellett folytatódnak nagy sikerű családi koncertjei is.

Apropó: család! Augusztus 20-án este a fővárosi Millenáris Parkban, a Nemzeti Táncszínház előtt komolyzenei piknikre várta közönségét a 75 éves zenekar. Gyerekes családok és idősek egyaránt a fűre terített plédeken ülve/fekve élvezték a nemzeti ünnepre összeállított repertoárt. Felcsendült Erkel Ferenc Hunyady László című operájának nyitánya és palotása; Weiner Leónak, a romantika utolsó zenei harcosának egyik szerzeménye, Johannes Brahms Magyar táncok című munkájából három, majd zárásképpen, stílszerűen egy vasúti téma, Balogh Sándor Vonaton című műve aratott nagy sikert. Maszk nélkül, a szabad ég alatt.

Ezek is érdekelhetnek