A miniszterelnök bejelentette: új védekezési szakasz következik

Orbán Viktor a Facebook-oldalán mondta el a mai kormányülés összefoglalóját.

Ország-világSzabad Föld2020. 04. 29. szerda2020. 04. 29.
A miniszterelnök bejelentette: új védekezési szakasz következik

A járvány negyvenkilencedik napján tette közzé a hírt, hogy a védekezés első szakasza lezárult. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az embert próbáló munkában.

„Közös erőfeszítésünknek köszönhetően úgy látom, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is. Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna. Tudják, a legrosszabbra készülünk, de persze a legjobban reménykedünk. A vírus elleni védekezés új szakaszba lép”- tette hozzá.

Így fogalmazott:„Megpróbálhatjuk Önökkel együtt közösen újraindítani az életet Magyarországon. De fokozatosan és szigorú menetrend szerint kell eljárnunk. Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területeken élő honfitársaink feszes védelmét továbbra is fenn kell tartanunk.

Mint Önök is tudják, a fertőzések leginkább a fővárosban és a környékbeli településeken összpontosulnak. Ezért az itt élők védelmében, vagyis Budapesten és környékén a kijárási korlátozások életben maradnak. Vidéken a kijárási korlátozás helyére új védelmi intézkedések lépnek majd.

Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak. Éttermek, kávézók, teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak. Szabadtéri strandok látogathatóak lesznek. A másfél méteres védőtávolság betartása és az arc eltakarása, vagy maszk viselése azonban az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz.

Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartjuk, és idős honfitársainkat továbbra is tisztelettel arra kérem, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

A többi részletszabályt holnap ismertetjük majd. A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel is és kéthetente felülvizsgáljuk a hatályban lévő védelmi szabályokat.

És még valami, péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak, hiszen anyák napjára készülünk!”- tette hozzá az előbbiekhez a miniszterelnök.

„Isten éltesse az édesanyákat! Egyetlen magyar sincs egyedül.” – zárta beszédét.

Ezek is érdekelhetnek