Támadnak a pollenek

A parlagfű-riasztási rendszer segíti az allergiások felkészülését a szezonra, és a napi előrejelzés mellett már óránként is nyomon követhetik a pollenkoncentrációt területi szinten.

LakóhelyemHabik Erzsébet2020. 08. 26. szerda2020. 08. 26.

Kép: Keresztallergia szemcsepp gyógyszer 2011.07.04. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Támadnak a pollenek
Keresztallergia szemcsepp gyógyszer 2011.07.04. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

A napokban elindult a Nemzeti Népegészségügyi Központ térképes Parlagfű Pollen Riasztási Rendszere (PPRR). A könnyedén és gyorsan átlátható információhalmazból lapzártánk idején kiderült, hogy a pázsitfűfélék, az útifű, a lórom, a disznóparéj- és libatopfélék pollenje alacsony, a kenderfélék, az üröm pollenje közepes, a csalánfélék és a parlagfű pollenjei pedig magas erősséggel voltak jelen a levegőben, és okoztak tüsszögést, orrfolyást, könnyezést, azaz szénanáthás tüneteket a pollenekre érzékenyek körében.

Az előttünk álló időszak „mumusa” azonban egyértelműen a parlagfű, hiszen óriási tömegben és az időjárástól függően hosszú heteken keresztül – augusztus elejétől szep­tember végéig vagy még tovább, az első fagyokig – szórja a pollent. A parlagfű-riasztási rendszer segíti az allergiások felkészülését a szezonra, és a napi előrejelzés mellett már óránként is nyomon követhetik a pollenkoncentrációt területi szinten.

A PPRR azonban nem csak az allergiások számára nyújt segítséget. Endre László al­ler­gológus szerint összefüggés lehet a koronavírusos esetek számának növekedése és a parlagfűszezon között. Ennek oka, hogy a gyulladt nyálkahártyán könnyebben megtelepszenek a kórokozók, így a koronavírus is. A jó minőségű maszk a pollenek ellen is védelmet ad, ezért a parlagfűszezonban érdemes a szabadban is viselni – tanácsolja az al­lergológus.

A szénanátha tüneteinek enyhítésére fontos a gyógyszeres kezelés és a szakemberek tanácsainak betartása. Az antihisztamin-tar­talmú gyógyszerek, szemcseppek, orr­sprayk kombinált alkalmazásával szinte mindenkinél azonnali javulást lehet elérni.

Allergiát enyhítő tippek:

- Pollenszezonban kevesebbet tartsuk nyitva az ajtókat, ablakokat. Segíthet, ha van a lakásban légkondicionáló, amiből a pollenszűrős az ajánlott.

- Autóban utazás közben tartsuk zárva az ablakokat és használjuk a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeres időközönként tisztítsuk meg, s egyúttal ne feledkezzünk meg a szűrő cseréjéről sem. Vonaton, buszon üljünk háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcunkba hordja a polleneket.

- Hasznos lehet az orr napi többszöri átmosása. Ezzel egyrészt eltávolítjuk a polleneket a nyálkahártyáról, másrészt hatékonyabb lesz az orrspray felszívódása.

- Pollenszórás idején ne teregessünk a szabadban, továbbá gyakran mossunk hajat.

- A kutyák, macskák szőrében is megtapadhat a pollen, ilyenkor érintkezzünk velük kevesebbet és ne engedjük be a lakásba kedvenceinket.

- Kerüljük a dohányfüstös helyeket, mert a füst irritálja a légutakat és súlyosbítja az allergiás tüneteket.

- A szabadtéri programok, sportolás tervezésénél vegyük figyelembe, hogy a pollenkoncentráció reggel 5 és 10 óra között, valamint száraz, meleg, szeles időben különösen magas. Futás közben is érdemes maszkot viselni, ami szintén hasznos lehet fűnyírás alkalmával.

- Fogyasszunk az immunrendszert erősítő gyógyteákat, vitaminokat. Különösen a C-vitamin javallott!

Amennyiben a házi praktikák és a vény nélkül kapható patikai készítmények hatástalannak bizonyulnak, az allergiás panaszokkal orvoshoz kell fordulni.

Magyarországon kétmilliónyian szenvednek allergiás megbetegedésekben – a legtöbben a parlagfűre érzékenyek –, és a számuk folyamatosan nő.

 

Ezek is érdekelhetnek