Ország-világ

Négy értékes tenyészmén érkezett Erdélybe az Agrárminisztérium támogatásával, az apaállatokat erdélyi magyar lótulajdonosokhoz helyezték ki. Riportunkban a helyi lótenyésztés jövőjét járjuk körül.
A kényszeres viselkedés jócskán megnehezíti az érintettek mindennapjait: állandóan takarítanak, kapcsolgatják a villanyt, legszívesebben az egész világot szimmetriába rendeznék.
Szörnyű balesetről jött hír nemrég: a zürichi állatkertben az Irina nevű szibériai tigris a ketrecében – egy látogató szeme láttára – halálra marta gondozónőjét. Hasonló tragikus támadás legutóbb 2018-ban történt Japánban, ahol egy fehér tigris végzett a gondozójával – az áldozat családja azt kérte, ne öljék meg a vétkes állatot.
A balta, a lándzsa, a kard adta őseink harceszköztárát, aztán sorra-rendre újabb és újabb fegyverek szolgálták a védelmet és a támadást. Ezelőtt 75 évvel az éppen elkészült atombombát is bevetették, majd a továbbiakban – szerencsére – „csupán” a kölcsönös elrettentésre használták, s teszik ezt napjainkban is a világhatalmak.
A ló ugrik, ráz, sok lóimádó ember számára az állat szeretete kevés ahhoz, hogy nyeregbe pattanjon. Aki a lótartást a kényelemmel akarja kombinálni, előbb-utóbb vesz egy új vagy használt hintót. A füzesgyarmati Galambos Hintókészítő Manufaktúrában e több száz éves jármű készítésével ismerkedtünk.
Három önfeledt óra, amikor mindannyian művészekké válhatunk – ezt jelenti az élményfestés Timivel. Noha Magyar­országon már több mint hét éve működnek erre szakosodott stúdiók, sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a festés csakis a tehetséges embereknek való.
Számos dicső győzelem kiolvasható a magyar történelem lapjairól, ám az 1456. július 4. és 22. között zajló nándorfehérvári diadal talán a legismertebbek közé tartozik. Okkal, amúgy még annak ellenére is, hogy nekünk, magyaroknak ebben a csatában talán nem is a török felett aratott győzelem üzenete a legfontosabb.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.