Rágcsálóriasztás méregmentesen? Ma már lehetséges!

Hirdetés – A falvakban és a városokban egyaránt problémát okoznak a rágcsálók. Amellett, hogy a házi egerek, megrágcsálhatják a téli betevőt, a patkányok pedig előszeretettel fogyasztják az állatoknak szánt terményeket, gabonákat, kukoricát, számos kórokozót hordoznak, illetve terjesztenek.

LakóhelyemSzabad Föld2020. 10. 29. csütörtök2020. 10. 29.
Rágcsálóriasztás méregmentesen? Ma már lehetséges!

A rossz hír az, hogy ha megjelentek az otthonunk körül, akkor minden feltétel adott a szaporodásukhoz. A jó hír viszont, hogy számos megoldással távol tarthatjuk őket.

Viszont a rágcsálóriasztás egy meglehetősen összetett feladat, ezért a legnagyobb hatékonyságot úgy érhetjük el, ha kombináljuk a már meglévő, különféle technikákat. Az ultrahangos rágcsálóriasztás talán az egyik legújabb és legmodernebb technológia, amit alkalmazhatunk. Mindamellett, hogy nem terheli a környezetet (szemben a különböző vegyi anyagokkal), hosszan tartó védelmet biztosít. Ráadásul méregmentesen szabadulhatunk meg a nem kívánatos vendégektől.

Rágcsálóirtás a hagyományos módokon

Mielőtt rátérnénk az ultrahangos technológia előnyeire nézzük milyen humánus és nem humánus módon védekezhetünk a rágcsálók ellen.

A klasszikus egérfogók

Klasszikus megoldás. Fotó: doxmand.hu

Az egyik leghagyományosabb módszer a fa-, vagy fém egérfogó. Egy finom csalival könnyedén lépre csalhatóak, ezért a legsarkalatosabb pontja az elfogásnak a csalétek kiválasztása.

Azonban ahhoz, hogy kitaláljuk mire fáj a foguk érdemes kísérletezni a különböző csalikkal. Tapasztalatok alapján a csoki és a szalonna a nyerő, de próbálkozhatunk a mogyoróval, dióval is.

A hatékonynak hitt mérgek

Az Európai Bizottság 2016/1179. rendelete alapján. 2018.03.01-én életbelépő szigorítások miatt lakossági forgalomban kizárólag csökkentett hatóanyag tartalmú irtó szereket tudnak szakképzettség nélkül megvásárolni. A hatóanyag csökkentés miatt tapasztalhatják, hogy eredménytelen az otthoni irtás.”

A szabályozásnak köszönhetően történetesen 3 ezrelékkel csökkentették a hatóanyagot, ezért a ma használatos mérgekről kijelenthetjük (a visszajelzések alapján), hogy nem a leghatékonyabb megoldások. Talán mondanunk sem kell, hogy a nem épp szakszerű kihelyezés rengeteg veszélyt hordoz magában.

A háziállatok, sünök megehetik a kihelyezett vegyi anyagot, melynek következtében el is pusztulhatnak. Nem is beszélve arról, hogy a gyermekek is felfigyelhetnek rá, hiszen különböző, feltűnő színű és vonzó formájú mérgek kaphatók.

Amihez sokan ragaszkodnak – a ragasztók

Ragasztókkal is védekezhetünk, melyek ugyan hatékonyabbak, mint a mérgek, de nem számítanak éppen humánus módszernek. Az állatot nem öli meg de kifárasztja, így gyakorlatilag a pórul járt rágcsáló éhen hal, vagy végelgyengülésben pusztul el.

Azonban, ha mégis emellett döntünk, célszerű a fal mellé helyezni, ezzel blokkolva az útvonalukat, ugyanis a rágcsálók általában a fal mellett közlekednek.

Egyéb rágcsálóriasztó módszerek

Vannak különböző házi módszerek is, amelyeket nem javaslunk: ilyen házi praktika például a fagyálló és a gipsz. Míg az előbbi mérgezéssel kapcsolatos tüneteket produkál az állatnál és lassan pusztul el, az utóbbi keverék elfogyasztása után a rágcsáló megszomjazik és iszik a gipsz mellé helyezett vízből.

Ezután a gipsz lassan megköt az állat gyomrában, így a végkimenetelt tovább nem kell taglalni.

Ezeket a módszereket már csak azért sem tanácsoljuk, mert a házikedvenceink is, ugyanúgy megehetik őket, mint az egerek, vagy épp a patkányok.

Természetes ellenség – a macska

A legtermészetesebb módja, hogy távol tartsuk a betolakodókat annak természetes ellensége, vagyis a macska.

