Ország-világ

Június 27-én ünnepeljük Szent Lászlót, aki 945 éve lépett trónra, és 830 éve, hogy szentté avatták. A lovagkirály rendet teremtett az országban, valamint védte az országhatárainkon túl az egyházat, a nőket és a magántulajdont is.
A magyar parasztság meghurcoltatása százezreket érintett, tízezrek kerültek föl a kuláklistákra, valamint ártatlan gazdákat végeztek ki a kommunizmus idején. Ki számított kuláknak? Hogyan menekült meg a földosztástól a fenékpusztai római kori település? Mit tapasztalt Illyés Gyula a Szovjetunióban?
Tüneményes, halk szavú nő, térdig érő hajjal. Kedvesen mosolyog, finom humor és éleslátás jellemzi. Varázslatos énekhangjával ragyogó jelenség a színpadon, végtelen alázattal viseltetik a zene iránt. Az 1996-os Ki mit tud? győzteseként az egész országot lenyűgözte előadásával, majd kisebb-nagyobb kihagyások közepette a világot is meghódította, és különböző formációival azóta is sorra jelennek meg a lemezei.
A tűzfegyverek használata gyökeresen megváltoztatta a hadviselést, jól tudta ezt Napóleon, Bem apó, de már Mátyás király is. Ezúttal a XIV. századtól az 1848–49-es szabadságharcig tekintjük át ennek néhány példáját.
Ennek a páros portrénak a születését talán világviszonylatban is páratlan történet előzte meg, amikor a fiatal pécsi bábszínész, Zengő Ágnes találomra a Vatikán olasz főkertészének, Alessandro Realinak a BMW-jét intette le az évezred nyarának egyik forró délelőttjén a szikrázó Isztrián. Ezzel az ártatlan autóstoppal kezdődött minden a porecsi országúton, aztán két esztendő múlva Isten elé álltak, majd római albérletbe, később a pápa nyári rezidenciájába költöztek.
Különös emberi alakok, fantasztikus lények a képzeletbeli tájban? Szólások festménybe zárva? Sátáni sötétség és paradicsomi boldogság? Mindez ott van a több mint 550 éve született Hieronymus Bosch képein, melyek a budapesti Szépművészeti Múzeumban láthatók.
Úgy kezdődött, hogy egy nagytarcsai vállalkozónak nem indult az autója. Mire hosszas keresgélés után a lemerült helyett sikerült beszerezni Budapestről az új akkumulátort, kiderült, a harmadik szomszédjában ezzel foglalkoznak, csak éppen nem ismerték egymást.
Zrínyi Ilona több évvel idősebb volt második vőlegényénél, családja messze dicsőbb múltra tekinthetett vissza, mint Thököly Imre, aki ráadásul evangélikus volt, és a törökkel cimborált. Zrínyi Ilona mégis hozzáment. Éppen 340 esztendeje.
Négyszáz éves a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium. A kerek évfordulóra sok országból hazakészülnek a véndiákok. Az eredeti szépségében felújított épületegyüttes falain belül a négy évszázad történelmi öröksége elevenedik meg. Tanárokkal, tanulókkal és véndiákokkal beszélgettünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.