Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Aki egy kicsi is ért a magyar gasztronómiához az ismeri a bajai, a tiszai és netán a balatoni hallevet. De hogy van kőbányai is, ki hallott róla. Most, május 1-jén mindenki megismerheti, aki ellátogat a Halmajálisra a fővárosi kerületbe, ahol nem mellesleg egy ezer literes óriásbográcsban is rotyog majd a vörös lé.
Május elseje 7 éve a halakról is szól. Úgy tűnik bevált, a közönség megszerette a HALMAJÁLIS-ra keresztelt munka ünnepét. A szervezők szakítottak a hagyományos virsli-sör hangulattal, és ma már nem lehet halászlé nélküli majális Kőbányán. A helyszín is évek óta változatlan, vagyis az egész napos eszem-iszom és szórakozás a Csősz Torony melletti Óhegy parkban lesz. A Szegedi Halászcsárda jóvoltából a gigantikus méretű, 1000 literes óriásbográcsban rotyog majd a piros leves.
Talán nem véletlen a kőbányai emberek halak és halételek iránti vonzalma. Egy kis történeti visszatekintés….. A halászléről híres, óbudai Sipos étterem alapítója, Sipos Ferenc Kőbányán nyitotta meg első vendéglőjét a Martinovics téren. Felismerte, hogy a halászcsárdának nem kell feltétlenül a folyók, tavak közelében lenni. Az emberek hajlandók kisebb-nagyobb kirándulást is tenni egy jó halászléért, sült halért, viszont a kellemes környezet, a kiszolgálás és a jó közlekedés nagyon fontos számukra. A 26-os, 28-as és 37-es villamosok, amelyek megállója a vendéglő közelében volt, 10-15 perc alatt kihozták az embereket a belvárosból. A korabeli tudósítások szerint a kalauzok az utcanevek helyett „Halászkert megálló, leszállás” mondták.
A korábbi évekhez hasonlóan most is lesz „Kié a legjobb kőbányai halászlé?” főzőverseny, amelyre idén 26 csapat jelentkezett. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján bátran kijelenthető, hogy a zsűrinek idén sem lesz könnyű dolga. A kőbányai csapatok rendkívül ötletes, kreatív halászlét készítettek.
Fődíj: a nyertes csapat egy hosszú hétvégét tölthet, és horgászhat az arlói horgásztónál.
Zsűritagok többek között Bényi Ildikó – műsorvezető, Benkő László – zenész, Straub Dezső – színművész, Zimon András – újságíró, főszerkesztő.
A zsűri elnöke: Gyarmati Károly – mesterszakács.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu