Fahéjjal vagy vaníliával

Többnyire édeskés, ropogós ostya a molnárkalács, amelyet egykor a molnárnék kínáltak a vízimalomba érkező gazdáknak. A süteményszerű, általában palacsintatésztából sütött készítménynek főként Észak-Magyarországon van komoly hagyománya, ezt élesztették fel a közelmúltban Borsodnádasdon.

Ország-világKovács István2016. 08. 19. péntek2016. 08. 19.
Fahéjjal vagy vaníliával

Az édességek készítéséhez szükséges sütővasakat a térség kovácsműhelyeiben, ipari üzemeiben gyártották, a molnárkalácsot pedig főként vallási ünnepekre, nagyböjtre, húsvétra vagy karácsonyra készítették. Mostantól viszont az év minden szakában kapható lesz, mivel a Leader pályázaton a város önkormányzata üzemkialakításra nyert pénzt, a Jövő Borsodnádasdjáért Egyesület pedig a gépekre pályázott sikeresen. Az üzem négy fő szakképzett közmunkással beindult, és máris nagy sikere van a molnárkalácsnak, amelyet Kormos Krisztián polgármester az ország más tájain is szeretne ismertté tenni. A termék csak természetes anyagokat tartalmaz, és egyelőre vanília vagy fahéj ízesítéssel kapható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek