Ádernek másodszorra sikerült - a második fordulóban - és Göncz Árpád után ő a második újrázó

Az Országgyűlés Áder Jánost választotta köztársasági elnökké hétfőn. A jelenlegi elnököt a parlament a második fordulóban választotta ismét államfővé, miután az első kör kétharmados támogatás híján eredménytelen volt – az azonnali győzelemhez a 199 képviselő szavazatának kétharmadát, 133 voksot kell megszerezni.

Ország-világ(kas)2017. 03. 17. péntek2017. 03. 17.

Kép: Budapest, 2017. március 13. A kormánypárti képviselők felállva tapsolják Áder János újraválasztott köztársasági elnököt (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. március 13-án. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksolás második fordulójában. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi Lászlóra 39-en szavaztak. MTI Fotó: Máthé Zoltán, Fotó: Máthé Zoltán

Áder János; Majtényi László
Budapest, 2017. március 13. A kormánypárti képviselők felállva tapsolják Áder János újraválasztott köztársasági elnököt (k) az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. március 13-án. A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksolás második fordulójában. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi Lászlóra 39-en szavaztak. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán

Az első fordulóban a Jobbik 24 fős frakciója nem vett részt, tagjai nem vették fel a szavazólapokat. 175 képviselő adta le voksát: Áder János 131, Majtényi László 44 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A második fordulóban már a DK képviselői sem szavaztak. A köztársasági elnök ugyanúgy a 131 fős Fidesz és KDNP-frakciók szavazatait kapta meg, ez azonban már elég volt a győzelemhez, ellentétben az első fordulóval – ezúttal csak az számított, ki kap több voksot. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra ezúttal 39-en szavaztak.

Magyarország köztársasági elnökét az Országgyűlés 5 évre választja meg. Ugyanaz a személy legfeljebb kétszer töltheti be a pozíciót. Az államfő többek között a fegyveres erők főparancsnoka, egyéni kegyelmet adhat, megbízza a nagyköveteket, követeket, és képviseli a Magyar Államot. Az Országgyűlés a rendszerváltás óta hetedik alkalommal választott köztársasági elnököt. Áder János a második államfő, akit újraválasztottak – az első Göncz Árpád volt.

Ezek is érdekelhetnek