'Újgazdagék' tájidegen hajói két helyet is elfoglalnak a kikötőkben

Balatoni szezonnyitó - Egyre több a „tájidegen”, húsz méter fölötti vitorlás a Balatonon – „újgazdagék” státusszimbólumai két hajóhelyet is elfoglalnak a vitorláskikötőkben.

Ország-világFónai Imre2017. 05. 27. szombat2017. 05. 27.

Kép: Balatonfüred, 2017. május 13. A Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny Balatonfüred közelében 2017. május 13-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka, Fotó: Bodnár Boglárka

'Újgazdagék' tájidegen hajói két helyet is elfoglalnak a kikötőkben
Balatonfüred, 2017. május 13. A Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj vitorlásverseny Balatonfüred közelében 2017. május 13-án. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka


A hagyományoknak megfelelően idén is Balatonfüreden nyitották meg a vitorlásszezont.


A húsz méter hosszú vitorlásoknak nincs létjogosultságuk kicsiny Balatonunkon – ismeri el Pomucz Tamás egykori vitorlás olimpikon, korábbi szövetségi kapitány, hozzátéve: megfigyelése szerint nő az igény az egyre drágább hajókra, miközben a kis és közepes vitorlásokat már nehezebben tudják fenntartani a tulajdonosaik.

Ugyanakkor egyre többen vágynak arra, hogy vitorlázzanak, egyre több köztük a fiatal. Ma mintegy harmincezren rendszeresen vitorláznak a Balatonon; a közlekedési hatóság 2016-os adata alapján mintegy kilencezer magyar vitorlás kishajót tartottak számon.

Sok ez vagy kevés? Az tény: a Balatonon jóval több vitorlás elférne a jelenleginél, csak győzzék kikötőhelyekkel…

– Húsz éve még gyorsabban betelt egy-egy új kikötő – mondja Pomucz Tamás, aki arra is emlékeztet, hogy a rendszerváltás után egyre több jó minőségű vitorlás került külföldről az országba, ekkor volt egy fellendülés, de ezek a hajók még többnyire kis és közepes kategóriájúak voltak. Fenntartásuk azonban mára egyre nehezebben finanszírozható tulajdonosaik számára, így keveset futnak a vízen. Az utóbbi időben a tíz méternél hosszabb hajóból tűnik fel egyre több. Pomucznak is jött olyan bérlője, aki azt mondta, neki legalább negyven láb hosszú vitorlás kell, pedig csak ketten hajóztak volna a feleségével…

Vannak persze felkapott helyek a magyar tenger partján, a fővároshoz közelebbi Siófok, Balatonföldvár, Balatonfüred kikötőiben a mostani vitorláshely sokszorosa is elkelne.

Pomucz Tamás egykori szövetségi kapitányként örül annak, hogy soha nem látott jó eredményeket szállítanak a magyar utánpótlás-versenyzők.