Romhányi József emlékezete – Verslábak humortopánban

Szerintem nincs ma olyan magyar felnőtt, aki ne mosolyodna el, ha szóba kerül Máris szomszéd, a két kőkorszaki szaki, a botcsinálta ezermester Mekk Elek vagy Bubó doktor. Sziporkázó szellemesség és hihetetlen nyelvi lelemény jellemezte a száz éve született Romhányi József munkáit.

LakóhelyemSzijjártó Gabriella2021. 03. 13. szombat2021. 03. 13.
Romhányi József emlékezete – Verslábak humortopánban

Eredetileg zenésznek tanult, emellett igen jó nyelvérzékének köszönhetően több nyelven is olvasott, köztük ógörögül és latinul. Mindezek hasznára váltak későbbi munkája során, hiszen számos operát és operettet, sőt az egyik legismertebb musicalt, a Macskákat is Romhányi József fordította.

A II. világháború utolsó évében orosz hadifogságba került, ahonnan szerencsésen hazatért. Utána kezdett lapokban publikálni, Várkonyi Zoltán rendezőnek köszönhetően pedig hamarosan megjelenhettek a színpadon a Szamárfül című kötetben olvasható, humorban és társadalomkritikában egyaránt bővelkedő állatversek.

Romhányi tevékenykedett a Magyar Rádió dramaturgjaként, majd a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetőjeként is. Hatalmas elkötelezettséggel és szorgalommal dolgozott, bár inkább volt művész, mint vezető típus.

A „rímhányó” legendás műveltséggel bírt...

Széles körű műveltséggel rendelkezett, budai otthonában pezsgő művészeti élet folyt, alkotótársainak és barátainak tudhatta a hetvenes-nyolcvanas évek legismertebb alkotóit. Leánya, Romhányi Ágnes – aki követte édesapját a pályán – egy nagyon inspiráló és szeretetteljes közegben nőtt fel.

Alkotásait ugyanúgy élvezettel olvassák ma is gyerekek és felnőttek, hiszen a gyermeki játékosság mellett műveinek tartalma mélységekkel bír, karakterparódiái többrétegűek, intelligens humorral keretezettek.

Valószínűleg a mai napig nincs Magyarországon olyan iskolai szavalóverseny, ahol Romhányi-mű – például Egy szú végrendelete, Egy költői vénától jól becsípett bolha önéletrajz-regénye, Az ördöghívő krokodil, A ma­jom búcsúbeszéde társaihoz emberré válása alkalmából vagy A liba hattyúdala – ne kerülne a színre. Mindig osztatlan sikert aratva!

Jó tudni!

-A Szamárfül című kötet március 18-án a Poket gondozásában, zsebkönyv formájában is megjelenik országszerte az automatákban és a poketonline.hu internetes oldalon. -A Móra Kiadó több ünnepi kiadvánnyal, többek között a Doktor Bubó újrakiadásával, országos eseményekkel és művészeti pályázattal is készül az évfordulóra.

 

Ezek is érdekelhetnek