Ország-világ

A kelet-közép-európai lét nagy tudora, az egyszerű emberek történeteinek krónikása, és nem mellesleg: a magyar nép tisztelője volt Bohumil Hrabal cseh író. Népszerű megállapítása a „Két ember között a legemberibb kapcsolat a csönd”; az „Unatkozik? Vásároljon mosómedvét!” vagy a napjainkra is igaz „A betegség repülővel jön és gyalog távozik”. Az író százhat évvel ezelőtt, március 28-án született.
Járványos időkben a személyes találkozás sokszor még a szerelmesek számára is veszélyes és kivihetetlen. Párok szakadtak szét, sokakat országhatár választ el. Azonban akadtak rá példák a történelemben, hogy levelekben is loboghat a láng.
Számok, misztikus jelek, pálcikák és kalligrafikus gyönyörűségek. Vannak, akik állítják, hogy számokkal minden, de tényleg minden leírható. Nem csupán a méretek és távolságok, mértékek és arányok, de még a szerelem is. Ahogyan az idő és a gondolat is. Na, persze…
Elsők között érzik meg a koronavírus miatti veszélyhelyzet gazdasági következményeit a vendéglátósok. Aztán a beszállítóik, a húsértékesítők és zöldségtermesztők, vagy akár a kézműves sörfőzdék tulajdonosai, dolgozói kerülhetnek padlóra. Sinágel Józsefék balassagyarmati éttermükbe alig több mint egy hónapja még szakácsokat kerestek, hogy bírják majd a nyári rohamot...
Belegondoltak valaha, vajon milyen lett volna Rippl-Rónai József festészete Lazarine és Zorka vagy Márffy Ödöné Csinszka nélkül?! Szerelmi viszonyok, izzó szenvedélyek, magánéleti drámák formálják a festők művészetét. Czigány Dezső esetében mindez tragédiába torkollott: a legendás Nyolcak alapítója – akinek alkotásai napjainkban tízmilliókért cserélnek gazdát – kiirtotta a családját. Az ok ismeretlen. Vagy túlontúl sokrétű.
Megvan az első magyar koronavírus genom. Ez miért olyan fontos mérföldkő a kutatók számára? Vajon jó ötlet lenne-e szabadjára engedni a kórokozót, hogy kialakuljon a nyájimmunitás? Egyáltalán: eltűnhet-e valamikor, vagy beláthatatlan ideig velünk marad a Covid–19? Kérdéseinkre prof. dr. Nagy Károly virológus, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet egyetemi tanára válaszol.
Azt már régóta sejtjük, hogy a szovjet harckocsik karbantartása sok kárt okozhatott a környezetünkben. Azt viszont talán a legtorzabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy legalább ekkora baj forrása lehetett a magyar könnyűipar egykori nagy büszkesége, a PAX toll gyártása is. Pedig a szentendrei vízbázisok elszennyezése a jelek szerint ezekhez a tevékenységekhez köthető, és ma már azzal fenyeget, hogy rákkeltő anyagok kerülhetnek tizenhat település ivóvizébe.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.