A kutyák is megfagyhatnak!

A hideg az utcán sétáltatott és a szabadban tartott állatokra komoly veszélyt jelent. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhető a házi kedvencek éhezése, fagyása.

Ország-világKovács Réka2010. 01. 26. kedd2010. 01. 26.
A kutyák is megfagyhatnak!

A nagy hidegben kint tartott kedvencek számára energiában dús eleséget kell adni. Érdemes gyakran leellenőrizni az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet rendszeresen langyosra cserélni. Az állatok mozgásigénye télen sem csökken, ezért minden nap időt jkell szánni a velük való sétára, játékra.

Megfagyott jószágok
Az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészeti szolgálata a nagy hideg beköszönte után számtalan esetben találkozott fagyásveszélynek kitett kóbor és gazdás állatokkal. Számos esetben a szolgálat későn érkezik, s már csak megfagyott állattetemeket talál.

Kutyacipő: divat vagy hasznos is?
Ha olyan helyen lakik, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedéstől, a kutyacipő jó szolgálatot tehet. A só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a gyógyulás hetekig is eltarthat. A kutyacipő vízálló anyagból készül, mely hasznos viselet a téli időszakban.

Kutyaruha: pusztán nagyvárosi hóbort?
A lakásban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhát adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe lehet. E kutyákat ugyanis télen is megfürdetik.s  Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú zsírréteg a kenceficéktől lemosódik. Ezért a lakásban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól, akik emiatt könnyen megbetegedhetnek.

Ha a gazda úgy dönt, hogy kedvencének nem vesz, hanem inkább készít ruhát, akkor a következő dolgokra figyeljen:
– Az állatot a ruha a mozgásban ne zavarja, ne szorítsa, de ne legyen rá nagy sem.
– Az állat a ruhájában rendesen tudja a dolgát elvégerzni.
– A kutyaruhát rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktérium, vírus is rátapadhat, ezért nem árt, ha ruhából kutyánkét két-három váltást készítünk vagy szerzünk be.

Téli kutyaház: védje háza őrzőit!
Az udvaron tartott kutyák számára a kutyaház nyáron a hőgutától ad védelmet, télen pedig a fagyás ellen. A hideg ellen védő kutyaház az állatnál kicsivel legyen nagyobb, a túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából legyen, köztes anyagként pedig szigetelőhab kerüljön bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon áll, ami védelmet nyújt a saras esőtől és a latyakos hótól is. A házon belül puha rongyokkal kell kibélelni, amit egy-két hetente érdemes higiéniai okokból lecserélni.

A kutyaházat lehetőleg fedett, szélvédett helyre tegyük. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre: a kazánházba, vagy a garázsba.

Ne feledje!
Az udvaron telelő kutyákat télen nem szabad fürdetni, s ajánlatos meleg helyen a paraziták elleni permettel kezelni, hogy az a szőrén rendesen megszáradjon.

A háziállatok felelős tartása az állattartók erkölcsi és büntetőjogi kötelessége. A gondatlan tartás állatkínzássá is fajulhat, ami pedig már bűncselekménynek számít és szabadságvesztéssel is büntethető.

Ezek is érdekelhetnek