Ország-világ

Ismeretes mint Bodrog-parti Athén, Csokonai a Múzsák székhelyének nevezte, s mivel elsőként itt lehetett kapni angol nyelvű diplomát hazánkban, mondják a magyar Cambridge-nek is. A tanév végén a XVII. századi oktatás egyik fellegvára, a Sárospataki Református Kollégium mindennapjaiba tekintünk bele.
A jelenlegi felfedezések alapján szenzációs áttörés várható az Alzheimer- és a Parkinson-kór gyógyításában. A vérplazma-transzfúzió kulcsfontosságú lehet az öregedéssel összefüggő súlyos betegségek leküzdésében. Ezzel kapcsolatos kutatásokat folytat az 1983 óta Amerikában élő dr. Nikolich Károly.
Aki Szatmárban jár, nem ússza meg ajándék nélkül – véli dr. Hanusi Péter mátészalkai polgármester, aki a napokban Jamie Lee Curtis oldalán került be a híradásokba. Tettek is szívecskés ötvösremeket az amerikai színésznő, író nyakába, szilvalekvárt, Pöttyös Túró Rudit a csomagjába. De leginkább szeretetet kapott Mátészalkán a nagyszülei lábnyomát kereső és az apja, Tony Curtis emlékét felidéző világsztár, aki a budapesti filmforgatás szünetében látogatott a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városba.
Idén 1600 éves az Adria királynője. Velence mindig sok-sok meglepetést tartogat látogatóinak, ez az esztendő pedig különösen bővelkedik rendkívüli eseményekben. A víz és a tenger szerelmeseinek „szent ügye” a minden évben pünkösdkor megrendezésre kerülő Velencei Vogalonga.
A Székelyföldről elinduló kezdeményezést segítő Írdalá.hu kampány szervezője, Pesty László csapata az uniós jóváhagyáshoz szükséges lobbitevékenység mellett most új munkába kezdett a székelység széles körű megismertetéséért a kontinensen. Az új projekt neve: Csillagösvény.
Békefi Ferenc gyermekként csöppent bele a Kárpát-medence egyik legtragikusabb, 1944 őszén indult emberüldözésébe. Az ekkor még csupán 14 éves fiú története napjainkban is erőt, hitet adhat minden magyarnak.
A klinikai vizsgálatok eredményei azt bizonyítják, hogy optogenetikai terápia segítségével a vak betegnél lehetséges a látás részleges helyreállítása. Minderről a kutatások egyik vezetője, dr. Roska Botond neuro­biológus számolt be egy online sajtókonferencián.
A latin mondás szerint akit az istenek gyűlölnek, tanítóvá (értsd: hivatásának rabszolgájává) teszik. Nem könnyű feladat a katedra túloldalán állni, a pedagógus képes – jó és kevésbé jó értelemben egyaránt – életre szóló élményt nyújtani A magyar irodalmi művek és filmek hemzsegnek a legendás tanárfiguráktól, akiknek szerepe felemelő vagy mulatságos, ám olykor-olykor elrettentő példával is szolgál.
A június eleji környezetvédelmi világnapra a hazai zöld szervezetek is lelkesen készülnek. A magyarországi Jane Goodall Intézet célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együttgondolkodást és a közös cselekvést, terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.