Ország-világ

A budapesti Agrárminisztérium támogatásával működik Erdélyben a hatvankét falugazdászt tömörítő hálózat, amely több ezer magyar gazda szaktanácsadását látja el.
Tizenvalahány évig a magyar rendszer­változás következményeit fényképezte a nyugati lapoknak. Benkő Imre útját emellett is évtizedeken át fényképezett nagy esszék, sikeres kiállítások, nívós kötetek jellemzik: Ózd, Ikrek, Utak, Arcok, Kína. És ha az ember nyolcvanéves lesz, szükséges egyfajta számvetés.
Amilyen jellegzetes a kémek kémjének karaktere és az őt megformáló színészek sora, olyannyira maradandók a Bond-filmek slágerei, melyek hamarosan felcsendülnek a Papp László Budapest Sportarénában.
Állítólag a letűnt idők édenkertjében barangolhat és dúskálhat a retróérzésekben az, aki bakelitlemezeken hallgatja kedvenc zenéit, s talán még az sem zavarja, ha a barázdákon olykor ugrik a lemezjátszó tűje, sőt az a piciny sercegés is fokozza a zenés múltutazás élményét. Megszállott gyűjtők ritka korongokra vadásznak, a zavarosban halászó lemeznepperek busás felárral adják tovább a különlegességeket.
A háborús hírekben, filmekben a nők többnyire a hagyományos szerepekben – sebesülteket gondozó ápolónőként, hadianyaggyárban dolgozó munkásként – tűntek fel. Akadtak azonban olyan lányok és asszonyok is, akik a háború poklát a csatatéren élték át. A nőnap közeledtével női haditudósítók és fotográfusok munkásságát idézzük fel.
Hagyományőrző csoportok részvételével mókázással, zenéléssel, álarcos felvonulással és utcai lakmározással temették a farsangot Csíkszeredában. Egykor a kommunista párt elkönyvelte, hogy a farsangtemetés nem egyházi eredetű ünnep, hanem pogány szertartás, így az ott élők megúszták a betiltását.
A bécsi tartomány arany érdemjelét vehette át Fodor Mária, az osztrák fővárosban található Ilona Stüberl magyar étterem tulajdonosa. A kitüntetést a város életében évtizedeken át jelentős szerepet játszó vállalkozóknak ítélik oda. A vendéglátást különösen érintő drámai éveket jelzi az is, hogy az elismerést már két éve bejelentették, de csak a Covid-járvány elmúltával, a napokban adták át.
Vagy tíz évvel ezelőtt Franci barátom titokzatos mosollyal húzott elő egy dobozt, s kivett belőle egy furcsa kis ketyerét. Akkora volt, mint a tenyere, négy apró propellerrel. Letette a kerti asztalra, majd a nyakába akasztott távirányítón megnyomott egy gombot, a ketyere életre kelt, s fölszáguldott a magasba. Csak estére találtuk meg a harmadik szomszédban…

Friss cikkek

Megjelent a Szabad Föld legújabb száma
2023.03.24.
Lakihegyi csodatorony
Nekünk írták a dalt
Erdélyben is kell falugazdász
Gyógyító rezgések
Életadó értékek nyomában
Számvetés szürke fényekben
2023.03.17.
Egy este James Bonddal
Bakelitország rejtelmei
Sokkal több mint katona
„ÉLJEN A MAGYAR SZABADSÁG” címmel rendkívüli műsorfolyammal készül a HírTV és a KarcFM március 15-re
Nagy ugrás előtt a biogazdálkodás
Fel a farral!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.