A férfiak felelősek a háborúkért

A férfi nem okolható azért, hogy a konfliktushelyzetek – kezdve a huligánoktól a vallási harcokon át a háborúkig – agresszióba torkollnak – állítják a kutatók.

Ország-világKovács Réka2012. 01. 29. vasárnap2012. 01. 29.
A férfiak felelősek a háborúkért

A férfiak elemi ösztöne a harc, vagyis az agresszió megjelenése, ha meglátnak egy betolakodót a felségterületükön. Ennek az ösztönnek a kialakulása évezredek óta kezdődöttm amikor is a férfinak meg kellett erősítenie a saját státuszát és befolyását a többiekkel szemben, a modern világban viszont ez legtöbbször a háborúk kitörésében érhető tetten.

Szemben a nőkkel, akik inkább az békés együttélés jegyében viselkednek a társaikkal és a konfliktusokat békésen oldják meg, hogy ezzel megvédjék a gyermekeiket. A Philosophical Transactions of the Royal Society B szaklapban publikált tanulmányból kiderült, hogy minden nemzet fejlődése során a férfiak voltak azok agresszióval reagáltak egy esetleg külsős érkezésére. Ez a viselkedés egészen hasonlatos a csimpánzok viselkedéséhez, mellyel a saját területüket védik.

A tanulmányban azt is vizsgálták, hogy a férfiak csoporttudata valóban erősebb-e, mint a nőké és inkább összefognak-e, csak hogy egy külső támadást kivédjenek. Habár a férfiak ellenséges reakciója valóban a kívülről érkező fenyegetés ellen szól, a modern időkben ez sokszor nem működik, sőt a visszájára sülhet el, így ennek köszönhetőek az elmúlt idők nemzetek közötti és bandaháborúi. Egy konfliktus feloldása, ami ma a társadalmak közös problémája, megfoghatatlan maradt. Hiszen miközben a gondolkozásmódunk változott az elmúlt időkben, a több ezer éve kifejlődött ösztöneiken nehezen tudunk változtatni.
 

Ezek is érdekelhetnek