Jelképbe rejtett környezettudatosság

Maga ügyében senki sem hiteles tanú – szól a közmondás. Ezért született meg az Eco-Management and Audit Scheme (rövidítve EMAS), az Európai Unió környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere.

Ország-világVass Krisztián2020. 06. 02. kedd2020. 06. 02.
Jelképbe rejtett környezettudatosság

Jogi hátterét az Európai Közösség által 1993 júliusában kiadott rendelet teremtette meg. Ez egy önkéntes alapú irányítási eszköz a vállalkozások és más szervezetek számára. Elősegíti környezeti teljesítményük értékelését, folyamatos javítását és nyilvánossá tételét.

A vállalati kiválóság egyik fokmérőjeként az EMAS-tagság a környezettudatosság és hitelesség biztosítéka. Amolyan zöld garancia.

Érdemük, hogy az önszabályozó rendszerek körét gyarapítják. Ez azt jelenti, hogy a rendelet nem kötelező érvényű a szervezetek számára. Ha egy zöld értékrendű szervezet meg akar felelni a követelményeknek, akkor környezeti teljesítményére vonatkozó célkitűzéseket kell meghatároznia.

Tevékenységét úgy kell alakítania, hogy e célok elérését elősegítse. Erről ad képet az Európai Bizottság EMAS-szisztémát vizsgáló 2017-es jelentése.

E szerint az alapmutatók többségét – így az energiahatékonyságot, a vízfogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátást – illetően jobb környezeti teljesítmény figyelhető meg az EMAS-tanúsítással bíró szervezeteknél.

Fontos lenne tudatosítani, hogy az EMAS-logó használatát ki kell érdemelni, hiszen ez a jelkép a környezettudatosság nemesi címeres levele.

Evezzünk hazai vizekre. Az itthoni EMAS-hitelesített szervezetek száma a Pest Megyei Kormányhivatal nyilvántartása szerint 2020 elején csaknem harminc volt.

A nyilvántartásban szereplő szervezetek mennyisége bár kisebb-nagyobb mértékben változik, de alapvetően az elmúlt évekre visszatekintve stabil. Számuk az európai uniós országokban is igen nagy eltéréseket mutat.

Magyarországon 2007 óta EMAS-kerekasztal-ta­lál­kozók szolgálják az érintettek közti hasznos tapasztalat- és információcserét. Ezeken az összejöveteleken a tagszervezetek mellett az országos környezetvédelmi hatóság, a környezet-védelmi hitelesítők, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság és a környezetügyért felelős tárca képviseltetik magukat. A fórum a zöld irány együttgondolkodásának egyik fő terepe.

Az elkövetkező esztendőkben az EMAS az éghajlatváltozás elleni globális küzdelemben is fokozottabb figyelmet kaphat, hiszen kiváló eszköz bármely szervezet számára egy klímasemleges, innovatív zöld jövő kiépítésében. Ez pedig összhangban van a magyar kormány elképzeléseivel.

Ezek is érdekelhetnek