Túl sok vitamin?

Hogy átvészeljük a téli hónapokat, átlendüljünk a tavaszi fáradtságon, megússzuk a Covidot, gyakran fogyasztunk vitaminokat vagy valamilyen táplálékkiegészítőt. Bizonyos esetekben használhatnak, de olykor éppen az ellenkező hatást érhetjük el velük.

LakóhelyemB.Pintér Dalma2022. 03. 01. kedd2022. 03. 01.
Túl sok vitamin?

Hiába szedünk különféle készítményeket, ha azok nem képesek hasznosan felszívódni, mert nincs meg az egészséges étkezés adta bázis. A megfelelő táplálkozás – amelyre vonatkozóan a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által összeállított Okostányér tartalmaz konkrét ajánlást – szélsőségektől mentes, sokféle nyers- és tápanyagot, fehérjét, szénhidrátot, zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz, változatos és sokszínű.

– Vitaminigényünk kiegyensúlyozott étkezéssel kielégíthető. Az élelmiszerekben lévő tápanyagok egymás hatását és hasznosulását segítik. Persze a táplálék­ki­egé­szí­tők­nek is megvan a maguk helye a táplálkozásban. A D-vitamin pótlására mindenkinek gondolnia kell az ősztől tavaszig terjedő időszakban, mert természetes forrásból nem tudjuk fedezni ebbéli szükségletünket. Egy egészséges embernek naponta 2000 nemzetközi egységnyit (NE) kellene szednie. A hiánya szívelégtelenséghez és daganatos megbetegedések kialakulásához vezethet, előnytelenül befolyásolja a női termékenységet.

Viszont, ha tartósan 4000 NE felett fogyasztunk belőle, az vesekárosodást vagy bélrendszeri problémákat is eredményezhet – magyarázza dr. Takács Hajnalka dietetikus. Az A-vitamin túlzásba vitt bevitelének következménye lehet az ajkak berepedezése, vérzékenység, fejfájás és ingerlékenység. A nyomelemek fogyasztására is oda kell figyelnünk. Káliumból napi 3700 mg a biztonságos felső határ. A többek között a burgonyában, lencsében, kávéban, banánban megtalálható nyomelem túladagolása szívproblémákat okozhat.

Ugyanakkor bizonyos esetekben, például várandósság idején szükség van a vitaminpótlásra. Ilyenkor többek között a D-vitamin, vas, magnézium és kalcium fokozott beviteléről kell gondoskodnunk. A táplálékkiegészítők fogyasztása fontos lehet egyes betegségeknél, a műtét utáni lábadozáskor, stresszes életmód mellett, valamint egyes korcsoportokban (például menopauza idején), továbbá a fokozott fizikai igénybevételnél megelőzésként indokolt lehet a C-vitamin és a magnézium pótlása.

Dr. Takács Hajnalka nemrég elvégzett kutatása szerint a koronavírus-járvány óta sokan többféle táplálékkiegészítőt kezdtek szedni, nagyobb mennyiségben. De ez esetben is igaz, hogy a több káros lehet. Immunrendszerünk erősítéséért az egészséges és változatos táplálkozással tudunk a legtöbbet tenni.