A kémuralom folytatódik

Néhány nappal az orosz elnökválasztás előtt, s nem sokkal a brit–orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és lánya, Julija megmérgezésre tett kísérlete után újabb orosz üzletember holttestére bukkantak a brit fővárosban. A megfojtott Nyikolaj Gluskov sorrendben a tizedik prominens orosz személyiség az elmúlt 12 évben, aki angol földön lelte halálát. Miközben tart a nyomozás, a vádló ujjak az újabb hat évre megválasztott Vlagyimir Putyin által irányított Kreml irányába mutogatnak. Vajon miért épp a briteknek jut a hullaeltakarító kitüntetett szerepe? Van-e köze a likvidálásoknak a hétvégén megtartott orosz elnökválasztáshoz? – Dr. Feledy Botond külpolitikai szakértőt kérdeztük.

Ország-világMarkos Mária2018. 03. 23. péntek2018. 03. 23.
A kémuralom folytatódik

Szépen körvonalazódó nemzetközi dinamikának lehetünk tanúi Washingtontól Londonon át Moszkváig. Vlagyimir Putyin nagy meglepetést nem okozva minden eddiginél nagyobb győzelmet aratott a múlt heti orosz elnökválasztáson.

Mindeközben a Fehér Házban ismét felröppent a hír, hogy Donald Trump amerikai elnök az orosz ügyeket vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller leváltására készül, Londonban pedig újabb oroszt likvidáltak. A  Westminster környékén egyre nagyobb a riadalom, a britek igen nehéz helyzetben vannak, ráadásul éppen akkor, amikor a leghűségesebbnek tekintett  szövetségesük, Washington annak a Donald Trumpnak az irányítása alatt áll, aki nem szívesen agresszív az oroszokkal. A Brexit miatt egy fokkal kevésbé lelkes támogatásra számíthatnak az Európai Uniótól is annak ellenére, hogy az előző hétvégén az EU vezető államai kiadtak egy szolidaritási nyilatkozatot – vázolja a helyzetet dr. Feledy Botond külpolitikai szakértő.

Korántsem biztos, hogy a disszidensek évek óta zajló likvidálásának legújabb két, közelmúltbeli fejezete szorosan összefügg a mostani orosz választással. 2006-ban Alexandr Litvinyenko plutóniumos meggyilkolásával indult e sorozat, Borisz Berezovszkij 2013-as kiiktatása szintén fontos állomás, de mindeközben is volt, akit megfojthattak, volt, aki ablakon esett ki, s akadt olyan is, akinek futás közben állt le a szíve.

Folyamatosan tűntek el az Oroszországból elmenekültek – köztük oligarchák vagy a titkosszolgálattól kiszökött személyek. Ennek nagyrészt hazai, oroszoknak szánt üzenete van: elrettentésnek szánják odahaza. Másrészt az, aki elhagyja az orosz hazát, még csak véletlenül se érezze magát a későbbiekben biztonságban.

Hogy miért éppen London az oroszok kedvelt menekülési célpontja?

A részleteket a Szabad Föld ma megjelenő lapszámában olvashatják