Ország-világ

Idén 143. alkalommal gördült fel a függöny a bayreuthi Festspielhaus színpadán. A mostani Wagner-fesztivál rekordhőfokon indult a Zöld dombon, a megnyitó napján a Fesztiválszínház parkjába sereglő klímatüntetők nem az új Tannhäuser bemutatójára igyekeztek, az aktivistákat inkább a 34 fokos kánikula hozta lázba.
Nem elzárt kolostorban, hanem a pusztai erdő rejtekén, a világ zajától elvonulva töltik együtt az elmélyülésre és feltöltődésre szánt időt a bugaci lelkigyakorlatos tábor résztvevői. Huszonnyolc éve még csak harmincan voltak, ma már több mint százötvenen.
Nem könnyű időpontot egyeztetni olyan művészekkel, akik évi száz-százharminc napot utaznak. A társulat fellépett az Edinburgh Fringe-en, a Meztelen bohóc című előadás pedig az izraeli magyar kulturális évad egyik kiemelt előadása volt júliusban, Tel-Avivban. A társulattal óbudai próbatermükben találkoztunk, ahol a Párizs éjjelt próbálták.
1944. augusztus 9-én, éjszaka két amerikai gyártmányú, szovjet felségjelű repülőgép zuhant le Magyarország felett. A szerencsétlenségben odaveszett legénységről évtizedekig semmit sem lehetett tudni. Elszánt kutatóknak köszönhetően, napra pontosan a tragédia 75. évfordulóján a pilóták nevét ünnepség keretében helyezik el bonyhádi nyughelyükön.
Rohanunk, kapkodunk, ezerfelé próbálunk megfelelni – ezt diktálja a mai világ, de néha túlzásba visszük a pörgést. Mindennek van már világnapja – ugyanígy a lustaságnak is. Ez augusztus tizedikére esik, amikor az ügybuzgók is tökélyre vihetik a semmittevés művészetét.
Akit érdekel őseink történelme, annak ott a helye az augusztus 16–18. között zajló Ősök Napján. Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényét ötödik alkalommal rendezik meg. Idén is Bugacon lel otthonra, ahol a világ legnagyobb jurtája épül majd.
A „zöld szemű szörny” éppoly hatalmas és erős, mint a szerelem, és egyik érzelem sem veszített hevéből Shakespeare óta. Mikor kóros ez az érzés, s hogyan vessünk gátat neki? – a nyári flörtök idején aktuális a kérdés.
Bányászból lett hivatásos vőfély az oroszlányi Illés Róbert. Huszonnégy évvel ezelőtt egy vájártársa kérte meg az esküvője levezénylésére, s az olyan jól sikerült, hogy azóta nyáron sohasem üres a szombatja.
Hogyan lehet összeegyeztetni egy ősi életformát, amely alapvetően az elmélyülésről és a csendről szól, a Facebookkal és az Instagrammal? A Szent Mauríciusz-monostor bencés szerzeteseinek nem jelent nehézséget a két világ találkozása – több mint ezer év tapasztalatával a hátuk mögött.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.