Ötletek egészséges településeknek

Hogyan rázza fel a kis falvak életét egy-egy kerékpártúra, s miért érdemes közös egészségtervet készíteni? – az Egészséges Településekért Alapítvány ötletadó kiadványából ez is kiderül.

LakóhelyemPalágyi Edit2009. 05. 12. kedd2009. 05. 12.
Ötletek egészséges településeknek

Négy éve támogatja az ötezer lelkesnél kisebb falvak életét az Egészséges Településekért Alapítvány. A községek a helybeliek bevonásával egészségtervet készíthetnek, majd pályázhatnak az alapítványhoz. Nemrégiben Miskolcon mutatták be azt a kiadványt, melyben csokorba szedték, milyen közösségfejlesztő események, kezdeményezések valósulhattak meg a támogatásból, s hogyan vált élhetőbbé a vidéki falvak élete. Országosan mintegy félezer programot karolt fel az alapítvány. Az ingyenesen beszerezhető kiadvány ötletadó is lehet.

A borsodi települések – Taktaszada, Taktakenéz, Bodroghalom, Ricse, Lácacséke és Uppony - például ötmillió forintos segítségen osztozhattak.

„Ma már tudom, ha együtt vagyunk, többek vagyunk” – így fogalmazta meg a közösségi élet pezsdítő hatását a somogyi Porrogszentkirály háziorvosa, Sík Sándor. Néha egy-egy jóízű beszélgetés, összejövetel is javíthatja az életminőséget. Lássuk, milyen programok pezsdítették a falvakat!

Uppony, a 370 lakost számláló borsodi falu például a falukép szebbé tételét tűzte célul. Az alapítvány jóvoltából háromezer virágpalántát meg 20 hársfát ültettek, sőt, padokat is állítottak, s elhatározták, a jövőben szalonnasütő helyekkel teszik kellemessé a környezetet. Nos, Kazár, a kétezer lelkes nógrádi község két szomszédos faluval együtt kerékpártúra sorozatot szervezett. Aztán a szabolcsi Besenyőd, Magy és Levelek óvodásai egymásnál szomszédoltak, és közös programokat szerveztek a szépkorúak is.  A mindössze 320 lelkes zalai Hottó pedig már évtizede elkészíti az egészségtervét, s azóta mindig új célokat tűznek ki a lelkes helybeliek: előbb bitumenes pályát álmodtak meg, majd játszóteret, legutóbb pedig az ifjúsági klubot újították fel, megmutatva a közösségük építő erejét.

Ezek is érdekelhetnek