Mancsok és állatok

Tisztelt Szerkesztőség! Elszomorító számomra a magyar libamáj körüli hisztéria, a Négy Mancs nevű szervezet viselkedése. Kárt okoznak a libát tenyésztőknek és feldolgozóknak, a kereskedőknek és fogyasztóknak.

Olvasóink írták2009. 01. 03. szombat2009. 01. 03.
Mancsok és állatok

Az, hogy a liba milyen mértékben szenved, míg tömik, úgy tudom, tudományosan nem bizonyított. A felvetések vitára, tárgyalásra adhatnak okot, de nem az állatvédő szervezet tendenciózus fellépésére. Előálltak-e olyan ajánlattal, amelyik jobb megoldás lenne?

Vajon a tyúkok nem szenvednek-e, mikor bezsúfolják őket egy nagy helyiségbe, ahol nem tudnak mozogni, s nem alhatnak, mert éjjel-nappal világítanak? Eközben pumpálják beléjük az élelmet, hogy minél gyorsabban fejlődjenek, majd levágják valamennyit, mint a többi haszonállatot is.

A szóban forgó, ilyesfajta állatvédők térjenek át a zöldségevésre, s akkor büszkén mondhatnák, hogy miattuk biztosan nem kell az állatoknak szenvedniük.

Itt küldök egy francia újságban – Dernieres Nouvelles D’Alsace – megjelent cikk-kivágást a francia libákról-kacsákról, melyeket ugyanúgy nevelnek-tömnek, mint magyar rokonaikat. A különbség csak annyi, hogy arrafelé a kéretlen állatvédők nem járatják le az iparágat. Ha az unió hoz egy rendeletet, amit a franciák sérelmeznek, akkor ők azt csak akkor tartják be, ha végképp nincs más megoldás.

Amikor legutóbb otthon jártam, megvettem az önök lapját, nagyon tetszett. Ezért is gondoltam, hogy a hozzám eljutott hírekre úgy reagálok, hogy elküldöm önökhöz a francia lap cikkét.

Tisztelettel:

Tóth Alfréd
68180 Horbourg Wihr
Franciaország

Ezek is érdekelhetnek