Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Sokáig nem tudtam, miért néznek az emberek főzőműsorokat. Évekkel ezelőtt mentek a Hal a tortán című celebműsorok, ma is sokszor ismétlik ezeket.
Nyilván a celebek viselkedésére voltak kíváncsiak a nézők, meg esetleg belepillanthattak az otthonaikba. A múltkor, kattintgatva, odatévedtem egy ilyen ismétlésre: az öt résztvevő közül egy már nem él, kettő azóta elvált az ott feszítő párjától – úgyhogy furcsa kis időutazás lett. De a Konyhafőnök egyáltalán nem ilyen műsor, sőt az RTL Klub egyik legsikerültebb produktuma, nagy nézettséggel.
– Hát, mert annyira szexi az a két fiatal séf! – mondja a barátnőm, aki már nem annyira fiatal, mint a két séf, de mindig is nagy érzéke volt a férfiak vonzerejének megállapításához. És tényleg, azt hiszem, minden nő egyetért abban, hogy szexi, ha egy férfi főz, pláne, ha neki főz. „Sül a hús, enyhítse étvágyad, ahol én fekszem, az az ágyad” – e József Attila-i logika mentén pedig szuperszexi, ha Michelin-csillagos fiatal séfek főznek. Akik imponáló magabiztossággal, távolságtartó méltósággal parancsolgatnak – amúgy sztárséf módjára – a megszeppent tanítványoknak. Azt mondják, a hatalom is szexi a nők szemében, márpedig egy séf hatalma a konyhában korlátlan. Így aztán elkényeztetett színésznők, élsportolók, tévések rebegik vigyázzba vágva magukat: Igen, séf, köszönöm, séf. Lehet még fokozni a jelzőt? Szuper-szuperszexi?
Azért Sárközi Ákos és Rácz Jenő meg a műsorvezető Fördös Z a szigorúság mellett néha egy-egy atyai buksisimogatást is megszámítanak az elanyátlanodott hírességeknek. Akit pedig a végén kirúgnak, mindig kap egy-két jó szót. De a női flörtöléskísérletek, a férfi jópofizások leperegnek róluk: kőkemény, Chuck Norris-i fapofával hárítanak mindenfajta bratyizást. Remélem, a saját (Michelin-csillagos) konyhájukban is a nyugodt erő mentén dirigálnak. S nem úgy, mint a híres Gordon Ramsay, aki ordítozik és káromkodik. (Igaz, az ő műsorai meg direkt így vannak kitalálva.)
Ami meg az ételeket illeti, nem tudom, helyénvaló-e róluk írni annak, akinek kedvenc étele a körömpörkölt? És bár kóstolta, de egyáltalán nem érti a világ rajongását a szushi vagy a szarvasgomba iránt. Ezért is csodálkoztam el, amikor az a feladat lett beharangozva, amit még én is meg tudok főzni: harcsapörkölt túrós csuszával. A feladat kihirdetésekor hallani lehetett a versenyzők megkönnyebbült sóhajait. No de aztán, amikor Sárközi Ákos megmutatta, hogy milyen az ő harcsapörköltje, amit le kell másolni – akkor már a rémület nyögései hallatszottak. Mert abban volt kagyló, sajt, répa- és cukkinigolyó, s már nem is tudom felsorolni a legalább 17 elemet. Az eredmény látványosan szép és minden bizonnyal nagyon finom. Mert ezek a látszólag össze nem illő ízek – mint egy zenemű – úgy simulnak harmóniába. A celebek igyekeztek, s bár volt, akinek a hala nyers maradt, másnak meg csáléra sikerült a répagolyó, de azért többé-kevésbé mindenkinek összejött. Egyikük kivételével, aki – ezúttal a még mindig délceg Ernyei Béla – most elvérzett.
Persze minden versenyző tud főzni, otthon vagy a közeli barátoknak előállított már jó kajákat. De ez egészen más. Ez gasztronómia, itt alkotás folyik. A feladatok nagyon nehezek, mert bonyolultak, ráadásul mindig egy órán belül kell maradni. Ez az egy óra gyorsan elröppen, másrészt örökkévalóságnak tűnik a pult fölé görnyedve, éles késekkel, forró vízzel hadakozva. (A minap az egyik lány, valami sorozatszereplő végig tűsarkúban versenyzett: azért ez is teljesítmény!)
Szóval kemény munka, néha rémisztő alapanyagok – például fekete csirke –, de kreativitás, küzdelem, alkotás. Élvezet nézni, aztán kimenni a konyhába, és befalni a maradék hideg kelkáposzta-főzeléket…
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu