Ország-világ

Órásból lett elektronikai műszerész, majd a kohászatot otthagyva vándorlegénynek szegődött a hegedűkészítés fellegvárába, az olaszországi Cremonába. Péteri Károly már itthon, először egy miskolci panellakásban kialakított manufaktúrájában készített mesterhegedűket, a közelmúltban pedig Budapesten rendezte be műhelyét. Tradíciót alapított, mert gyermekei is hegedűkészítők.
A Harry Potter hét kötetének megjelenése óta elég sokat tudunk a Roxfortban nevelkedő boszorkány­palánták mágikus életéről, de vajon mi a helyzet idehaza? Vannak-e manapság honi bűbájosok? Márpedig kell, hogy legyenek, hiszen még múzeumuk is van, ahol megtekinthetők a varázsvilág eszközei, és ahol részt vehettem egy szeánszon – tartva magam a mesékben elhangzó utasításhoz: aki nem hiszi, járjon utána.
Szinte már el is feledtem Mateo, a baszk fodrász esetét, aki egy szép napon repülőre szállt, hogy idegenben lássa kedvenc csapata, az Athletic Bilbao mérkőzését, ám végül be kellett érnie a televízió képernyőjével.
Gondolhatnánk, lejárt a honismereti szakkörök ideje. Hogy mennyire nem így van, arra legjobb példa a jászdózsaiak története. Örülnek az idén kiérdemelt Jászsági Civil Vándordíjnak, viszont siratják az áldozatos munkával létrehozott tájházukat.
Ha a szemébe néznék, kétmillió év nézne vissza rám. De nem nézek a szemébe, mert egyáltalán nem javallt „szemhunyorításnyi” távolságba kerülni ezzel a majd’ egytonnás szörnyeteggel. Aki amúgy is már gyanakodva méreget nőstényét vigyázva, miközben a nőstény is gyanakodva méreget újszülött borját vigyázva; egyedül a csöppség nem gyanakszik.
Elmesélem, mikor találkoztam utoljára Monró Pállal. Ehhez, persze, azt is el kell mondanom, hogyan találkoztam vele először.
Hét év, nyolc sikerkönyv, szerzőjük bestsellerírónak számít. Azt állítja ma is, véletlenül lett azzá, szembejött a lehetőség, és ha már így történt, kipróbálta, mert kíváncsi alkat. A Magvető Caféban Nyáry Krisztiánnal beszélgettünk olvasásról, könyvekről, az irodalom új lehetőségeiről és színtereiről.
Huszadik alkalommal rendezi meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) katonák, hagyományőrzők, honvéd középiskolások és polgári személyek részvételével azt a túrát, amellyel a Donnál harcoló 2. Magyar Hadsereg hőseire emlékeznek. A menetelés az ország tizenegy különböző helyszínén zajlik majd.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.