A tiszta Tiszáért

Száz mázsa hulladékot gyűjtöttek össze hatnapos tiszai túrájuk során a hatodik alkalommal megszervezett PET Kupa magyar és külföldi résztvevői.

Ország-világ(bg)2018. 08. 25. szombat2018. 08. 25.

Fotó: BANKO JOZSEF / Paradignow Images

A tiszta Tiszáért Fotó: BANKO JOZSEF / Paradignow Images

A rendezvényen huszonegy versenyhajó és majd’ félezer túrázó vett részt, akik a speciális úszó alkalmatosságokat is a parton összegyűjtött hulladékok felhasználásával építették meg. Az akció Szatmárcsekéről indult, s mintegy hatvan kilométer után Záhony alatt, Tiszamogyorósnál fejeződött be. Az akció résztvevői a legkülönfélébb hulladékokkal találkoztak. Legtöbb volt a műanyag, a PET-palack, de a kidobott traktorgumitól a befőttesüvegeken át a Trabant-ülésig képviseltette magát szinte a teljes magyar hulladékpaletta. A korábbi évekhez hasonlóan most is a Szamos-, illetve a Kraszna-torkolat alatti részek voltak a legszennyezettebbek, mert a két folyó külföldi szakaszán mindmáig megoldatlan a szervezett szemétszállítás, a hegyi falvak lakói egyszerűen beöntik a hulladékot a patakokba, amelyek aztán leviszik azt a Szamosba, a Krasznába, azok pedig a Tiszába.

A kupa szervezői tavasszal már tartottak itt egy előzetes seregszemlét, amikor egy speciális applikáció segítségével rögzítették a szennyezett területek GPS-koordinátáit, így most a hajókban ülve, egy okostelefon segítségével könnyen megtalálták a szennyezett partszakaszokat. Az idei akcióhoz több nagyobb cég és vállalkozás dolgozói is csatlakoztak, jöttek csapatok a fővárosból, a Dél-Alföldről, de a Dunántúlról is, míg a nemzetközi hajó legénysége Hollandiából, Ukrajnából, Indiából, Marokkóból, Angliából és az Egyesült Államokból érkezett. A tíztonnányi szemét elszállításáról és újrahasznosításáról az Észak-alföldi Környezetvédelmi Nonprofit Kft. munkatársai gondoskodtak. Az újrahasznosított fémhulladékból autóalkatrész lesz, az üveghulladékból újra üveg, a műanyaghulladékból pedig rekeszek vagy akár kerítésoszlopok. További érdekesség, hogy a műanyag palackok egy része Hollandiába kerül, ahol ezeket speciális irodaberendezések elkészítéséhez használják fel.