A Rubik-kocka új dimenziói

Párizs egy ideje Leonardo de Vinci-lázban ég. Bezár a géniusz halálának ötszázadik évfordulójára tavaly ősszel megnyitott kiállítás a Louvre-ban, és február végén árverésre bocsátják a Rubik Mona Lisa című alkotást is, amelyet az Invader nevű utcaművész 330 darab Rubik-kockából készített.

Ország-világVarga Attila2020. 03. 03. kedd2020. 03. 03.

Kép: Párizs, 2020. február 4. Az Invader nevű francia művész által készített Rubik Mona Lisa című műalkotás egy részlete látható a párizsi Artcurial aukciós házban 2020. február 4-én. A mű, amelyet 330 Rubik-kockából állítottak össze, Leonardo Da Vinci híres Mona Lisa című festményét ábrázolja, és várhatóan 150 ezer eurót is elérheti a legmagasabb ajánlat összege a február 23-ai árverésen. MTI/EPA/Ian Langsdon, Fotó: Ian Langsdon

A Rubik-kocka új dimenziói
Párizs, 2020. február 4. Az Invader nevű francia művész által készített Rubik Mona Lisa című műalkotás egy részlete látható a párizsi Artcurial aukciós házban 2020. február 4-én. A mű, amelyet 330 Rubik-kockából állítottak össze, Leonardo Da Vinci híres Mona Lisa című festményét ábrázolja, és várhatóan 150 ezer eurót is elérheti a legmagasabb ajánlat összege a február 23-ai árverésen. MTI/EPA/Ian Langsdon
Fotó: Ian Langsdon

Leonardo da Vincit tartjuk a hu­­manista embereszmény megtestesítőjének, hiszen festő, szobrász, építész, tudós és feltaláló volt egy személyben. A reneszánsz kor lángelméje 1519. május 2-án, 67 éves korában, a franciaországi cloux-i kastélyban hunyt el.

Halálának 500. évfordulója alkalmából Olaszország emlékévet hirdetett, kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme ki­­bocsátásával ünnepelte a mestert.

Az évforduló kiemelt eseményeként jegyezték és óriási érdeklődés kísérte a párizsi Leonardo-kiállítást, amely február 24-ig látogatható. Mivel Leonardo da Vinci az utolsó három évét a Loire menti Château du Clos Lucéban töltötte mint a francia király első festője, mérnöke és építésze, így került a múzeum tulajdonába az életmű egyharmada, amelyet a Louvre kiállított.

Az eredeti Mona Lisa, Leonardo befejezetlen festménye, 1503-1517.

Megkísérelték egybegyűjteni a Leonardo da Vincinek tulajdonított festmények közül a lehető legtöbbet, így az öt legfőbb festményt: a Sziklás Madonnát, a La belle ferronnière-t (másképpen A szép fegyverkovácsnét), a Mona Lisát, a Keresztelő Szent Jánost és a Szent Annát ábrázolót; emellett a művész grafikáit és a mester köréből származó festmények, szobrok tömkelegét.

Olaszország kölcsönadta a Vitruvius-tanulmányt, cserébe a Louvre-ban kiállított Raffaello-műveket kapott, amelyeket 2020 márciusától mutatnak be Rómában. (Az 1490 körül keletkezett Vitruvius-tanulmány egy kiterjesztett karú és lábú férfialakot ábrázol két, egymást átfedő pozícióban; az emberi test méretarányait hivatott elemezni. Ez a kép látható az olaszországi egyeurós érmén is.)

Az Invader nevű francia művész által készített Rubik Mona Lisa című alkotás. Fotó: Ian Langsdon,MTI/EPA

Mindeközben a francia főváros egy másik Mona Lisa-lázban is ég: február 23-án ugyanis elárverezik a Rubik Mona Lisa című alkotást, amelyet 330 darab, kirakott vagy éppen összekevert Rubik-kockából készített egy francia utcaművész, Invader (valódi nevén Franck Slama) 2005-ben.

A világhírű festmény egy modern feldolgozását először viszik a műtárgypiacra a francia Artcurial aukciósház Városi Művészet című árverésén. Várha­tóan a 160 ezer eurót (mintegy 54 millió forintot) is elérheti a legmagasabb ajánlat összege.

A rejtélyes Invader Bécset ábrázoló mozaikja tavaly májusban 356 ezer euróért (120 millió forintért) kelt el az aukciósház árverésén. Az utcaművész a Rubik Mona Lisa után Edouard Manet Reggeli a szabadban vagy Gustave Courbet A világ eredete című festményeinek mását is elkészítette Rubik-kockából.

A sa­ját maga által kitalált műfajt ru­bik­kubizmusnak nevezi.

Ezek is érdekelhetnek