Tardona és Havas Henrik

Tardona, a Bükk északi lábának festői szépségű faluja Jókai Mórnak adott menedéket a szabadságharc bukása után. Az alig több mint ezerlelkes települést pedig kétszer is Havas Henrik húzta ki a pénzügyi csávából.

LakóhelyemKeresztény Gabriella2009. 01. 29. csütörtök2009. 01. 29.
Tardona és Havas Henrik

– A tanár úr először pár éve segített ki minket 3 millió forinttal. Most viszont az iskolabezárás és a tanárok végkielégítése elvitt tőlünk tízmilliót. Már a múlt évet is 50 milliós forráshiánnyal kezdtük – mondta Tóth József polgármester. – Bár kaptunk az önkormányzati tárcától pályázattal 9 milliót, év végére mégis lenullázódtunk. Ez ma elég szokványos helyzet az ilyen nagyságú településeknél Borsodban. Az viszont kevésbé, hogy bank helyett testületünk egy ismert televíziós műsorvezetőhöz fordult segítségért, aki rögtön adott 8 millió forint kölcsönt kamat nélkül, augusztus 31-ig.

– Honnan a kapcsolatuk?

– Ennek előzménye az, hogy jó negyven éve Havas Henrik két évig katonáskodott a faluhoz közeli bázison. Akkor szeretett bele ebbe a vidékbe, utána gyakran visszajárt, majd földet is vásárolt itt. Szorosabb kapcsolatba nyolc éve kerültünk a tanár úrral, mikor meghívtuk a május 1-jei falunapra. Először azt tervezte, hogy autó-versenypályát alakít ki a birtokán, de mivel a terület a Bükki Nemzeti Park része, ez nem jött össze. Aztán földje nagyobb részét beerdősítette, a kisebb részen pedig idegenforgalmi központot, szállodát, gyerektábort szeretne építeni. Mi ennek nagyon örülünk, mert a szép tájon kívül semmink nincs, a bányabezárások miatt sokaknak szűnt meg a munkahelye. Egy fellendülő turistaforgalom viszont, aminek a beruházásaihoz erőnkhöz mérten mi is szívesen társulnánk, csak jót tenne a falunak.

Ezek is érdekelhetnek