Ország-világ

Nincs olyan megyéje az országnak, ahol ne lopnák a fát. Némi javulást hozott az erdőgazdálkodási törvény szigorítása, hiszen az erdészek hatósági személyként is felléphetnek a fatolvajokkal szemben, együtt-működnek rendőrökkel, polgárőrökkel, természetvédelmi őrökkel, hivatásos vadászokkal. De tudni kell: télvíz idején a szegénységben élők továbbra is kockáztatják a lebukást, mert valamivel fűteniük kell.
Kihallgatásokon zaklatták, üldözték, fenyegették, az utcán követték, a munkahelyén, az iskolában kémkedtek utána, a kommunista időkben kizárták minden szakmai előrelépés lehetőségéből. A hite mégis erőt adott ahhoz, hogy kitartson élethivatása mellett, hogy átadja magát az Úristennek. Idén Imre Margit Ágota görögkatolikus bazilita szerzetes nővér veheti át a Hit Pajzsa-díjat Mádl Dalma asszonytól a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata döntött. Ennek értelmében minden év február 25-én tartják a megemlékezést.
A Rubik-kocka éppen negyven évvel ezelőtt indult világhódító útjára, vitathatatlan érdemeket szerezve feltalálójának, Rubik Ernőnek, egyben a magyarok kreativitását jellemezve-dicsérve. Ennek a történésnek szeretnénk adózni új, Képkocka címet viselő sorozatunkkal. Friss interjúalanyunk Forgács Attila, gasztropszichológus.
A Rubik-kocka éppen negyven évvel ezelőtt indult világhódító útjára, vitathatatlan érdemeket szerezve feltalálójának, Rubik Ernőnek, egyben a magyarok kreativitását jellemezve-dicsérve. Ennek a történésnek szeretnénk adózni új, Képkocka címet viselő sorozatunkkal. Ezúttal Nemere István írót faggattuk.
Ritkán megtekinthető kincsek egész sorát őrzi az Országos Széchényi Könyvtár, ezekből válogatva mutatnak be havonta kuriózumokat. Februárban a hónap műtárgyai: a bálok hagyományos kellékei, a táncrendek.
Olvasóink gyakran fordulnak kérdéseikkel rovatunkhoz, melyekre levélben válaszolunk. Ám nem ritkán sokakat érintő felvetések érkeznek – ezúttal ilyenekből állítottuk össze cikkünket.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.