Zarándoklat a Szent Koronához

A válság, a kilátástalanság ellen Nemzeti Zarándoklatot szervez két borsodi kistelepülés polgármestere. A zarándokokat az egész országból várják majd a budapesti Kossuth térre, a Szent Koronához.

LakóhelyemCsontos Tibor2009. 03. 14. szombat2009. 03. 14.
Zarándoklat a Szent Koronához

Nemzeti zarándoklatot szervez Köteles László, Komlóska község és Lesovics Miklós, Pálháza város polgármestere. Kezdeményezésüket azzal magyarázzák, hogy felgyorsultak a kedvezőtlen folyamatok: a társadalmi rétegek szembefordultak egymással, a szegénység és a kilátástalanság egyre nagyobb feszültséget okoz, elszaporodott a brutális és a megélhetési bűnözés. Úgy vélik, a parlamentben ülő pártpolitikai elit nem képes megoldani a gazdasági, etnikai és vallási gondokat.

– Mi, a települések polgármesterei a saját bőrünkön érezzük az állampolgárok egyre sokasodó gondjait – mondja Köteles László. – Szomorúan tapasztaljuk, hogy számtalan helyen megszűntek a kistelepülések alapvető intézményei az óvodák, iskolák, postahivatalok. A még meglévőket is egyre nehezebben tudjuk működtetni a forráselvonások miatt.

A Nemzeti Zarándoklat során településeik vezetőjeként közösségeink élére állnak és békés zarándoklattal elindulnak Zemplénből a Szent Koronához Budapestre, a Kossuth térre. Remélik, sokan csatlakoznak hozzájuk az ország minden részéről. Valamennyi megyeszékhelyen Nemzeti Megyegyűlést tartanak, megemlékezve a megyék alapításának ezredik évfordulójáról. Budapesten egyhetes programsorozat veszi kezdetét.

A szervezők hozzáteszik: a rendezvény pártpolitikától mentes. A politikusoktól javaslataik gyors parlamenti elfogadtatását várják el, a résztevőktől pedig azt, hogy negatív feliratokat ne hozzanak magukkal a zarándoklatra, melyen a részvétel önköltséges.

– Rajtunk múlik, hogy unokáink mire fognak emlékezni – mondja Lesovics Miklós. – Arra, hogy a huszonegyedik század elején volt Magyarországon 3200 polgármester és tízmillió állampolgár, akik tétlenül nézték, hogyan csúszik le az ország, vagy arra, hogy válság idején összefogtak.

Ezek is érdekelhetnek