Ország-világ

Egy jó műkincskereskedő szeret nyomozni. Eleni Koranit és Ernst Wastlt sem csupán a tárgyak érdeklik, hanem mögöttük a történetek is. A kétgyermekes család négy éve költözött abba a budapesti Naphegyen álló villába, amelyrol kiderült: itt lakott a zsidómentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg, aztán „papíron” lebombázták, majd pedig államosították...
Egyszer volt Budán kutyavásár, s volt egy fegyverárverés is Kápolnásnyéken a minap. A „Vadászfegyverek, fegyvervadászok” egy hétig tartó kiállítás és a záróakkordként tartott szombati aukció mágnesként vonzotta az ország távoli részéről érkező férfiembereket, s pénztárcájukra ügyelő asszonyaikat.
A magyar ember még mindig szeret a tűz közelében üldögélni – állítja Pap Lajos, a balatonendrédi kemenceskanzen megálmodója. A kemence időtlen idők óta része az életünknek, Pap Lajos szerint ez olyan érték, amelyet meg kell őrizni. Ezért is boldogan adja át több évtizedes tudását bárkinek, aki igényt tart rá.
Sokszor a látszat alapján ítélünk meg másokat. Ha szépnek és vonzónak látunk valakit, készek vagyunk azt gondolni, hogy az illető okos is. És fordítva is így van: akit egyáltalán nem találunk vonzónak, annak a képességeit hajlamosak vagyunk alábecsülni. De mi a helyzet azokkal, akiknek mindegy, hogy tetszetősek vagy csúnyák, hiszen – mondjuk – híresek?
Czakó Gábor Kossuth-díjas író, képzőművész és publicista szépírói életműve elismeréseként, nyelvrégészeti tevékenységéért és a humanista gondolkodás tanításának megbecsüléseként elnyerte a Nemzet Művésze díjat. Az alkotóval békásmegyeri otthonában beszélgettünk.
Regényes életút áll Holecz Ferenc, a repülőmérnökből lett professzor mögött, s egyben mesés is, hiszen Európában egyre terjedő étkezési rendszere, energetizáló termékei, Svájcban végzett diagnosztikai munkája, magnetoterápiája, laboratóriuma, táplálékkiegészítő termékeket gyártó üzeme betegek tízezrein segített már. Olaszul, angolul, németül megjelent sikerkönyvének kiadása magyar nyelven decemberre várható.
Fűszeres illatú és intenzív ízű a szarvasgomba, fejedelmi étek. Horvátországban van egy városka, ahol olyan sok terem ebből a finomságból, hogy méltán rendeznek fesztivált a tiszteletére. Igaz, ehhez előbb rá kell találni a gombára.
Magyarország válogatottja 2-1-re kikapott a Puskás Ferenc Stadion, az Aréna avatójának nyitómérkőzésén, november 15-én. A világszínvonalú sportlétesítmény a Népstadion helyére épült, 190 milliárd forintba került: 67 155 férőhelyes, 276 kerekes székest tud fogadni, van benne 27 felvonó és 714 mosdó. Munkatársaink, Markos Mária és Varga Attila ott voltak a nyitómérkőzésen, az ő beszámolóikat olvashatják.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.