Ország-világ

Képkocka rovatunk hagyományához híven folytatjuk interjú-sorozatunkat a közélet, a művészvilág ismert szereplőivel. Ezúttal Zoltán Erika volt rovatunk vendége!
Január, Boldogasszony hava a karácsonyi ünnepkör végének időszaka, ám ez idő tájt is számos érdekes szokás alakult ki a nagyvilágban. Míg nálunk az új év kezdetén a jövőt fürkésző jóslásoknak jut fontos szerep, máshol a nagykorúvá válást, az állatok megszentelését vagy éppen a viking gyökereket ünneplik.
Nyolcvanhat évesen elhunyt Vencsellei István fotóművész, a Hortobágy, a paraszti világ és Debrecen városának krónikása, aki míg tehette, a sarki henteshez sem ugrott le anélkül, hogy a fényképezőgépe ne lett volna nála. Nemzedékek sorát tanította fotózni. Alig egy éve került be egy Debrecen melletti település idősotthonába, s ez volt életének méltatlan – hiszen a Covid-zárlat miatt a barátai, tanítványai sem látogathatták – utolsó állomása.
Christoph von Dohnányi 1972-ben hívta a frankfurti operába; zsebében 50 márkával kelt útra, abból 30 márka volt a taxiköltség. Elkezdődött diadalmas nemzetközi pályafutása: a világ legnagyobb operaszínpadain lépett fel a világ legnagyobb operacsillagaival.
Kádár Ferkó Fotószínháza tizenhárom éve járja az országot. A kackiás bajszú fényképész eddig hét országban és több mint kétszáz településen legalább nyolcvanezer embert örökített meg. Felesége szebbnél szebb mézeskalácsokat készít, és három gyereküket is megérintette már a hagyományápolás.
A focilegendák számomra hárman vannak. Tudom, hogy több más csodált, rajongott, ikonná vált futballistát – és nem labdarúgót, mert a kettő nem ugyanaz – is említhetnék, de a legek legjei hárman vannak. Puskás, Pelé, Maradona.
Nemrég választották a Nemzet Művészei közé. Debrecenben él a családjával, évekkel ezelőtt hagyta el a fővárost. Legutóbbi, Magyar Copperfield című önéletrajzi regénye már ott született, most annak folytatásán dolgozik. Nincs számítógépes szövegszerkesztője, kézzel írja a történeteit.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.