A természetes ellenség... Fotó: doxmand.hu

A négylábú ugyanis becserkészi a gyanútlan rágcsálókat, és lecsap rájuk olyan helyeken is, ahol ember talán észre sem venné. Nemcsak a ház körül, de az udvar környéke is biztonságban lehet kiskedvencünk révén. Nem a leghumánusabb módszer, de kétségkívül a legtermészetesebb.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a macska évente akár kétszer is kölykezhet, ezért felelős gazdaként ivartalanítsuk kiskedvencünket, hogy elkerüljük a túlszaporodást. Ez az eljárás semmilyen következményekkel nincs az állatra, ezért tanácsos elvégeztetni egy szakemberrel.

Rágcsálóriasztás – a humánusabb módszer

Tiszta udvar, rendes ház!” – Az 50-es évek végén e tábla szimbolizálta, a szép portát. Nagy becsülete volt ennek akkoriban és büszkén szögellte ki, aki megkapta ezt a titulust. Nagy igazság ez a mai napig is, különösképp a rágcsálók elleni védekezésben. Hiszen a védelem csak abban az esetben működhet, ha rendet tartunk az otthonunk körül és megszüntetjük a szaporodásukhoz szükséges feltételeket.

Ha ezt nem tesszük meg, teljesen mindegy milyen védekezési módszer alkalmazunk, a hatás nem lesz tartós.

Az irtás végeredményben hatékony módszer lehet, azonban nem nyújt végleges megoldást a problémára, ugyanis újabb és újabb rágcsálók jöhetnek. Ráadásul rendkívül gyorsan szaporodnak: a vándorpatkányok például évente akár 400-800(!) utódot is a világra hozhatnak. Ezért is kiemelten fontos a megelőzés.

Ha hosszú távon gondolkodunk, akkor a rendrakás mellett olyan megoldást kell választanunk, ami tartós. Ilyen az ultrahangos riasztás.

Ultrahangos rágcsálóriasztók

Ha már a rend helyre állt, gondoskodnunk kell a hosszútávú védelemről. Az ultrahangos rágcsálóriasztás a legmodernebb, 21. századi védekezési módszer.

Hatékonysága abban rejlik, hogy a 20 kHz feletti hangok olyan zavaró hatást keltenek az egerek, patkányok számára, melyeket nem tudnak elviselni és inkább másik életteret keresnek maguknak.

A váltakozó frekvenciának és riasztási időtartamnak köszönhetően az állatok nem szokják meg, ezért hosszan tartó védelmet biztosíthatunk otthonunknak. Ugyanakkor az ultrahang emberi fül számára nem hallható, ezért nem zavarja a körülötte élők nyugalmát. Hogy melyik a legjobb rágcsálóriasztó azt két tényező befolyásolja:

  • a terület adottsága,
  • illetve, hogy milyen rágcsáló ellen szeretnénk védekezni.
  • A riasztó kutyákra és macskákra nézve ártalmatlan, így nem kell félteni a háziállatainkat. Habár felfigyelnek az ultrahangra, azonban figyelmen kívül hagyják, mivel hozzá vannak szokva az emberi jelenléthez. Ezért a védekezési mechanizmusaik nem olyan erősek bennük, mint egy rágcsálóban, ami folyamatosan pásztázza a környéket veszélyforrások után kutatva.

    A falvakban, a városokban is problémát okoznak. Fotó: doxmand.hu

    Mindemellett nincs károsító hatása sem a környezetre, sem az emberre nézve. Talán minden elfogultság nélkül kijelenthető, hogy ez a leghumánusabb védekezési módszer – és ami még fontosabb, hogy hosszú távon a legolcsóbb is.

    Élvefogó csapdák

    Meg kell még említenünk az élvefogó egér- és patkánycsapdákat is, hiszen ezek is kíméletes megoldást jelentenek. Ha igazán hatékony és humánus módszerre törekszünk, akkor a legjobb, ha a csapdákat kombináljuk az ultrahangos egér- vagy patkányriasztó készülékekkel.

    Kihelyezésük nem bonyolult, viszont a megfelelő helyszín kiválasztása kulcsfontosságú lehet az eredményesség érdekében.

    Humánus vagy nem humánus? A kérdés inkább az, hogy mennyi időre szól a védelem

    Bármelyik módszert is választjuk, a cél, hogy egy tartós és hosszú távú védelmet építsünk ki, ami egyszerű, gazdaságos és fenntartható is egyben.

    Az ultrahangos technológia épp ilyen. A riasztók kihelyezése egyszerű, és nem igényel szakértelmet. Azonban a használati utasítást célszerű tüzetesen átolvasni, hogy eredményes legyen a riasztás.Ezért, ha ezt a védekezési módszert választjuk, fokozottan ügyeljünk a kihelyezésre. Lehetőség szerint használjunk hozzá kifejezetten erre a célra készült tároló dobozt, amibe csak az egerek, patkányok férnek be.

    Az elpusztult rágcsáló is veszélyt jelent, ezért a tetemet gumikesztyűvel, vagy kifordított nejlonzacskóval fogjuk meg és helyezzük a nejlonzacskóba, amelyet aztán bekötve dobjunk a szemetesbe.