Ország-világ

Jászberényi József kultúrtörténész és gerontológus az elmúlt években egyedülálló vállalkozásba fogott: megalapította és működteti az Idősek Óbudai Akadémiáját és a Milton Friedman Egyetem Felnőttképzési Centrumát. Beszélgetésünkből kiderül, hogy az idősebb korosztálynak milyen segítséget tud nyújtani e járvány sújtotta világban, ha részt vesz az Idősek Akadémiája előadásain és foglalkozásain.
A kalandozások kifejezésből arra is következtethetnénk, hogy az ősmagyar férfiak ötletszerűen könnyed társasutazásokat szerveztek, amelyekről temérdek szuvenírrel tértek haza. A valóságnak ez korántsem felel meg. Jól megtervezett és igen hatékony katonai akciókról van szó, ahogyan az alább részletezett brentai csata mutatja, az egyik győzelem következményeként Észak-Itália negyedszázadon keresztül fizetett adót a magyaroknak.
„Ha Isten mindenkit a saját képmására teremtett, akkor ez rám is igaz” – ez a mottója Illés Fanninak, aki nyáron 100 méteres mellúszásban a tokiói paralimpia SB4 kategóriájában aranyérmet szerzett. Tiszteletre méltó józanság és vagányság jellemzi a 30 éves bajnoknőt, aki üdítő szókimondással képviseli a fogyatékossággal élő emberek ügyét, és igyekszik sokkal nyitottabbá tenni a többségi társadalmat.
Bizony, a család egyszerre jelenti a gyermekvárás és születés csodáját, a világra való ismételt rácsodálkozást, az egymásra utaltságot, a törődést, a szeretetet, a büszkeséget, és sokszor a fájdalmat, a lemondást, az elengedést, a megküzdést, a veszteséget is.
A legendás ízekhez gyakorta legendás történetek is társulnak, egyik-másik eredeti receptúra tulajdonjogáért például az idők során perre menő versengés folyt. Hogy miért éppen az alábbi édes kreációk kerültek az étlapunkra? Novemberben elhunyt a tiramisù atyja, a Mozart-golyót gyártó egyik cég pedig a minap jelentett csődöt. Csöppnyi vigasz az édes ízek kedvelőinek, hogy idén is megemlékezhettünk a Sacher-torta világnapjáról.
Bár a Covid megjelenésével a világ egyik pillanatról a másikra a feje tetejére állt, senki nem számított arra, hogy a kötelező karantén és a kijárási korlátozás több hasznára lesz a Földnek, mint eddig bármilyen klíma- vagy környezetvédelmi egyezmény.
Mitől lehet boldog egy király ünnepe? Hunyadi Mátyást legnagyobb uralkodóink között tartjuk számon, és ez a róla ismert, december 25-i tényekből is megmutatkozik. Ugyanis volt, hogy győzelmet aratott Jézus születése napján, volt, hogy oroszlánokat kapott ajándékba, máskor pedig egészen vízkeresztig tartó lakodalmat ült.
A betlehemi töltődés napjaiban a fél ország úton van: ki szeretettől, ki aggódástól, ki pedig bűnbánattól vezérelve, kezében menetjeggyel keresi a helyét a Keleti pályaudvaron valamelyik kupéban, aztán, ha lehet, az ablak mellé fészkeli magát megtérni igyekvő tékozlóként, miközben még a ábrázatáról is jászoli jámborság sugárzik.
Karácsony szentestéje nem csak a szeretet ünnepe, de a Bálint-nap mellett a legnépszerűbb időpont a lánykérésre is. Aki a meghitt, bensőséges pillanatokra, vagy éppen a tél romantikájára vágyik, most felteheti a nagy kérdést kedvesének a feldíszített fa alatt.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.