Madaraink kutatói

A Szabad Föld ez évi 47. számában Kerékgyártó Mihály olvasótársam szép megemlékezést írt Herman Ottóról, aki igazi polihisztor volt. Ehhez fűznék hozzá némi kiegészítést.

Olvasóink írták2008. 12. 29. hétfő2008. 12. 29.

Kép:

Madaraink kutatói

Herman Ottó tudományos tevékenysége és annak eredményei valóban fölbecsülhetetlen értékűek. Kutatásai a magyar ősfoglalkozásokkal kapcsolatban hatalmas tárházát őrizték meg a népünk egykori életviszonyait bemutató tárgyi emlékeknek, népszokásoknak. Az Ornithológiai Központ megalapítása és az abból kialakult Magyar Madártani Intézet a hazai madártani kutatások megszervezője lett.

A II. világháború szörnyű pusztításai ugyan teljesen tönkretették a hatalmas tudományos anyagot, de az életben maradt munkatársak szinte emberfeletti erőfeszítéssel a romokból újjáépítették az intézményt. Dr. Pátkay Imre 1948-tól kezdve megszervezte a hazai madárbarátok többezres táborát, s bevonta a madártani kutatásokba. Tanfolyamokon és szigorú vizsgákon sok embert készített fel megfigyelési és gyűrűzési feladatok ellátására. Mindezek eredménye, hogy évente százezres nagyságrendben történik a hazai madárfajok meggyűrűzése. (Hazánk harmadikként csatlakozott a madárgyűrűzéshez, az idén ennek épp száz esztendeje.)

A Herman Ottó lépteit követő tudományos gárda immár több madárfaj hazai előfordulását is bebizonyította, ugyanakkor a gyűrűzési eredmények elektronikus feldolgozása igen sok, eddig megválaszolatlan kérdésre adott feleletet. Így például messzemenően átértékelődtek a hasznosság-károsság-szükségesség kérdései.

Dr. Bókai Bátor
Budapest

Ezek is érdekelhetnek