Új szabályok 2021-től

Már életbe léptek az új, leginkább a jótállásra vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályok. Az új regula azonban csak a 2021-ben vett termékekre terjed ki, így a tavaly, például karácsonyra vett ajándékokra még a régi előírás érvényes.

LakóhelyemO. Horváth György2021. 01. 20. szerda2021. 01. 20.

Kép: Nyíregyháza, 2015. november 29. Vásárlók Nyíregyházán, egy műszaki áruházban advent első vasárnapján, 2015. november 29-én. MTI Fotó: Balázs Attila, Fotó: Balázs Attila

Új szabályok 2021-től
Nyíregyháza, 2015. november 29. Vásárlók Nyíregyházán, egy műszaki áruházban advent első vasárnapján, 2015. november 29-én. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila

A változtatások igazából akkor derülnek ki, amikor valamilyen hibás termékkel kapcsolatban szóba jön a jótállás kérdése. Tavaly a 10 ezer forint feletti tartós árucikkekre legalább egy év jótállást írtak elő. A hibás terméket az üzletnek kötelessége volt megjavíttatni, s ha ezt nem lehetett, akkor ugyanolyan termékre kellett kicserélni vagy a vételárat visszafizetni.

Új szabályok érvényesek az idén januártól vásárolt termékekre. A jótállás időtartama az eddigi kötelező egy év helyett 1, 2 vagy 3 év is lehet, attól függően, mennyibe került az áru: egy év a 10 és 100 ezer forint közötti, két év a 100 ezer és 250 ezer forint közötti, s három év a 250 ezer forintot meghaladó termék esetében.

Újdonság, hogy az áru kijavításakor annak idejével a jótállás időtartama meghosszabbodik. Az eddigi papíralapú jótállási, szavatossági jegyek mellett bevezetik ezek elektronikus változatát is. Az idén vásárolt árucikkeknél a jótállási jegyre rá kell vezetni az eladó vállalkozás bélyegzőlenyomatát, az eljáró személy aláírását, az elektronikus dokumentumon az elektronikus aláírást is.

Ha a vállalkozás a jótállási jegyet elektronikusan küldi, akkor ezt legkésőbb a termék átadását vagy üzembe helyezését követő napon köteles megtenni. 2021-től az elektronikusan átadott számla is elfogadható jótállási jegyként, ha a tartalma megfelel a jótállási jegyre vonatkozó előírásoknak is. Ebben az esetben akár a telefonra vagy a mobilalkalmazásba letölthető e-számlával is intézhetjük a meghibásodott termékek javíttatását.

A vevőket, fogyasztókat segítő változtatás, hogy ezen túl már senki nem kérheti rajtunk számon, hogy nem őriztük meg az eredeti csomagolást, mert többé ezt már nem lehet a jótállás feltételéül szabni.

Jó hír, hogy a hibás termék javítására vonatkozó igényünket akár a vállalkozás székhelyén, telephelyén, fióktelepén és az általa a jótállási jegyen feltüntetett javítószolgálatnál közvetlenül is bejelenthetjük. Kötelesek a terméket javításra bevenni, nem küldözgethetik ide-oda a fogyasztót.

Ha az első javításnál kiderül, hogy az áru nem javítható, kötelező lesz nyolc napon belül kicserélni. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor az ellenérték megfizetését igazoló bizonylat alapján a vételárat nyolc napon belül vissza kell adni. Ez a szabály érvényes akkor is, ha 30 nap alatt nem javítják meg a készüléket, vagy a jótállás ideje alatti három javítást követően az megint meghibásodik – ilyenkor nyolc napon belül kell cserélni vagy visszaadni az árát. (Az előbbiek alól kivételt jelent: elektromos kerékpár, roller, quad, motorkerékpár, segédmotoros kerékpár, személygépkocsi, lakóautó, lakókocsi, utánfutós lakókocsi, utánfutó, motoros vízi jármű.)

A kötelező jótállás ez évtől már kiterjed a nyílászárók, árnyékolástechnikai eszközök, kaputelefon, ­riasztóberendezés, kamerás megfi­gye­lő­rendszer, garázskapu és egyéb kapumeghajtás, -vezérlés, zuhanykabin, kád, csaptelep, napkollektor, napelemrendszerek, játék, ho­ver­board, játék elektromos roller, játék és más drónok – legalább 10 ezer forintba kerülő – termékkörre is.

Ezek is érdekelhetnek